Έρχονται σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις στην Υγεία, στην Δικαιοσύνη και σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Πλέον οι πολίτες θα έχουν στα χέρια τους το κράτος αλλά και ό,τι αφορά τη ζωή τους. Δεν θα εξοικονομούν μόνο χρόνο και χρήμα αλλά θα διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής που θα τους επιτρέπει να κατοχυρώσουν ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της σύγχρονης ζωής, ποιοτικό χρόνο και ποιοτικές υπηρεσίες » συμπλήρωσε ο κ. Ασθενίδης.
Επίσης ρωτήθηκε ποια σημαντικά ψηφιακά έργα είναι σε τροχιά υλοποίησης από την Κοινωνία της Πληροφορίας και ποια είναι σε φάση να προκηρυχθούν.
«Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού κράτους εγχείρημα ψηφιοποίησης του αρχείου του Δημοσίου που βρίσκεται σε χαρτώα μορφή. Θα προσπαθήσουμε σε μια σκληρή μάχη με τον χρόνο να αποκτήσουν άυλη μορφή περισσότερες από 1,4 δισ. σελίδες, που αυτήν τη στιγμή στοιβάζονται σε όλη την Ελλάδα γραφεία δημοσιών φορέων. Πρόκειται για ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, επίπονο και απαιτητικό αλλά εξίσου αναγκαίο αν θέλουμε να επιτευχθεί η ψηφιακή μετάβαση.
Εκτός από την ψηφιοποίηση του Δημοσίου όμως, ήδη επιταχύνουμε για να ολοκληρωθούν πολύ σημαντικά έργα όπως το Σύζευξις II, η διαλειτουργικότητα, οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, η αναβάθμιση των υποδομών των Δικαστηρίων, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα και το Gov-ERP » απάντησε και πρόσθεσε πως « αναμένεται σύντομα να προκηρυχθούν μια σειρά από καίριες ψηφιακές παρεμβάσεις, όπως είναι:
Το σύστημα παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων (container)
Η ενίσχυση της επιχειρησιακής συνέχειας του Δημοσίου
Το Ενιαίο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (e-MHTE)
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος αξιολόγησης και φερεγγυότητας
Το παρατηρητήριο AI
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι στο καίριο θέμα της κυβερνοασφάλειας θα προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα και ένας σημαντικός διαγωνισμός για την προστασία των δημόσιων φορέων από κυβερνοεπιθέσεις».
Έρχεται το πρόγραμμα Smart Readiness
Μεταξύ άλλων προανήγγειλε πως στα σκαριά βρίσκεται το πρόγραμμα Smart Readiness. «Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται και ένα μεγάλο πρόγραμμα με κοινωνικό αντίκτυπο, το Smart Readiness. Πρόκειται για την εγκατάσταση καλωδίωσης οπτικών ινών σε 120.000 κτίρια με την χρήση voucher » σημείωσε και αναφέρθηκε στα προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
« Εξόχως σημαντικό είναι και το «πακέτο» των τριών προγραμμάτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που «τρέχει» στο οποίο οι επενδύσεις μεταξύ άλλων θα στοχεύουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών και θα προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS » τόνισε.
Για τις digital μεταρρυθμίσεις
Επίσης ρωτήθηκε ποιες είναι οι digital μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν το 2023 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
« Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμφίβολα είναι το σημαντικότερο επενδυτικό μεταπολεμικά πρόγραμμα που έχει γνωρίσει η χώρα και σε αυτό έχουμε εντάξει ένα σύνολο ψηφιακών έργων που παρόμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Ουσιαστικά, το Ταμείο Ανάκαμψης μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της ψηφιακής στρατηγικής μας – δηλαδή τόσο των αναγκαίων ψηφιακών έργων όσο και των επιθυμητών. Η στρατηγική μας αυτή, τα 440 και πλέον έργα που είναι αποτυπωμένα στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελούν τον οδικό μας χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Και, καθώς η υλοποίηση αυτών των έργων θα συναντά την εκθετική αύξηση της ψηφιοποίησης σε κράτος και οικονομία, πεποίθησή μας είναι ότι το 2025 η Ελλάδα θα έχει αλλάξει κλίμακα, αναβαθμίζοντας ριζικά τόσο τη διεθνή θέση της, όσο και τις προοπτικές της » απάντησε.
« Εμείς στην Κοινωνία της Πληροφορίας, προγραμματίζουμε περίπου 60 έργα ψηφιακής μετάβασης με χρηματοδότηση από «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0». Συνεχίζουμε δυναμικά ώστε να προκηρυχθούν σημαντικοί διαγωνισμοί που αφορούν κομβικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, στην τεχνολογία, στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στην υγεία, στη δικαιοσύνη, στη διπλωματία, στη ναυτιλία, στον τουρισμό και στη γεωργία » συμπλήρωσε.
Τέλος εξήγησε τι σημαίνει για την χώρα η υλοποίηση των έργων που έχει αναλάβει η Κοινωνία της Πληροφορίας στο επιχειρούμενο άλμα του ψηφιακού μετασχηματισμού. « Η ΚτΠ με την καθοδήγηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ηγείται αυτής της υπερπροσπάθειας, σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου θα συνεχίσει να υλοποιεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα ενισχύει τις ψηφιακές δυνατότητες ώστε τα στελέχη του Δημοσίου να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, θα ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις κοινωνικές ανάγκες. Και σίγουρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά. Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή που έχει συντελεστεί μέσα σε 4 χρόνια είναι καθοριστική για τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και γενικά για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Πρόκειται για μια αλλαγή νοοτροπίας και φιλοσοφίας για το «τι είναι κράτος» για δραστικό περιορισμό του κατακερματισμού, για συνένωση και συμπύκνωση. Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε» σημείωσε.