Με συγκρατημένη αισιοδοξία, μετά από μια καταστροφική χρονιά, αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την τουριστική σεζόν, ελπίζοντας να τους θωρακίσει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που κηρύχθηκε υποχρεωτική, μετά απο πολύμηνες καθυστερήσεις.
Ομως πλάι στις ελπίδες υπάρχει τεράστια ανασφάλεια για το πόσοι και πώς θα δουλέψουν στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα συμφωνα με την efsyn.gr.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού Γιώργο Χότζογλου, τα ξενοδοχεία τηρούν στάση αναμονής ως προς τη διαδικασία των επαναπροσλήψεων, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα με τις αφίξεις και τις πληρότητες, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει πριν τις 10-15 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, η κλαδική σύμβαση υποχρεώνει τους ξενοδόχους να επαναπροσλάβουν το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούσαν την περσινή σεζόν, εφόσον έχουν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης, ως τις 10 Ιουνίου, αλλιώς πρέπει να τους αποζημιώσουν.
Η ΠΟΕΕΤ εκτιμά ότι από το σύνολο των περίπου 150.000 μόνιμων εργαζομένων στον τουρισμό, τέθηκαν σε αναστολή σχεδόν οι 80.000, αφού η μία στις δύο επιχειρήσεις παρέμεινε κλειστή. Η μεγάλη «σφαγή» όμως έγινε στους εποχικούς, αφού όπως προκύπτει από το ΕΡΓΑΝΗ το καλοκαίρι του 2020 έγιναν 125.000 λιγότερες προσλήψεις στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού σε σύγκριση με το 2019, όταν οι εποχικοί έφτασαν τους 250.000.
Οσο για τα μεροκάματα, τα μηνύματα από τα κλαδικά σωματεία έκαναν λόγο για ταπεινωτικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών ως και 20%. Η ΠΟΕΕΤ ωστόσο επιμένει ότι μετά την υποχρεωτικότητα της νέας σύμβασης οι μισθοί πρέπει να παραμείνουν σταθεροί, αλλιώς η προηγούμενη σύμβαση κηρύσσεται άκυρη. Κοινό μυστικό παραμένει ότι η μαύρη εργασία και η εργοδοτική παραβατικότητα θα συνεχίσουν να οργιάζουν όσο οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ ατονούν.
Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα της απασχόλησης το 2020 στον τουρισμό σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας «COVID-19 Regional Labour» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Ενώ στο σύνολο της χώρας σε όλους τους κλάδους η απασχόληση έπεσε περίπου 1%, μια και οι εργαζόμενοι σε αναστολή συνυπολογίζονται ως απασχολούμενοι, στον ενιαίο κλάδο «καταλύματα και εστίαση» η πτώση της απασχόλησης είναι -10% μεταξύ 2019-2020», μας λέει ο Στέλιος Γκιάλης μέλος της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Οικονομικών Εργασίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μάλιστα στις περιφέρειες που είναι πιο εξαρτημένες από τον τουρισμό, όπως το Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο, η μείωση της απασχόλησης άγγιξε ή ξεπέρασε το 25%. Συνολικά το 2020 χάθηκαν 38.000 μόνιμες θέσεις, χωρίς να υπολογίζονται οι αναστολές.
ΚΡΗΤΗ
Δειλό άνοιγμα, μεγάλες προσδοκίες
Διστακτικό, παρά τις πανηγυρικές κυβερνητικές εξαγγελίες, είναι το άνοιγμα του τουρισμού στην Κρήτη, με μόνο το 10% των ξενοδοχείων να ανοίγουν και χιλιάδες εργαζόμενους να παραμένουν ακόμα χωρίς δουλειά. Το βιαστικό άνοιγμα και η άρον άρον άρση των μέτρων χωρίς να έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας φαίνεται πως δεν πείθει τους τουρίστες και οι κρατήσεις είναι προς το παρόν ελάχιστες για τα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου, ενώ θετικότερες καταγράφονται μέχρι στιγμής οι προβλέψεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Με την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν είναι προγραμματισμένες περίπου 70 πτήσεις τσάρτερ στο Ηράκλειο, κατά κύριο λόγο από Γερμανία, Αυστρία, Ισραήλ και Σκανδιναβικές χώρες, ενώ γύρω στις 25 πτήσεις εξωτερικού αναμένονται στο αεροδρόμιο των Χανίων το ίδιο διάστημα. «Είναι μόλις το 15% των πτήσεων που υποδεχόμασταν τέτοια εποχή στην προ Covid εποχή» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, επιβεβαιώνοντας και ο ίδιος πως μόνο ένα 10% των ξενοδοχείων θα ανοίξει μέχρι τις 15 Ιουνίου. «Το κλειδί είναι η πορεία των εμβολιασμών και η βελτίωση των δεικτών της πανδημίας, γι’ αυτό η πρώτη περίοδος χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή» τονίζει ο κ. Βλατάκης.
