Η οργή έχει αρχίσει να παίρνει τη θέση της απογοήτευσης που ένιωσαν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες της εστίασης ακούγοντας χθες το απόγευμα την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να επιδεικνύουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες αρνητικό PCR ή rapid test προκειμένου να μπουν σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, café, χώρους διασκέδασης, κομμωτήρια, κουρεία, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κ.ά.
Περιμένοντας την επίσημη απόφαση που θα περιγράφει με λεπτομέρειες τα νέα μέτρα, τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο, οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και της εστίασης κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, άτυπο lockdown χωρίς μέτρα στήριξης και επερχόμενα λουκέτα.
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι όμως το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα μέσα στις επόμενες «χρυσές» εβδομάδες για το λιανεμπόριο, αφού κανείς να μπορεί να προβλέψει ότι το τωρινό «δίχτυ ασφαλείας των αυξημένων ελέγχων» θα καταφέρει να ανακόψει το νέο κύμα του κορωνοϊού.
Και μάλιστα την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα λάβουν οι καταστηματάρχες νέα επιδόματα καθώς δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να δώσει εκ νέου χρήματα με δεδομένο ότι υπάρχει το εμβόλιο.
Ουρές με άδεια ταμεία
Εν μέσω εκπτώσεων και λίγες εβδομάδες πριν την Black Friday και την αρχή της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η ελπίδα μιας «κανονικότητας» εξανεμίζεται λένε οι έμποροι.
«Όταν στις ηλικίες 18-24 οι 4 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι και στις ηλικίες 25-49 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3 στους 10, χάνεται μια μεγάλη κρίσιμη μάζα της πελατείας μας», δηλώνουν.
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι η αύξηση του χρόνου αναμονής για να μπει κάποιος στα εμπορικά καταστήματα, ειδικά στις μεγάλες αλυσίδες, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές και απογοήτευση ακόμη και στους εμβολιασμένους πελάτες.
2.000 λουκέτα
«Πάμε σε μια μεγάλη καταστροφή, στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown» αναφέρεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), με τον πρόεδρο Γιώργο Καββαθά να εκτιμά ότι τα λουκέτα υπολογίζονται σε πάνω από 2.000 για εφέτος.
Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα λόγω των συσσωρευμένων ζημιών από τα παρατεταμένα lockdown, αυξάνοντας την ανεργία. Να σημειωθεί ότι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης είναι στο «κόκκινο», χωρίς να μπορούν να αντέξουν νέες πιέσεις.
Μάλιστα η ΠΟΕΣΕ ζητά από την κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων και δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας.
«Φαρμάκι» ο καφές και το φαγητό
Για να πιει κάποιος ανεμβολίαστος έναν καφέ σε μια καφετέρια από 4-5 ευρώ που πληρώνει σήμερα από το Σάββατο θα πρέπει να υπολογίσει ότι θα ξοδέψει τουλάχιστον 15 ευρώ, καθώς το rapid test κοστίζει περί τα 10 ευρώ και από 20 μέχρι 60 ευρώ το PCR.
Το επιπλέον κόστος κάνει απαγορευτική την έξοδο ακόμη και για έναν καφέ ή ένα φθηνό φαγητό για μεγάλη μερίδα ανεμβολίαστων πολιτών, αναφέρουν οι καταστηματάρχες.
Πήραν φωτιά τα πιστολάκια
Ταυτόχρονα, για να μην υποστούν το κόστος του rapid test από το Σάββατο, σε αναζήτηση εσπευσμένων ραντεβού σε κομμωτήρια και κουρεία έχουν επιδοθεί αρκετοί πολίτες. Ήδη, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και όλοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν έστω και ένα ραντεβού της τελευταίας στιγμής.
Πυρ ομαδόν για τους ελέγχους από τους εμποροϋπάλληλους
Την ίδια ώρα πυρ ομαδόν εξαπολύουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και για τους ελέγχους. «Η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης σημειώνοντας ότι το βάρος που πέφτει στις πλάτες του λιανεμπορίου είναι ασύμμετρο.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Οι έλεγχοι είναι πρακτικά όχι μόνο ανεφάρμοστοι αλλά και περίεργοι λέει σε ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, τονίζοντας πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου δεν απαιτείται η συγκεκριμένη προϋπόθεση, όπως στα supermarket, στις λαϊκές αγορές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) δηλώνει: «Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές όμως πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών ΜμΕ. Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Το μηνιαίο κόστος για τους ανεμβολίαστους
Το μηνιαίο κόστος λοιπόν των ανεμβολίαστων από το Σάββατο θα ξεκινά από τα 80 ευρώ, τα οποία ουσιαστικά θα καλύπτουν τις δραστηριότητες τεσσάρων ημερών.
Αν όμως κάποιος θελήσει να καθίσει σε ένα μαγαζί ή να πάει για ψώνια τις υπόλοιπες τρεις ημέρες της εβδομάδας, τότε θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε νέο έλεγχο.