Με απόλυτη πλειοψηφία των σωματείων της εστίασης όλης της χώρας, που πραγματοποίησαν συνέλευση χθες στην Τρίπολη, αποφασίστηκε το κλείσιμο των καταστημάτων στις 16 Νοεμβρίου.
Τα νέα μέτρα με τους ελέγχους των πιστοποιητικών, έρχονται να προστεθούν στην, ούτως ή άλλως, δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις της εστίασης με τους αυξημένους φόρους, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και με το κύμα των ανατιμήσεων, ζητήματα τα οποία έχουν θέσει υπόψιν της κυβέρνησης αλλά χωρίς να έχει υπάρξει ανταπόκριση συμφωνα με το goodnet.gr.
“Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση διότι μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Πρέπει η κυβέρνηση να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέα Κλαψινός , πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ν. Ρεθύμνου
Τα αιτήματα της πανελλήνιας ομοσπονδίας είναι:
Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου
Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας
Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021
Όπως σημείωσε ο κ. Κλαψινός, το θέμα του ΦΠΑ είναι πολύ σημαντικό διότι και με τις ανατιμήσεις που έρχονται, θα μεταφερθούν στους κατάλογους οι αυξήσεις. “Δεν μπορούμε να τις απορροφήσουμε. Προτείνουμε όμως να μην ξεπεράσει το 10% η αύξηση στους καταλόγους, αυτή είναι η πρόταση μας στους καταστηματάρχες”.
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Σάββατο και αφορούν τον έλεγχο στην είσοδο των πιστοποιητικών εμβολιασμού η ραπιντ τεστ των πελατών, ο κ. Κλαψινός τόνισε πως σε μια απλή καθημερινή μέρα είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα, σε μια αργία όμως πχ, δεν είναι. “Πρέπει να έχεις έναν άνθρωπο να ασχολείται μόνο με αυτό. Οι περισσότεροι βέβαια είναι έτοιμοι και κρατούν την ταυτότητα και το κινητό. Υπήρξαν κάποια παρατράγουδα, κάποιοι έφυγαν, κάποιοι δεν ήθελαν να ελεγχθούν, αλλά ήταν η μειοψηφία.
Εμείς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα , ακόμη και κλείσιμο καταστήματος”.
Σε περαιτέρω μείωση του τζίρου θα οδηγήσουν τα νέα μέτρα θεωρούν οι έμποροι. Όπως τόνισε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνά Τσικιντίκου, “δεχόμαστε ότι λόγω της πανδημίας πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος άλλα όχι με τον τρόπο αυτό. Δεν είμαστε αστυνομικοί, είμαστε έμποροι. Δεν γίνεται το κατάστημα να χρεώνεται με 5.000 ευρώ και να χρεώνεται και ο πελάτης. Άλλωστε οι πελάτες μπαίνουν στα μαγαζιά ένας ένας, η πελατεία έχει μειωθεί ούτως η άλλως. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ ελεύθερα, όπως επίσης και στα μέσα μεταφοράς που φυσικά δεν τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Μέτρα οριζόντια και χωρίς διακρίσεις θέλουμε”.
Η ίδια επεσήμανε πως το φυσικό εμπόριο έχει ούτως ή άλλως τον ανταγωνισμό του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο με τα νέα μέτρα θα κερδίσει έδαφος, αφού ο πελάτης ουσιαστικά στερείται την ελεύθερη βόλτα στα μαγαζιά. “Ο πελάτης θα το προτιμήσει να κάνει τις αγορές του ηλεκτρονικά αφού στερείται τη δυνατότητα να κάνει τη βόλτα του, να μπει στο μαγαζί, να δει και να ψωνίσει. Τα μέτρα στερούν την έξτρα αγορά δηλαδή που περιμένει ο κάθε έμπορος”.
Σε ότι αφορά την χριστουγεννιάτικη περίοδο, ο εμπορικός σύλλογος είναι “μουδιασμένος”, αφού κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν οι επόμενες ημέρες.
“Θέλουμε να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις, αλλά κρατάμε μικρο καλάθι. Θα στολίσουμε τους δρόμους και τα μαγαζιά και θα δούμε τι μπορούμε να σχεδιάσουμε. Τα καταστήματα έχουν ξεκινήσει το στολισμό, σε συνεργασία με το δήμω θα στολίσουμε τους δρόμους και από κει και πέρα, έχουμε προγραμματίσει κάποια πράγματα αλλά θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και αναλόγως θα ανακοινώσουμε”.