Μεγάλος αριθμός των πρώτων αφίξεων στην Κρήτη αφορά τον κλάδο της κρουαζιέρας και συνεπώς δεν αποτυπώνεται και σε επίπεδο κρατήσεων στα ξενοδοχεία του νησιού. Εκατοντάδες επισκέπτες αναμενόταν να μεταφερθούν από το αεροδρόμιο στο γερμανικό κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 5» που χρησιμοποιεί ως Home Port το λιμάνι του Ηρακλείου.
Κάπως πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα στα μικρά καταλύματα. Και εκεί το άνοιγμα γίνεται διστακτικά, με λίγο παραπάνω από το 10% των διαθέσιμων κλινών, ενώ πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για Ιούλιο-Αύγουστο. «Δεχόμαστε ήδη κρατήσεις για τους επόμενους μήνες και φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον» μας λέει ο Γιώργος Χριστοδουλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου «Η Φιλοξενία». Επισημαίνει πως «όλα θα κριθούν και από την ένταξη της Ελλάδας στην πράσινη λίστα της Βρετανίας, κάτι που όλοι ελπίζουν από αρχές Ιουνίου, αλλά και από το πώς θα πάει το πρώτο κύμα επισκεπτών, αν θα σταλεί το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα».
Ανήσυχος για την πραγματική αποτύπωση του ανοίγματος του τουρισμού στον χώρο της εργασίας δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης. Ελάχιστοι συνάδελφοί του θα πιάσουν δουλειά τις επόμενες ημέρες, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχείων δεν πρόκειται να ανοίξει. «Θα έπρεπε οι συμβάσεις να ανανεωθούν ήδη από τον Μάιο και όσοι δεν εργαστούν να τεθούν σε αναστολή, ώστε να δικαιούνται έστω το επίδομα των 543 ευρώ, αλλιώς για ένα μεγάλο διάστημα θα παραμείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα», μας λέει ο κ. Κοκολάκης.
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και… πολλή ασφάλεια
Σε ένα μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τοποθετεί η τουριστική αγορά την έναρξη της σεζόν ευελπιστώντας σε ύφεση της πανδημίας, αύξηση των εμβολιασμών και κυβερνητικές αποφάσεις που δεν χαρακτηρίζονται από σπασμωδικότητα και αντιφάσεις.
Οι Bρετανοί βρίσκονται με τις βαλίτσες στο χέρι αναμένοντας το «πράσινο φως» από την κυβέρνησή τους, όπως είπε και ο Χάρης Θεοχάρης, οι Αμερικανοί δεν πτοούνται, καθώς φαίνεται, από την οδηγία «μην ταξιδεύετε», από την άλλη πλευρά θέματα με την ταξιδιωτική βίζα για τους Ρώσους υπάρχουν και δεν έχουν επιλυθεί, ενώ ακόμα και για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού οι ανακοινώσεις αναμένονται προσεχώς.
«Η χρονιά μπορεί να είναι και σημαντικά καλύτερη από πέρυσι» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, με το φόντο του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο να υποβάλλει και να επιβάλλει μόνο ποιοτικούς στόχους –κυριάρχησε η λέξη «ασφάλεια»– και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, να προστίθεται στη μακρά λίστα εκείνων που υπόσχονται κάτι πέρα από «ήλιο και θάλασσα» για τον ελληνικό τουρισμό. Μένει να αποδειχτεί αν το νέο τρίπτυχο -άνθρωποι-αξίες-εμπειρίες–, το κεντρικό μότο «All you want is Greece» και η διαφημιστική εκστρατεία, προϋπολογισμού 22,9 εκατ. ευρώ, θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές.
