Σημερα οι πολίτες βγαίνουν για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής ενόψει των Χριστουγέννων.
Η κίνηση κορυφώνεται σημερα με τους καταναλωτές να προμηθεύονται τα τελευταία τους δώρα αλλά και τα απαραίτητα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Παρά τον κλοιό της πανδημίας που και τα φετινά Χριστούγεννα δεν λείπει από την εξίσωση – και με τα νέα μέτρα να μπαίνουν στην εορταστική μας καθημερινότητα – άπαντες στην αγορά αισιοδοξούν πως έστω και την τελευταία στιγμή το πρόσημο θα είναι θετικό, δίνοντας μια ανάσα στην τοπική οικονομία. Σε αυτό συμβάλλει αναμφισβήτητα, τόσο η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, όσο και των επιδοτήσεων στους αγρότες. Με αυτό το “καύσιμο” η αγορά περιμένει να “ζεσταθεί, τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων, όσο και την ερχόμενη εβδομάδα με φόντο την Πρωτοχρονιά.
Και σημερα λοιπον αυξημένη, είναι η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, όσο και στα κρεοπωλεία, στα σούπερ μάρκετς, στα ζαχαροπλαστεία και στους φούρνους της πόλης.
Στα κρεοπωλεία
Κορυφώνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου για την αγορά ποσοτήτων κρέατος που θα καλύψουν τις ανάγκες του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, το οποίο είθισται να είναι πιο πλούσιο και προσεγμένο, καθώς συγκεντρώνει όλη την οικογένεια και ανθρώπους που αγαπάμε.
Φέτος ωστόσο το κρέας, εφόσον επιλέξουμε αρνί ή κατσίκι, θα μας στοιχίσει πιο ακριβά, σε σχέση με πέρυσι, γιατί οι ανατιμήσεις που συμβαίνουν γύρω μας σε όλα τα αγαθά δεν μπόρεσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο ούτε το κρέας.
Στην Κρήτη η παράδοση θέλει την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το βασικό είδος κρέατος που αγοράζουμε να είναι το χοιρινό. Όμως επειδή πλέον σχεδόν κανείς δεν εκτρέφει τα δικά του γουρουνάκια για να έχει το κρέας τους σε αφθονία στρέφεται και σε άλλα είδη, με τα αμνοερίφια να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ζήτησης.
Στα παραδοσιακά κρεοπωλεία του Ηρακλείου μπορούμε να βρούμε φέτος, κρητικό αρνί, κατά μέσο όρο, προς 11 ευρώ το κιλό και κατσίκι προς 12,5 ευρώ το κιλό. Με μικρές διακυμάνσεις προς τα κάτω αυτές είναι οι κυρίαρχες τιμές ενώ ελληνικά , εκτός Κρήτης, ίσως μπορούμε να πετύχουμε λίγο φθηνότερα και σίγουρα σε χαμηλότερες τιμές μπορούμε να βρούμε αρνί και κατσίκι αν πρόκειται για εισαγωγής.
Στα υπόλοιπα είδη κρέατος, όπως μας περιγράφει, το μέλος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ηρακλείου και αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών, Μιχάλης Μαθιουδάκης, διατηρούνται οι τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Ενδεικτικά να πούμε πως το γουρουνάκι γάλακτος πωλείται προς 9 ευρώ το κιλό, ενώ το χοιρινό, ανάλογα με το κομμάτι, από 5-6,5 ευρώ το κιλό.
Η ντόπια γαλοπούλα φέτος κοστίζει 9,5 ευρώ το κιλό ενώ η εισαγώμενη 6,5 ευρώ το κιλό.
Τα ντόπια κοτόπουλα μπορούμε να τα βρούμε προς 3-3,5 ευρώ το κιλό και τα κοκόρια προς 5 ευρώ το κιλό.
Επίσης στα κρεοπωλεία διατίθεται αυτές τις ημέρες παραδοσιακό ξιδάτο λουκάνικο το οποίο κοστίζει 11 ευρώ το κιλό και απάκι προς 12 ευρώ το κιλό.
Ο κ. Μαθιουδάκης αναφέρει πως γίνονται εδώ και ημέρες παραγγελίες από καταναλωτές που θέλουν να είναι σίγουροι πως θα βρουν την ώρα που το θέλουν ντόπιο κρέας για το γιορτινό τραπέζι τους.
Να σημειώσουμε πως φέτος καταγράφεται επάρκεια σε όλες τις κατηγορίες κρέατος, ντόπιας παραγωγής. Κατά συνέπεια όσοι επιλέγουν κρέας από ζώα κρητικής εκτροφής μπορούν να βρουν στα κρεοπωλεία την καλύτερη δυνατή ποιότητα.
Την ίδια ώρα οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων διασποράς του κορωνοϊού είναι έντονοι και στο Ηράκλειο από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται και το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Μικτά κλιμάκια περιπολούν σε όλη την πόλη για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των προστίμων, όπου διαπιστωθούν παραβάσεις.