Μόλις έξι εταιρείες στον κόσμο έχουν πετύχει κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ποιες είναι αυτές, από ποιους κλάδους, και ποιες ακόμη θα μπορούσαν να μπουν σε αυτό το εξαιρετικά «κλειστό» επιχειρηματικό club;
Βάσει δεδομένων της ιστοσελίδας companiesmarketcap.com, στα τέλη του Αυγούστου του 2020, υπάρχουν μόλις δύο εταιρείες που ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και οι δύο, προέρχονται από τον κλάδο της τεχνολογίας: πρόκειται για τις Apple και Microsoft (2,45 και και 2,25 τρισ. δολάρια αντίστοιχα).
Όσον αφορά στους παγκόσμιους κολοσσούς που ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, πέρα φυσικά από τις Apple και Microsoft, στην τρίτη θέση βρίσκουμε μια ακόμη εταιρεία από το Big Tech, την Alphabet (Google), με 1,92 τρισ. δολάρια. Πρέπει να φτάσουμε στην τέταρτη θέση και την σαουδαραβική πετρελαϊκή Saudi Aramco, με κεφαλαιοποίηση 1,85 τρισ. δολαρίων, για να εντοπίσουμε μια μη τεχνολογική εταιρεία.
Η πεντάδα κλείνει με έναν ακόμη τεχνολογικό κολοσσό, την Amazon (1,69 τρισ.), ενώ μια θέση μετά βρίσκουμε την Facebook (1,05 τρισ.). Στη συνέχεια, εντοπίζουμε εταιρείες που θα μπορούσαν σύντομα να ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο, δηλαδή την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla (704 δισ.), την holding Berkshire Hathaway (647 δισ.), την ταϊβανέζικη κατασκευάστρια chipset TSMC (614 δισ.) και την κινεζική τεχνολογική Tencent (572 δισ.).
Έχει ενδιαφέρον να ρίξει κανείς μια ματιά και στην επόμενη δεκάδα, φτάνοντας μέχρι την 20η θέση. Εκεί, βρίσκουμε την Nvidia, την Visa, την JPMorgan Chase, την Johnson & Johnson, την Alibaba, την Samsung, την Walmart, την UnitedHealth, την LVMH και την Bank of America. Η επόμενη δεκάδα, και μέχρι την 30η θέση, φιλοξενεί τις Nestlé, Roche, Mastercard, Procter & Gamble, ASML, Home Depot, Walt Disney, PayPal, Adobe, και Kweichow Moutai.
Κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά είναι πως, πέρα από το ότι οι Apple και Microsoft είναι οι μόνες που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα 2 τρισεκατομμύρια, η Apple ήταν και η πρώτη εταιρεία – μέλος του Big Tech που κατάφερε να ξεπεράσει το σημείο – ορόσημο του 1 τρισεκατομμυρίου, το 2018. Η Facebook μπαίνει και βγαίνει συχνά από το club του 1 τρισεκατομμυρίου, ενώ η Saudi Aramco είναι η μόνη μη αμερικανική του 1 τρισεκατομμυρίου. Σε κάθε περίπτωση, η 10άδα κυριαρχείται από τεχνολογικές.
Η λίστα αλλάζει αν η κατάταξη αφορά στις εταιρείες με τα μεγαλύτερα κέρδη. Στην πρώτη θέση είναι η Berkshire Hathaway (137,37 δισεκατομμύρια), η Saudi Aramco (108,69 δισεκατομμύρια), η Apple (91,08 δισεκατομμύρια), η Microsoft (67,59 δισεκατομμύρια) και η Alphabet (Google) (61,79 δισεκατομμύρια). Η 20άδα κλείνει με τις SoftBank, Ping An Insurance, Facebook, Samsung, Amazon, Verizon, Tencent, Toyota, Alibaba, Daimler, Intel, Johnson & Johnson, Volkswagen, Walmart, TSMC.
Έχει το δικό της ενδιαφέρον, όμως, και η λίστα με τις εταιρείες που απασχολούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού – μια κατάταξη που διαφέρει αρκετά σε σχέση με εκείνη της κεφαλαιοποίησης και των κερδών. Έτσι, στην πρώτη πεντάδα έχουμε τις Walmart (με 2,2 εκατομμύρια υπαλλήλους), Amazon (με 1,2 εκατομμύρια υπαλλήλους), τη γερμανική Volkswagen (με 662 χιλιάδες υπαλλήλους), την FedEx (με 570 χιλιάδες υπαλλήλους) και τα γερμανικά Deutsche Post (με 565 χιλιάδες υπαλλήλους).