Αυτό πάντως που είναι σαφές ήδη από πέρσι είναι ότι η πανδημία έχει αλλάξει τα κριτήρια των τουριστών στην επιλογή των προορισμών. Μικρής δυναμικότητας καταλύματα, ενοικιαζόμενα σπίτια- βίλες και στούντιο φαίνεται να έχουν την τιμητική τους καθώς αποφεύγεται ο συγχρωτισμός με αγνώστους, όπως συμβαίνει σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που πρέπει να υιοθετήσουν σχεδόν ανεφάρμοστα πρωτόκολλα.
Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς οι χερσαίοι και τα μικρά, όχι ιδιαίτερα διαφημισμένα και πιο ήσυχα νησιά φαίνεται να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι το Γαλαξίδι, για παράδειγμα, είχε μια εξαιρετική χρονιά καθώς προσφέρει «ήλιο και θάλασσα», είναι προσβάσιμο οδικώς και σε απόσταση μόλις 40 λεπτών από τους Δελφούς και 1 ώρας και 15 λεπτών από το Νοσοκομείο του Ρίου.
Καλή και ασφαλή σεζόν να έχουμε και να απολαύσουμε και οι Ελληνες, έστω και ολιγοήμερες, διακοπές.
Ιόνιο
Αισιοδοξία και προετοιμασίες με το βλέμμα στον Ιούλιο
Θετική διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία, οργάνωση για την προβολή και εργασίες προετοιμασίας των επιχειρήσεων είναι τα βασικά στοιχεία που καταγράφει αυτή την περίοδο ο κόσμος του τουρισμού στην Ηπειρο, με το βλέμμα στραμμένο προς τα μέσα του Ιουνίου και μετά για να φανεί πώς θα πάει η χρονιά.
Από τη Δευτέρα 17/5 αναμένονται οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο του Ακτίου, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου τουριστών για τα παράλια της Ηπείρου και της Λευκάδας. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι στην αγορά εκτιμούν ότι το διάστημα έως και το τέλος του Ιουνίου περιορίζεται στην προετοιμασία της σεζόν, η οποία θα ξεκινήσει ουσιαστικά τον Ιούλιο.
Αυτό που μπορεί να κρίνει τις προοπτικές της χρονιάς είναι οι κρατήσεις «τελευταίας στιγμής», η εκτίμηση δηλαδή ότι πολλές αποφάσεις για την επιλογή προορισμού από τους επισκέπτες θα ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στον Ιούνιο, αφού υπολογιστούν όλα τα δεδομένα και κυρίως η πορεία της πανδημίας. Οι αισιόδοξοι περιμένουν ένα «μπαμ» κρατήσεων και ταξιδιών για τον Ιούλιο και μετά, οι πιο συγκρατημένοι ελπίζουν σε μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι, αλλά ουδείς μπαίνει σε συγκρίσεις με το 2019.
Η απόφαση της Μ. Βρετανίας να βάλει στο «πορτοκαλί» την Ελλάδα έχει αναστείλει προσωρινά τις κρατήσεις από Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την Ηπειρο, όπως άλλωστε και για την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά, οπότε αναμένονται οι νέες αποφάσεις στο τέλος του μήνα. Καταγράφεται, όμως, ενδιαφέρον από τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης.
Τα ξενοδοχεία στα ηπειρωτικά παράλια θα ανοίξουν σταδιακά έως το τέλος Ιουνίου ανάλογα με τη ροή επισκεπτών που θα έχουν από χώρες με τις οποίες συνεργάζονται, προβλέποντας ότι υπάρχουν φέτος οι δυνατότητες για ένα καλό τρίμηνο από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο.
Για την Ηπειρο, κρίσιμο μέγεθος είναι και ο εσωτερικός τουρισμός, λόγω της εύκολης οδικής πρόσβασης, αλλά δεν υπάρχει επίσης εικόνα σε αυτή τη φάση, παρά μόνο θετικές προβλέψεις. Ζαγόρι, Μέτσοβο, Τζουμέρκα και άλλες ορεινές περιοχές έχουν προκρατήσεις από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο και περιμένουν κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πόλη των Ιωαννίνων, τέλος, έχει καθιερωθεί ως ανεξάρτητος τουριστικός πόλος, έχει βάλει στον χάρτη των διεθνών πτήσεων το αεροδρόμιό της και προσελκύει επισκέπτες όλο τον χρόνο από όλη τη χώρα, αλλά και το Ισραήλ και τα Βαλκάνια.
