Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των εμπόρων, με αφορμή την εφαρμογή των νέων μέτρων στα καταστήματα για τους ανεμβολίαστους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εμπόρων των Χανιων. Οπως έγινε γνωστό τη διαμαρτυρία του για τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της έξαρσης της πανδημίας, εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει ότι δεν μπορούν οι έμποροι να γίνουν ελεγκτές για τους πελάτες τους στα καταστήματα, ελέγχοντας ποιος διαθέτει rapid test και ποιος όχι και εκφράζει την πεποίθησή του ότι το νέο μέτρο θα οδηγήσει στη μείωση της αγοραστικής κίνησης.
«Καθίσταται σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να μετατραπούμε σε ελεγκτές για τους πελάτες μας στα καταστήματα μας, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία αρνητικού κλίματος, εντάσεων και φιλονικιών. Το λιανεμπόριο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληγούν για άλλη μια φορά και δη εν όψει των Χριστουγέννων, μια περίοδο κατά την οποία τα καταστήματα ανέμεναν να εργαστούν επιτέλους με όρους κανονικότητας, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές του παρελθόντος και να καταστούν και πάλι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοινωση τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων
“Επί δύο σχεδόν έτη, ο Εμπορικός κόσμος έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τα καταστήματά μας παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά, είδαμε τους τζίρους μας να μηδενίζονται και υποστήκαμε την οικονομική εξαθλίωση. Παρόλα αυτά, σεβαστήκαμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τηρήσαμε ευλαβικά τα εκάστοτε επιβληθέντα μέτρα προστασίας.
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα εμπορικά καταστήματα ουδέποτε αποτέλεσαν εστία μετάδοσης του COVID 19 και με τα ισχύοντα μέχρι πρότινος μέτρα προστασίας (δηλαδή με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και τον περιορισμό των ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος) οι πολίτες ένιωθαν ασφαλείς κατά την επίσκεψή τους στα εμπορικά καταστήματα. Έτσι, τον τελευταίο καιρό υπήρξε επιτέλους μια μικρή «ανάσα» κανονικότητας στην αγορά.
Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά το λιανεμπόριο βάλλεται. Η υποχρέωση επίδειξης rapid test στην είσοδο του καταστήματος, θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητας ως ανασταλτικός παράγοντας και θα οδηγήσει στην μείωση της αγοραστικής κίνησης και την βέβαιη μείωση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα.
Καθίσταται σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να μετατραπούμε σε ελεγκτές για τους πελάτες μας στα καταστήματα μας, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία αρνητικού κλίματος, εντάσεων και φιλονικιών. Το λιανεμπόριο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληγούν για άλλη μια φορά και δη εν όψει των Χριστουγέννων, μια περίοδο κατά την οποία τα καταστήματα ανέμεναν να εργαστούν επιτέλους με όρους κανονικότητας, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές του παρελθόντος και να καταστούν και πάλι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τα νέα μέτρα και ζητάμε την άμεση άρση αυτών αναφορικά με τα εμπορικά καταστήματα.”
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας και αναφέρει:
“Η εστίαση μέχρι τώρα έχει υποστεί και υπομείνει ότι της έχει ζητηθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον έχει χαθεί το νόημα και η ουσία της φυσικής μας ύπαρξης. Σίγουρα αυτό που μας ζητείτε να παρέχουμε, πλέον δεν είναι υπηρεσία αλλά κάτι άλλο. Είμαστε υπέρ της δημόσιας υγείας, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του ιού για την διασφάλιση του κοινού καλού.
Δυστυχώς όμως πόσο μπορεί να παραμείνει κάποιος υγιής όταν πέρα από την πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, αντιμέτωπος με τον κοινωνικό διαχωρισμό και ουσιαστικά σε μια κρίση αξιών και χρεοκοπίας;
Η ιστορία επαναλαμβάνεται πάλι όμως με τους ίδιους πρωταγωνιστές και σίγουρα δεν είναι φάρσα. Οι «νέες τάσεις» υπολειτουργίας του κλάδου, οι «νέες μεταλλάξεις» του όρου lockdown, απαιτούν υποστηρικτικό πλαίσιο ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν και αυτόν τον χειμώνα, όχι όμως με προγράμματα που ευνοούν ένα μικρό μέρος της εστίασης (λόγω της πολυπλοκότητας και των προϋποθέσεων που αποκλείουν την πλειοψηφία) αλλά με μεσοπρόθεσμα μέτρα:
• Μείωση ενοικίου
• Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών
• Επιδότηση ενεργειακών χρεώσεων
• Εξολοκλήρου διαγραφή επιστρεπτέων προκαταβολών
Ελπίζουμε να μην γίνουνε θεατές στο ίδιο σκηνικό και να υπάρχει στόχος στήριξης και όχι απαξίωσης”.