Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τονίζει με σχετική του ανακοίνωση πως χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Συγκεκριμένα, βάσει όσων αναφέρει, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος θα έπρεπε να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021.
Επίσης θεωρεί προσχηματική την ολιγοήμερη παράταση, καθώς δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και δίνει λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα επισημαίνεται πως το ΕΕΑ είχε φροντίσει να επισημάνει εγκαίρως προς το Υπουργείο Οικονομικών το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τους κινδύνους που διαφαίνονταν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Ολόκληρη η επιστολή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών:
«Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς το Υπουργείο στις 5/1/2021, είχαμε τονίσει ότι εξαιτίας του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου –είχε δοθεί περιθώριο μόλις 9 ημερολογιακών ημερών- οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ειδικά από την στιγμή που ο Δεκέμβριος είναι πολύ ιδιαίτερος μήνας, δεδομένου ότι γίνονται πολλές εκκαθαρίσεις και σύμφωνα με την Εγκύκλιο, δεν επιτρέπονται διορθώσεις στα στοιχεία που θα κατατεθούν.
Ακριβώς για αυτό το λόγο, το Ε.Ε.Α. είχε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021. Μάλιστα είχαμε επισημάνει ότι αν λόγω έλλειψης χρόνου και χωρίς υπαιτιότητα του μικρομεσαίου επιχειρηματία δοθούν ανακριβή στοιχεία, υπήρχε ο κίνδυνος για επιβολή φορολογικού προστίμου ή και να ζητηθεί από τη μικρομεσαία επιχείρηση η επιστροφή του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής άμεσα και έντοκα.
Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 11/1/2021 και αφού δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, το Ε.Ε.Α. επανήλθε με νέα επιστολή του προς το Υπουργείο, τονίζοντας την ανάγκη παράτασης, καθώς μέχρι τις 15/1 θα ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και επισημαίναμε ακόμα μία φορά ότι κλάδοι ή μεμονωμένες επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να υπαχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, δεν θα μπορούσαν να έχουν με ακρίβεια τον κύκλο εργασιών τους για το 2020.
Ενδεικτικά είχαμε αναφέρει ότι ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες, τα περίπτερα, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ καταστήματα πώλησης χρωμάτων, ψιλικά, κλπ, δεν θα προλάβαιναν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Μάλιστα το Ε.Ε.Α. είχε καταθέσει την πρόταση οι επιχειρήσεις αυτές να έκαναν τώρα την αίτηση και να υπέβαλαν τον κύκλο εργασιών τους όταν ολοκληρωνόταν η απαραίτητη διαδικασία, λαμβάνοντας την Επιστρεπτέα σε δεύτερο χρόνο.
Το μοναδικό που τελικά έγινε, ήταν να δοθεί μία τετραήμερη παράταση η οποία και λήγει σήμερα 19/1/2021, αφήνοντας βέβαια εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρεί προσχηματική αυτή την ολιγοήμερη παράταση, καθώς δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και δίνει λύση στο πρόβλημα. Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής.
Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να ανακοινώσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα για να μην δημιουργούνται ελπίδες σε ανθρώπους που παλεύουν για την επαγγελματική τους επιβίωση, οι οποίες στην συνέχεια διαψεύδονται».