Εως τις 9 Μαΐου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2».
Μετά την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) προετοιμάζεται να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τις κρατικές επιδοτήσεις των περίπου 300 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι και θα ενισχυθούν -εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια- με έως και 50.000 ευρώ (ή με έως 90% επί της μηνιαίας δόσης) για χρονικό διάστημα 8 μηνών προκειμένου να κρατήσουν το δάνειό τους ενήμερο.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, εκτός από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», έχει συμπεριληφθεί η διάταξη για το «πάγωμα» των επιταγών για επιπλέον 30 ημέρες (δηλαδή για ολόκληρο τον Απρίλιο), αλλά και για το πάγωμα των πλειστηριασμών έως και τις 13 Μαΐου ή έως τις 31 Μαΐου, εφόσον πρόκειται για υπόθεση που σχετίζεται με την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Επίσης, προβλέπεται η παράταση των μισθωτηρίων συμβολαίων επαγγελματιών, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019. Παρέχει κρατική επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, για 8 μήνες, σε ποσοστό έως 90%.
Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε πέντε στάδια: Στο 1ο Βήμα η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα (στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr).
Στο 2ο Βήμα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας, κατά τον οποίο διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Στο στάδιο αυτό αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων.
Για την ατομική επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία:
* το 1ο κριτήριο είναι να μην απασχολεί προσωπικό,
* το 2ο κριτήριο είναι να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ,
* το 3ο κριτήριο είναι να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ,
* το 4ο κριτήριο είναι να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα -όπως μετοχές και ομόλογα- αξίας έως 40.000 ευρώ και
* το 5ο και τελευταίο κριτήριο είναι να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 600.000 ευρώ.
Για τη μεσαία επιχείρηση:
* το 1ο κριτήριο είναι να έχει έως 250 άτομα προσωπικό,
* το 2ο κριτήριο είναι να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ,
* το 3ο κριτήριο είναι να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ
* το 4ο κριτήριο είναι να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα -όπως μετοχές και ομόλογα- αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ και
* το 5ο και τελευταίο κριτήριο είναι να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 50 εκατ. ευρώ.
Στο 3ο Βήμα εγκρίνεται η κρατική επιδότηση ηλεκτρονικά. Δηλαδή, εκδίδεται Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα – email, ώστε να το γνωρίζει. Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στα 600 ευρώ. Στην περίπτωση της μεσαίας επιχείρησης, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.
Στο 4ο Βήμα γίνεται η συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, με σκοπό να ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο.
Στο 5ο και τελευταίο Βήμα καταβάλλεται στον οφειλέτη η κρατική επιδότηση.
* Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.
* Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.
Η καταβολή της επιδότησης πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το κράτος καταβάλλει την επιδότηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε η συνολική επιδότηση να έχει διάρκεια 8 μηνών.
Το πάγωμα των πλειστηριασμών
Ματαιώνονται όλοι οι πλειστηριασμοί έως τις 13 Μαΐου 2021 και προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού έως τις 31 Μαΐου 2021. Παρατείνονται επίσης οι προθεσμίες του Ν. 4745/2020. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
* Ματαιώνονται όλοι οι πλειστηριασμοί έως τις 13 Μαΐου 2021.
* Το χρονικό διάστημα από 7.11.2020 έως και τη λήξη της αναστολής των προθεσμιών, όπως αυτή θα καθοριστεί με τη σχετική ΚΥΑ, δεν υπολογίζεται στις νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών και εξώδικων πράξεων, καθώς και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστηρίων, συμβολαιογράφων ως υπαλλήλων του πλειστηριασμού, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων και άλλων τρίτων προσώπων, ως και στις προθεσμίες παραγραφής των συναφών αξιώσεων.
Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, οι προθεσμίες αυτές τρέχουν για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η αντίστοιχη προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία και δεν συμπληρώνονται εάν δεν τρέξουν επιπλέον 10 ημέρες από την προβλεπόμενη λήξη τους.
* Για το χρονικό διάστημα από 7.11.2020 έως και την ημερομηνία λήξης της επιβολής του μέτρου της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας δεν τρέχουν τόκοι επιδικίας.
* Επιπροσθέτως, δίνεται παράταση επιπλέον 5 ημερών (από την ημερομηνία έναρξης της επαναλειτουργίας) για την υποβολή αιτήσεων του άρθρου 4Δ του ν. 3869/2010, για τις προθεσμίες που έληγαν την 31.1.2021, 28.2.2021 και 15.3.2021 αντίστοιχα.
Επίσης, για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία συνεχίζουν να αναστέλλονται έως τις 31 Μαΐου 2021 όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις που αφορούν στην Α’ κατοικία.
Τα κριτήρια για την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης έως τις 31 Μαΐου 2021 είναι τα εξής:
* η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ,
* το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ,
* το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 17.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 13.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη), ήτοι μέγιστο ποσό 45.000 ευρώ,
* οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ,
* η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ,
* η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.
Η διαδικασία του πλειστηριασμού της Α’ κατοικίας αναστέλλεται αυτόματα για τις περιπτώσεις πληττόμενων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δανειοληπτών οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και έχει ελεγχθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια.
Οι λοιποί δανειολήπτες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr και να υποβάλουν σχετική αίτηση, προκειμένου να διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος των κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Όροι παράτασης μισθώσεων
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή συμπεριλήφθηκε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ολιγόμηνης παράτασης των μισθώσεων επαγγελματικών ακινήτων των οποίων οι επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν παρέμειναν «κλειστές με κρατική εντολή» κατά το διάστημα της πανδημίας, και για χρονικό διάστημα ίσο με την υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας τους.
Δικαίωμα παράτασης έχουν όσοι μισθωτές ή και υπομισθωτές το δηλώσουν εγγράφως προς τους ιδιοκτήτες μέσα σε έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου, και με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της δήλωσης θα είναι απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή δεν θα οφείλουν μισθώματα. Συνεπώς όσοι οφείλουν μισθώματα θα πρέπει να προβούν σε εξόφληση των οφειλών τους προ της κοινοποίησης της έγγραφης δήλωσής τους. Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η δήλωση είναι υποχρεωτική για τον ιδιοκτήτη και προσαυξάνει αντίστοιχα τον χρόνο διάρκειας της μίσθωσης.