Σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23%) θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ποτέ, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ η αναλογία αυξάνεται επικίνδυνα στους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου, με το 41,7% και το 34%, αντιστοίχως, να θεωρούν πιθανό το οριστικό «λουκέτο».
Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) από τις 14-18 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.002 επιχειρήσεων-μελών του ΕΕΑ.
Ακόμη και εάν δεν αποφασίσουν να βάλουν «λουκέτο», μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα προβεί σε απολύσεις. Το 24% θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο πιθανό ή πολύ πιθανό, ενώ ειδικά στον κλάδο της εστίασης οι μισές επιχειρήσεις, 49,5%, δηλώνουν ότι θα απολύσουν εργαζομένους. Στο εμπόριο, τον κλάδο που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,7%. Πολύ πιο υψηλά είναι τα ποσοστά στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 6 άτομα.
Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα, σε απολύσεις προτίθεται να προβεί το επόμενο διάστημα το 39,8% των επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν σήμερα 6-10 άτομα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις με 11-20 εργαζομένους είναι 41,6% και στις επιχειρήσεις όπου απασχολούνται πάνω από 20 άτομα «βλέπει» απολύσεις το 40,4% αυτών. Οι προθέσεις αυτές, οι οποίες εάν γίνουν πράξη θα εκτοξεύσουν την ανεργία ξανά σε δυσθεώρητα επίπεδα, πηγάζουν και από τον σημαντικό βαθμό απαισιοδοξίας που διακατέχει τους επιχειρηματίες, ειδικά μετά το δεύτερο lockdown. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εκτιμά ότι η οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, ενώ ένα 27% θεωρεί ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια. Το 34% πιστεύει ότι η νέα κρίση θα κρατήσει ένα χρόνο, ενώ υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κάποιων αισιόδοξων, 11%, που «βλέπει» ότι η διάρκεια της κρίσης θα είναι 6 μήνες.
ADVERTISING
Ο κλάδος όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων, το οποίο θεωρεί ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, είναι αυτός της εστίασης και διαμορφώνεται σε 31,3%. Το παραπάνω είναι αναμενόμενο, καθώς είναι ο κλάδος που έκλεισε νωρίτερα και δεν προβλέπεται να ανοίξει σύντομα.
«Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης ενδέχεται να μην ανοίξει ποτέ, να κλείσει δηλαδή οριστικά», δήλωσε στην «Κ» ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Πρόσθεσε δε ότι ο κλάδος θεωρεί εν πολλοίς χαμένη χρονιά και το 2021, καθώς, σε αντίθεση με τη χρηματοοικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, δεν μπορεί αυτή τη φορά να προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» ο τουρισμός. Και αυτό, διότι αφενός ενδέχεται να συνεχισθούν περιοριστικά μέτρα και το καλοκαίρι, αλλά και διότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί και στις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι τουρίστες που επισκέπτονταν την Ελλάδα.
Απώλειες δισ. ευρώ
H κατάσταση, βεβαίως, δεν είναι καλή ούτε στον κλάδο του εμπορίου. Μία στις πέντε επιχειρήσεις (20,6%) εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, το 22,7% ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια και το 33% θεωρεί ότι η διάρκειά της θα είναι ένα έτος. Πάντως, και στο τρίτο τρίμηνο του 2020, τρίμηνο κατά το οποίο δεν υπήρχε lockdown, το λιανεμπόριο είχε απώλειες τζίρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο κύκλος εργασιών συνολικά στον κλάδο διαμορφώθηκε σε 12,86 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 5,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.