Κατηγορίες: Επιχειρησεις

Επιστολή με προτάσεις 7 ελέγχων για ανάσχεση της ακρίβειας

Επιστολή που περιλαμβάνει στοχευμένες προτάσεις για επτά ελέγχους ανάσχεσης της ακρίβειας στην αγορά, στέλνει σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς με αποδέκτες τα αρμόδια υπουργεία. «Έχουμε παρατηρήσει και το γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανατιμήσεις σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεν είναι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν κρίκο.

Είναι από την παραγωγή την μεταφορά, την αποθήκευση, την χονδρική, την λιανική, δεν υπάρχει κάτι στο οποίο να μην υπάρχουν αυξήσεις και αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Περιγράφοντας το σύνολο των προτάσεων του Επιμελητηρίου, είπε «το πρώτο είναι η δήλωση των αποθεμάτων κάθε 5 εργάσιμες μέρες στην ειδική πλατφόρμα καταγραφής αλλά και σωστής διαχείρισης, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα εκεί και να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι υπάρχει έλλειψη. Δεν υπάρχουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά, ακρίβεια υπάρχει. Το δεύτερο είναι η εφαρμογή του πλαφόν σε κάποια όρια περιορισμού εύλογου κέρδους. Ο τρίτος έλεγχος είναι τα απροσδόκητα κέρδη, να ελέγχονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το τέταρτο είναι η χαρτογράφηση της παραγωγής, μέσα σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα που λέγεται economic intelligence platform γιατί πολλές φορές έχουμε συμβόλαια εισαγωγής από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και στα σιτηρά για παράδειγμα, φοβούμενοι για ελλείψεις στην εγχώρια αγορά τους δεν εκτελούν τα συμβόλαια. Το πέμπτο σημείο είναι να προβλέπεται αυτεπάγγελτη έρευνα για παρακίνηση αύξησης τιμών, είτε λέγεται καρτέλ είτε οτιδήποτε, είναι αθέμιτη εμπορική πρακτική. Ο έκτος έλεγχος αφορά ό,τι εισηγούνται οι ειδικοί, για κάποια αρρυθμία εφοδιασμού της αγοράς να μπορεί να εντοπίζεται προληπτικά και ο έβδομος έλεγχος είναι η εφαρμογή των κανονιστικών πράξεων, για τα πρόστιμα για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τα αρμόδια υπουργεία και τις ανεξάρτητες αρχές».

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε πως στέκεται υπέρ της δημοσιοποίησης των εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ τάχθηκε και υπέρ ενός πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων όχι μόνο των επαγγελματικών αλλά και των νοικοκυριών.

«Όπως δεχόμαστε πολλές φορές την οικονομική στήριξη σε περιόδους κρίσης έτσι πρέπει να δεχόμαστε και τους ελέγχους σε περιόδους κρίσης για να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτές τις ακραίες ανατιμήσεις και να καταλάβουμε όταν κοστολογούμε πόσο ζημιά κάνει η ακρίβεια στην οικονομία και στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε μια μεσοσταθμική αύξηση 25% στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης και μειώθηκε η κατανάλωση 30%» επισήμανε ο κ. Κορκίδης.

 

«Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δεν καλύπτει τα έξοδα στέγασης που είναι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί, ένα στα τρία δεν καλύπτει ειδικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και έξι στα δέκα νοικοκυριά περικόπτουν δαπάνες για να μπορέσουν να πληρώσουν τα απαραίτητα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

 

«Είναι ένας εφιάλτης διαρκείας, 12 χρόνια τώρα το ένα μετά το άλλο, δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα. Υπάρχουν τρεις τρόποΙ να περιορίσουμε τις ανατιμήσεις. Ο πρώτος είναι με επιδόματα. Ήδη η επιδοματική πολιτική σε εθνικό επίπεδο, γιατί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν ληφθεί μέτρα, έχει φτάσει στα 4 δις ευρώ. Το δεύτερο είναι η αύξηση μισθών από την 1η Μαΐου, συνυπολογιζόμενης της αύξησης 2% από 1ης Ιανουαρίου, πιστεύω ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του πληθωρισμού, δηλαδή να φτάσει συνολικά το 8% είναι ένα αντίδοτο στην ακρίβεια. Ο κατώτατος μισθός επηρεάζει 4 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνει και τον μισθό τους με τις τριετίες, αφού αυξάνεται η βάση. Ο τρίτος τρόπος είναι η μείωση των φόρων. Ειδικά η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θεωρώ ότι πρέπει να μειωθεί ειδικά σε κάποιες βασικές κατηγορίες» συμπλήρωσε ο κ. Κορκίδης.

 

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το κόστος στον προϋπολογισμό από μια μείωση στον ΦΠΑ, είναι διαχειρίσιμο, αφού αντιστοιχεί σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. «Δηλαδή μέσα σε αυτά τα επιπλέον 2 δις αναθεώρησης του προϋπολογισμού για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής και διατροφικής κρίσης, νομίζω ότι πρέπει να είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