Σύγχυση και ανασφάλεια στον εμπορικό-επιχειρηματικό κόσμο επανέφεραν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, καθώς με τη μέθοδο ακορντεόν -τονίζουν- δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο η αγορά.
Είναι ίσως από τις λίγες χρονικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών που ο οικονομικός ορίζοντας είναι τόσο θολός και ομιχλώδης. Μια περίοδος κατά την οποία εναλλάσσονται ταχύτατα η απαισιοδοξία με την αισιοδοξία και τανάπαλιν, κρατώντας σε μια διαρκή ομηρία πολίτες και επιχειρήσεις.
Όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις µε την πανδημία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια ασφαλής πρόβλεψη για την έξοδο από την κρίση, κάτι που έχει κάνει τους ανθρώπους της αγοράς να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, τονίζοντας πως «πάλι το λιανεμπόριο μπήκε στο στόχαστρο, χωρίς πραγματική στήριξη».
«Έχει φτάσει η στιγμή για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, λοιμωξιολόγων και εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να μελετήσουμε άλλους τρόπους για τον περιορισμό της πανδημίας» σημειώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση: «Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το λιανεμπόριο ευθύνεται που ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία! Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η ευκολία με την οποία λαμβάνεται η απόφαση για νέο κλείσιμο καταστημάτων και για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Πρόκειται για μία εντελώς εσφαλμένη άποψη που κατά τη γνώμη μου προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να επιλύσει.
Μέχρι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούσαν υποδειγματικά -όποτε τους δινόταν η άδεια λειτουργίας- εφαρμόζοντας με συνέπεια τα προβλεπόμενα μέτρα, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις, περιορισμό στον αριθμό των καταναλωτών εντός καταστήματος. Και αυτό γιατί υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο κορονοϊός όταν υπάρχει ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά; Πού αλλού εφαρμόζονται τόσο αυστηρά μέτρα; Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε πολλές περιπτώσεις που παρατηρείται συνωστισμός και που δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία του επιχειρείν. Παρόλα αυτά, πάλι το λιανεμπόριο μπήκε στο στόχαστρο. Και από τη στιγμή που αυτή η απόφαση δεν συνοδεύεται από πραγματικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων, τότε μιλάμε με βεβαιότητα για μία επερχόμενη καταστροφή.
Ίσως ένα μίγμα μέτρων που θα επιτρέπουν -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- τη λειτουργία του επιχειρείν, να είναι μία λύση. Δεν είναι λογικό όμως να συνεχιστεί αυτή η τακτική. Η λύση “πονάει δόντι, κόβει κεφάλι” όχι μόνο δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά επιβαρύνει επιχειρηματικότητα και οικονομία και αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας» καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, κάνει λόγο για άλλο ένα πισωγύρισμα, που εύχεται τουλάχιστον να αποδειχτεί σωτήριο για το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας.
Το συνεχόμενο εμπρός-πίσω όμως, τονίζει ο κ. Καφούνης στον capital.gr, έχει οδηγήσει τον εμπορικό κόσμο στα όρια της νευρικής κρίσης και δυστυχώς φαίνεται να επιτρέπουμε σε κάποιους λίγους να κάνουν βόλτες στην πλάτη της αγοράς.
Διακόπτουμε τη λειτουργία του click inside, επισημαίνει, που αποδεδειγμένα επιφέρει λιγότερο από 1% υγειονομική επιβάρυνση σε σχέση με το click away, χωρίς πριν να έχουμε διασφαλίσει τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κινητικότητας στον δημόσιο χώρο από άσκοπες μετακινήσεις, βόλτες, διαδηλώσεις, μεγάλες αγορές τροφίμων και σχολεία.
Ο πρόεδρος του ΕΣΑ ελπίζει τα μέτρα αυτά να φανούν αποτελεσματικά και την ερχόμενη εβδομάδα να επιτρέψουν να προχωρήσει το εμπόριο στην επαναφορά του click inside, τουλάχιστον για τους κλάδους που αποδεδειγμένα το έχουν ανάγκη και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τρίτο καταστροφικό lockdown, που θα βάλει οριστικό λουκέτο στις μισές εμπορικές επιχειρήσεις.
Ο ΕΣΑ, υπογραμμίζει ο κ. Καφούνης, θα καταθέσει αμέσως ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για τα θέματα της επιστρεπτέας προκαταβολής, των ενοικίων, των χρηματοδοτικών εργαλείων και της απαιτούμενης ρύθμισης οφειλών με ταυτόχρονο κούρεμα, ώστε να αποφύγουμε καταστροφικές οικονομικές απώλειες για τη χώρα.