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Με το 15% των μονάδων επανεκκινεί η Χαλκιδική
Πολλές οι ελπίδες, αλλά ελάχιστες οι κρατήσεις για τον θερινό τουρισμό στη βόρεια Ελλάδα, που επικεντρώνεται κυρίως σε Χαλκιδική και Πιερία. Μπορεί επισήμως η έναρξη της σεζόν να ξεκινάει σήμερα, ωστόσο τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο. «Από τις 540 ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής ένα 15%-20% θα ανοίξουν τον Μάιο και περίπου ίδια είναι η εικόνα για όλη τη χώρα. Οι κρατήσεις είναι ελάχιστες, κυρίως περυσινά βάουτσερ και ορισμένες από τα Βαλκάνια», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Τάσιος, εκφράζοντας πάντως ελπίδες για «καλύτερες καταστάσεις από τον Ιούλιο και μετά».
Πέρυσι, οι ξενοδόχοι στήριξαν την επιβίωσή τους κυρίως στην επιστρεπτέα προκαταβολή και σε κάποιους τόκους. Παράλληλα, όποιος είχε «τραπεζικό προφίλ» και δεν χρωστούσε, πέρασε τον σκόπελο. Φέτος, όμως, δεν υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες. «Περιμένουμε από την κυβέρνηση κάποιο πρόγραμμα επιδότησης παγίων, αλλά η αλήθεια είναι πως μία στις δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν θα μπορεί να μπει. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης για να λειτουργήσουν. Οι ελπίδες μας στρέφονται λοιπόν κυρίως στον Ιούλιο και τον Αύγουστο για αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό. Η Χαλκιδική είναι ο νούμερο 5 τουριστικός προορισμός για Γερμανία και Αγγλία. Για την ελληνική αγορά, μη ρωτάτε. Ο Ελληνας πάει διακοπές τον Αύγουστο και η Χαλκιδική είναι γεμάτη εξοχική κατοικία…».
ΠΙΕΡΙΑ: Με 370 ξενοδοχειακές μονάδες και τον Ολυμπο σε απόσταση αναπνοής από τις μαγευτικές παραλίες της, η Πιερία θα έπρεπε κανονικά να βουλιάζει από τουρίστες. Ομως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο…
«Τα περισσότερα ξενοδοχεία μας είναι στην ουσία μικρομεσαίες επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα και η πελατεία μας κατά 70% οδικός τουρισμός από Βαλκάνια και χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία), λιγότερο από Ιταλία και Αυστρία και κάποιος κόσμος από Ρωσία», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιπλακίδης.
«Αυτή τη στιγμή θέλουμε να είμαστε κάπως πιο αισιόδοξοι από όσο πριν από ενάμιση μήνα, καθώς περιμένουμε μια σειρά κανονιστικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση. Εμείς στηριζόμαστε στον οδικό τουρισμό κι ελπίζουμε η κυβέρνηση να διευθετήσει κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων δεν είναι ακόμη σε λειτουργία…», λέει ο κ. Τσιπλακίδης. «Υπό αυτές τις συνθήκες, για τι κρατήσεις να μιλάμε; Πέρυσι παίρναμε κρατήσεις μέχρι μέσα Μαΐου. Φέτος ούτε κρατήσεις, ούτε προκαταβολές, ούτε τίποτε…».
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Θεσσαλονίκη στηρίζεται στον συνεδριακό τουρισμό και, σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου βρίσκει τη συνεδριακή αγορά σε μεγάλη αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ανδρέας Μανδρίνος, η εκτιμώμενη συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους αγγίζει το 90%.
