Mεγαλη ανησυχία έχουν οι αρτοποιοί του Ηρακλείου που βλέπουν τις συνέπειες που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και στην αγορά του… σιταριου να τους επηρεάζει, με απρόβλεπτες επιπτώσεις και για την αγορά του ψωμιού.
Το πρώτο δεδομένο είναι ότι το 40% των σιτηρών που προμηθεύεται η Ευρώπη έρχεται από την Ουκρανία. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας οδήγησαν σε αύξηση και τις τιμές του ψωμιού.
Εμείς κάναμε μια ελάχιστη αύξηση των 10 λεπτών ανά κιλό είπε μιλώντας στην ΕΡΤ το μέλος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Παναγιώτης Σαχινίδης.
Το ψωμί στη χώρα μας παραμένει πολύ φτηνό γιατί όλοι οι αρτοποιοί επιδοτούμε την τιμή του απορροφώντας τις αυξήσεις, είπε.
Ο λογαριασμός της ΔΕΗ από 1.100 ευρώ ανέβηκε στα 2.100 ευρώ και ο λογαριασμός του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε από τα 500 ευρώ στα 1.700 ευρώ, είπε.
Ο κ. Σαχινίδης έκανε έκκληση στο Σύνδεσμο Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων να μην αυξάνουν οι βιομήχανοι τις τιμές του αλεύρου τη στιγμή που έχουν ακόμα αποθέματα.
Ο κ. Σαχινίδης έκανε έκκληση και στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξουν οι λιγνιτικές μονάδες σήμερα, αύριο ίσως είναι αργά, είπε.
Δυσαρεστα μηνύματα
Μετά την Ουγγαρία, προχθες ήταν η σειρά της Σερβίας να προαναγγείλει διά στόματος του προέδρου της Αλεξάντερ Βούτσιτς περιορισμούς στις εξαγωγές του σιταριού από την επόμενη εβδομάδα, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες παραγωγής εκτός Ευρώπης, όπως η Αργεντινή, η Τουρκία και η Ινδονησία.
Ανησυχία υπάρχει για τις αποφάσεις που θα λάβει η Βουλγαρία, η οποία για την ώρα προχωράει σε κινήσεις αποθεματοποίησης προκειμένου να διασφαλίσει σιτηρά για την κάλυψη των αναγκών της. Ας σημειωθεί ότι η Βουλγαρία αποτελεί βασική προμηθεύτρια χώρα για τις μεγαλύτερες ελληνικές αλευροβιομηχανίες.
H Ρουμανία από την άλλη, η οποία αποτελεί βασική σιτοπαραγωγός χώρα, δηλώνει –τουλάχιστον για την ώρα– ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απαγόρευση των εξαγωγών, καθώς η παραγωγή της είναι υπερδιπλάσια της εγχώριας κατανάλωσης. Μάλιστα, η βαλκανική χώρα μάλλον σχεδιάζει να επωφεληθεί της ανόδου των τιμών και να προχωρήσει σε ακριβότερες εξαγωγές.
Οι διαδοχικοί περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών και μάλιστα από τις χώρες που παραδοσιακά πωλούν πιο φθηνά σιτηρά, «βάζουν φωτιά» στις τιμές που ήδη από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ παράλληλα είναι πλέον διάχυτη η ανησυχία για την ασφάλεια εφοδιασμού σε τρόφιμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον φαίνεται να βρίσκεται υπό αναθεώρηση και η στρατηγική για τη γεωργία στην Ε.Ε., χωρίς να αποκλείεται πλέον το ενδεχόμενο αλλαγών στο καθεστώς της αγρανάπαυσης και χορήγησης επιδοτήσεων στους αγρότες για την καλλιέργεια σιτηρών.
Οι μεγαλύτερες συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις των Ευρωπαίων αγροτών COPA και COGECA έχουν ζητήσει να επιτραπεί το 2022 η καλλιέργεια όλης της διαθέσιμης αγροτικής γης, ενώ επί τάπητος φαίνεται να τίθενται μέτρα όπως η επιδότηση της καλλιέργειας μαλακού σιταριού, καθώς και η αναθεώρηση του προγράμματος αγρανάπαυσης γαιών. Βεβαίως, τα μέτρα αυτά ακόμη και αν υιοθετηθούν, δεν θα έχουν άμεσα αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι προ της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ οι καλλιέργειες μαλακού σίτου (πρόκειται για το σιτάρι από το οποίο παράγεται το αλεύρι για ψωμί) υπερίσχυαν αυτών του σκληρού σίτου (χρησιμοποιείται για την παραγωγή σιμιγδαλιού που προορίζεται για τη βιομηχανία ζυμαρικών).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 1980 καλλιεργούνταν στην Ελλάδα 7.281.370 στρέμματα μαλακού σίτου παράγοντας 2.274.250 τόνους και 2.290.500 στρέμματα σκληρού σίτου παράγοντας 657.049 τόνους. To 2018 στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν με μαλακό σιτάρι μόλις 1.196.980 στρέμματα και η παραγωγή ήταν 302.849 τόνοι, ενώ είχαν εισαχθεί 989.493 τόνοι. Οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε μαλακό σιτάρι ξεπερνούν το 1,3 εκατ. τόνους ετησίως.
Η εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές την έχει καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών, οι οποίες επιβαρύνονται από το κέρδος του μεσίτη – εισαγωγέα από τον οποίο αγοράζουν οι αλευροβιομηχανίες, καθώς και από το μεταφορικό κόστος, το οποίο πλέον είναι πολύ υψηλό.
Χθες η τιμή του μαλακού σίτου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Παρίσι, παρά τη μικρή υποχώρηση σε σύγκριση με τη Δευτέρα, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου έφτασε μέχρι τα 400 ευρώ/τόνο.
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