“Φρένο” μπαίνει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο όλο το σχέδιο που εμπεριέχει τη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και ακόμη και την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Αθήνα.
Σχέδιο το οποίο θα καταστήσει την τράπεζα τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα της χώρας.
Σύμφωνα με επίμονα δημοσιεύματα ειδησεογραφικού site επανέρχεται από το παρελθόν, ύστερα από μερικά χρόνια ανακωχής, η προσωπική κόντρα μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.
Η προσωπική κόντρα των δυο τραπεζιτών αυτή τη φορά επικεντρώνεται σε πρόσωπο της πλήρους εμπιστοσύνης του Μιχάλη Σάλλα, που συμμετέχει στο ΔΣ της Παγκρήτιας Τράπεζας και το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να έκρινε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις ως προς το Fit and Proper. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απευθύνθηκε στην ΤτΕ προκειμένου να δώσει έγκριση για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρήτιας όσον αφορά το Fit and Proper και η ΤτΕ απήντησε με εντυπωσιακή, για ελληνική αρχή, ταχύτητα, αρνητικά όσον αφορά το συγκεκριμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο συνδέεται με τον στρατηγικό επενδυτή Μιχάλη Σάλλα.
Η διοίκηση της τράπεζας στην οποία απευθύνθηκε το Capital.gr έκανε σαφές ότι το βιογραφικό του συγκεκριμένου μέλους πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις που απαιτούνται αφού έχει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό χώρο και όπως είναι προφανές το μοναδικό ελάττωμά του… είναι η προσωπική του σχέση του με τον Μιχάλη Σάλλα.
Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ως αποτέλεσμα να αναστείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την έγκριση του ενημερωτικού της Παγκρήτιας Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως ότου παραιτηθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο που συνδέεται με τον στρατηγικό επενδυτή της Παγκρήτιας, τον οποίον εδώ και χρόνια έχει στοχοποιήσει ο κ. Στουρνάρας.
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα φέρονται να προέρχονται από τη Διοίκηση της ΤτΕ, κάτι που εφόσον ισχύει, εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κεντρική Τράπεζα η οποία αντί να ασκεί τον θεσμικό της ρόλο αναλώνεται σε προσωπικές κόντρες που ζημιώνουν συνολικά τόσο την Εθνική Οικονομία όσο και το κύρος του θεσμού.
Στη βάση αυτή λοιπόν γεννούνται ερωτήματα για το κατά πόσο ο κ. Στουρνάρας δεν επιθυμεί -και ενδεχομένως δεν το επιθυμούσε ποτέ- η Παγκρήτια Τράπεζα να γίνει ένας ισχυρός τραπεζικός πόλος και ως εκ τούτου να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας αλλά κυρίως της επιχειρηματικής ζωής στην Κρήτη.
Είναι προφανές ότι γεννούνται ερωτήματα για τις πρακτικές των ανεξάρτητων εποπτικών αρχών αφού εντέλει η εποπτεία πρακτικά είναι ατελέσφορη για τον κλάδο και τον τόπο αλλά επίσης γεννά ουσιώδη ερωτήματα σε σχέση με την αντικειμενικότητά της.
Σύμφωνα με πηγές της Παγκρήτιας Τράπεζας θα ήταν ευχής έργο εντέλει το τυπικό αυτό ζήτημα να ξεπεραστεί το συντομότερο ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μια τράπεζα 85.000 μετόχων να να ολοκληρώσει την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αλλά και τα αναπτυξιακά της σχέδια και να μην βρίσκει διαρκώς προσκόμματα από την κεντρική ανεξάρτητη αρχή η οποία στέκεται εμπόδιο αντί να είναι αρωγός στην αναπτυξιακή προσπάθεια.
Πηγή: capital.gr