Απώλεια τζίρου 25-30% μετρούν οι καταστηματάρχες της εστίασης και του επισιτισμού του νομού Ηρακλείου, σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν την εκκίνηση των υγειονομικών μέτρων που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την Πρωτοχρονιά.
Στα υγειονομικά αυτά μέτρα επιβλήθηκε το κλείσιμο των μαγαζιών της εστίασης και του επισιτισμού μετά τις 12 το βράδυ για ολόκληρο τον Ιανουάριο. Ο φεβρουάριος, ωστόσο, δεν ξεκίνησε καλά, καθώς το τριήμερο της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου μέχρι την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, με τη συνοδεία μουσικής, τα μαγαζιά εστίασης του Ηρακλείου σημείωσαν αισθητή πτώση τζίρου. Την ίδια στιγμή, έχουν επιστρέψει οι εργαζόμενοι του κλάδου στις δουλειές τους, με πολλούς όμως εξ αυτών να εργάζονται για λιγότερα μεροκάματα.
Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε να λειτουργεί η εστίαση και ο επισιτισμός κανονικά. Η μουσική επέστρεψε, ενώ τα μαγαζιά πλέον μπορούν να λειτουργούν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Μετά το τέλος που έβαλε η ίδια η κυβέρνηση στο κλείσιμο των μαγαζιών της εστίασης, οι επιχειρηματίες του ν. Ηρακλείου αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε μια κατάσταση που επιτάσσει περιορισμένο κέρδος. Η απώλεια του τζίρου είναι καταφανής, με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για απώλεια κέρδους 25-30% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, που ήταν ο τελευταίος μήνας όπου τα μαγαζιά λειτούργησαν κανονικά.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης (ΣΕΕΔΝΗ) του ν. Ηρακλείου Νίκος Ρηγάκης, υποστήριξε ότι «το τριήμερο της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, όπου η μουσική ηχούσε κανονικά, ο τζίρος δεν ήταν ίδιος με την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Ο τζίρος έχει πέσει αισθητά. Ο κόσμος είναι διστακτικός. Η διασκέδαση είναι είδος πολυτελείας και βλέπουμε πως ο κόσμος έχει περιορίσει αισθητά την καταναλωτική του συμπεριφορά. Υπάρχει απώλεια τζίρου της τάξης του 25-30%. Αυτό είναι το ποσοστό της απώλειας τζίρου από το χρονικό διάστημα πριν από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για κλείσιμο των μαγαζιών της εστίασης και του επισιτισμού μετά τις 12 μ.μ. μέχρι σήμερα, όπου τα μαγαζιά πλέον κινούνται σε κανονικούς ρυθμούς. Είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό και καταδεικνύει πως ο κόσμος δεν μπορεί να ξοδέψει τα χρήματα που ξόδευε για διασκέδαση».
Είναι άξιο αναφοράς πως το κλείσιμο των μαγαζιών για τον μήνα Ιανουάριο είχε ως άμεση συνέπεια να βάλει σε σκέψεις τους επιχειρηματίες, και μερικοί εξ αυτών αποφάσισαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους τις καθημερινές και να λειτουργούν μόνο τα σαββατοκύριακα, περιορίζοντας το κόστος των μέσων παραγωγής.
«Υπάρχουν μαγαζιά που έχουν κλείσει μόνιμα. Υπάρχουν όμως και μαγαζιά που έχουν σταματήσει να δουλεύουν σε καθημερινή βάση και δουλεύουν μόνο τα σαββατοκύριακα. Δεν μπορούν πλέον να βγάλουν τα έξοδά τους. Το τριήμερο του περασμένου παρασκευοσαββατοκύριακου, ο κόσμος βγήκε στα μαγαζιά αλλά δεν υπήρξε κατανάλωση. Ο χαμηλός τζίρος έχει ως άμεση συνέπεια για εμάς τους επιχειρηματίες να αγοράζουμε λιγότερες πρώτες ύλες. Αυτό είναι ένα κύκλωμα που πηγαίνει στις πρώτες ύλες που αγοράζουμε. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά. Ο χαμηλός τζίρος δημιουργεί πρόβλημα σ’ ένα σύνολο επαγγελμάτων και όχι μόνο στους επιχειρηματίες και στους υπαλλήλους της εστίασης και του επισιτισμού», ανέφερε ο κ. Ρηγάκης.
«Ο τζίρος παραμένει χαμηλός, γιατί υπάρχει ακόμη η αρνητική ψυχολογία του κορωνοϊού, καθώς ακόμα δεν έχουμε απαλλαγεί από την ανασφάλεια που διακατέχει τον κόσμο. Η άρση των μέτρων έχει φτιάξει κάπως τα πράγματα. Όσο περνάει ο καιρός, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Από εκεί και μετά, υπάρχουν κάποιες δυστοκίες σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα. Οικονομικά, δε στηρίχθηκαν τόσο πολύ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθότι βρέθηκαν σ’ ένα καθεστώς άτυπου λοκντάουν. Πρέπει να υπάρξουν κάποιες απαλλαγές, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Το να μη δουλεύει η εστίαση και ο επισιτισμός έχει κάποιο κόστος για εμάς. Οι ανατιμήσεις επίσης έχουν αναγκάσει πολλούς επιχειρηματίες να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Εστίασης και Επισιτισμού, Μαρία Αντωνακάκη.
Εργαζόμενοι – Επέστρεψαν στα πόστα τους αλλά με λιγότερα μεροκάματα
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανάκης έκανε σαφές πως έχουν επιστρέψει οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν λάβει από την Πολιτεία την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ, καθώς μπήκαν σε αναστολή εργασίας ένεκα της πανδημίας. Όπως διεμήνυσε ο κ. Ριζικιανάκης, οι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει αλλά παίρνουν λιγότερα μεροκάματα. Η αβεβαιότητα του εργασιακού τους μέλλοντος είναι διάχυτη.
«Τα περισσότερα μαγαζιά έχουν ανοίξει. Είναι μια περίοδος όπου όλοι οι εργαζόμενοι εργάζονται, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση αυτή και πόσο θα κρατήσει, με την έννοια τού πότε θα ανακάμψει η αγορά. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκαστικά επέστρεψαν στις εργασίες τους, διότι η επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει απόλυση εργαζομένου ενόψει πλήρους αποκλιμάκωσης των μέτρων. Άρα, τα καταστήματα έχουν τους εργαζομένους τους στη διάθεσή τους, αλλά σίγουρα δεν τους έχουν με την ίδια εργασιακή ένταση που τους είχαν πρόπερσι. Δεν κάνουν τα μεροκάματα που έκαναν την περίοδο της κανονικότητας. Πλέον, αντί για 5 μεροκάματα κάνουν 3 και πιο συγκεκριμένα τα παρασκευοσαββατοκύριακα. Αυτό συμβαίνει στα κέντρα διασκέδασης για παράδειγμα. Τα πράγματα είναι… συντηρητικά», υποστήριξε ο κ. Ριζικιανάκης.