Πιο συγκεκριμένα, με βάση όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης, η επιδότηση σε επιχειρήσεις δεν θα δοθεί καθώς «οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτεί έγκριση της Κομισιόν» μιας και θεωρείται ως ενίσχυση, που επηρεάζει τις συνθήκες ανταγωνισμού.
«Οι επιχειρήσεις, ταυτόχρονα, έχουν το εργαλείο αλλαγής τιμολογίου», συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης παραπέμποντας ουσιαστικά σε αναζήτηση ανταγωνιστικών τιμών στα διάφορα τιμολόγια που κυκλοφορούν, ως «ανάχωμα» στην ενεργειακή «απειλή», για τα νομικά πρόσωπα και τους ελευθεροεπαγγελματίες.
Συμπληρώνοντας ο υπουργός ΥΠΕΝ σε σχέση με τους αγρότες τόνισε ότι «δεν έχουν κανένα λόγο να υποστούν καμία τιμή» αναδεικνύοντας ως «καταφύγιο» το τιμολόγια «Γαία». «Οι επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν λύση με αλλαγή του τιμολογίου μιας και δεν αναμένονται τον Αύγουστο να είναι ακριβές οι τιμές», εξήγησε.
Επίσης, όπως, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, σε επίπεδο Πρωθυπουργού αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή σε σχέση με το μειωμένο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που αφορά επιχειρήσεις που το έλαβαν κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, το ποσό, που αφορά χρεώσεις για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΠΑΠΕ), ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως θα πρέπει να επιστραφούν στον ΕΛΑΠΕ.
Να σημειωθεί ότι το όλο ζήτημα αφορά την ανάγκη για άμεση επιστροφή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, από επιχειρήσεις που έλαβαν την επιδότηση χωρίς να την δικαιούνται.
Βέβαια, όπως αναφέρεται από την πλευρά της ενεργοβόρου βιομηχανίας, η διαδικασία αυτή, ενέχει ρίσκα και ενεργοποίηση κυρώσεων από την πλευρά της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα με επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει το ζήτημα της εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 – 2020, όπου, όπως αναφέρει, μια σειρά από κλάδους επιχειρήσεων, αλλά και αγρότες, είχαν πληρώσει μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το δικαιούνται. Όπως είχε σημειώσει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ ο αναδρομικός έστω καταλογισμός της ορθής χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ σε καταναλωτές οι οποίοι δεν δικαιούντο μειωμένης χρέωσης όχι μόνο για τα έτη 2019 και 2020, αλλά και για το 2021 για το οποίο έχει γίνει εκκαθάριση εδώ και πολλούς μήνες, είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αποτελεί σαφή καταστρατήγηση της εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες πλήρωναν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/MWh όταν έπρεπε να πληρώνουν 17 ευρώ/MWh.