«Η συνεδριακή αγορά ασφυκτιά, η ανάγκη για την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι επιτακτική. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα των επιπτώσεων της κωλυσιεργίας στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης: σεμινάρια ιατρικού κλάδου ήταν προγραμματισμένα για το διάστημα 13-15 Μαΐου 2021. Υπήρξε πρώτη αναβολή με νέες ημερομηνίες 15-17 Μαΐου 2021. Προχθές ακυρώθηκαν οριστικά. Περίπου 2.500 διανυκτερεύσεις χάθηκαν από την πόλη, που αναμένονταν να δώσουν μια ανάσα σε μια ασφυκτικά πιεσμένη αγορά», τονίζει η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Συγκρατημένη αισιοδοξία στα Δωδεκάνησα
Με δειλά βήματα ξεκίνησε από τις 13 Μαΐου το άνοιγμα του τουρισμού στη Ρόδο, την Κω και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Παράγοντες του τουρισμού στα δυο μεγαλύτερα νησιά μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για έναν αναγνωριστικό Μάιο, όπου πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την επιτάχυνση του εμβολιασμού του πληθυσμού και των εργαζόμενων.
Σε ορισμένα μικρότερα νησιά ο εμβολιασμός ήδη καλύπτει μεγάλο ποσοστό (π.χ. Κάσος, Λειψοί), την ώρα που ξεκινούν μαζικοί εμβολιασμοί στα νησιά έως 10.000 κατοίκων. Ετσι, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς απρόοπτα, οι πρώτες εκτιμήσεις και στόχοι τίθενται στο 50% της τουριστικής κίνησης του 2019.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος τουρισμού Ρόδου, Κώστας Ταρασλιάς, κάνει λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία και την άφιξη των πρώτων πτήσεων από το Ισραήλ στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» στις 13 Μαΐου αλλά και του γερμανικού κρουαζιερόπλοιου «Mein Schiff 5» την Κυριακή 16/5. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει θέληση στους κατοίκους της Ρόδου να εμβολιαστούν, αλλά θα υπάρξουν τα απαραίτητα εμβόλια; Γύρω στο 7% έχει εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις», αναφέρει ο κ. Ταρασλιάς, που θεωρεί τον εμβολιασμό κλειδί για να κυλήσει ομαλά και να παραταθεί ώς τον Νοέμβριο η τουριστική σεζόν.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν περίπου 50 μεγάλα και μεσαία ξενοδοχεία της Ρόδου, με τους ξενοδόχους να ποντάρουν πολλά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς υπάρχει κινητικότητα σε μεγάλα τουριστικά πρακτορεία από χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, αλλά σε επόμενη φάση και η Γαλλία. Περισσότερες επιφυλάξεις παρατηρούνται στις Σκανδιναβικές χώρες και την Αγγλία, με τους τουρίστες να βρίσκονται με τη «βαλίτσα στο χέρι», περιμένοντας να ξεκαθαρίσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Μέχρι στιγμής, όμως, πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι περιμένουν να επαναπροσληφθούν καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία ξεκινούν τη λειτουργία τους με μειωμένο προσωπικό, το οποίο ξεκινά από το 30% σε σχέση με εκείνο που απαιτείται σε πλήρη λειτουργία και θα αυξηθεί ανάλογα με τις αφίξεις και την αύξηση των κρατήσεων. Μάλιστα, το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου προχώρησαν σε προειδοποιητικές κινητοποιήσεις.
Την αίσθηση αβεβαιότητας που επικρατεί μεταφέρει στην «Εφ.Συν.» και η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Αυτή τη στιγμή ανοίγουμε ουσιαστικά χωρίς κρατήσεις και τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας.
Το άνοιγμα χρειάζεται επαγρύπνηση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και όλων των μέτρων, γιατί εάν ο προορισμός χαρακτηριστεί πορτοκαλί ή κόκκινος και χρειάζεται καραντίνα και μοριακό τεστ στην επιστροφή, θα έχουμε πρόβλημα. Εάν δεν έχουμε αναζωπύρωση, περιμένουμε καλούς μήνες από Ιούλιο ώς Σεπτέμβριο», τονίζει η κ. Σβύνου, που ζητά ρύθμιση του πλαισίου σχετικά με τις αναστολές των εργαζόμενων σε εποχικές επιχειρήσεις και περαιτέρω στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με μέτρα που θα τους δώσουν την ένεση ρευστότητας που απαιτείται για τους επόμενους μήνες αβεβαιότητας.