Θλίψη και οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο ο θάνατος του γνωστού επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στον τόπο που γεννήθηκε: Στην Αετομηλίτσα. Ο επιχειρηματίας έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, το απόγευμα της Παρασκευής, έξω από το χωριό του, όταν το ΙΧ που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του κι έπεσε σε χαράδρα. Ο Θ. Νιτσιάκος σκόπευε να πάει για κυνήγι με τους φίλους του.
Η σορός του 76χρονου ανασύρθηκε το βράδυ της Παρασκευής από κατοίκους του χωριού . Επί τόπου είχαν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας.Ο θάνατός του έχει σοκάρει την οικογένεια του, τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του αλλά και την τοπική κοινωνία.
Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Νιτσιάκος
Με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων και γεννημένος στις 25 -3 – 1944, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος έκανε σπουδές στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και μετεκπαίδευση στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας. Το 1972 αποφάσισε να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων λίγο έξω από τα Ιωάννινα. Προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επειδή η Αγροτική Τράπεζα δεν του εξασφάλιζε το σύνολο της απαραίτητης χρηματοδότησης, απευθύνθηκε στους γονείς του οι οποίοι πούλησαν τα πρόβατα τους για να συνδράμουν στην προσπάθεια του.
Έκτοτε πραγματοποιούσε συνεχή βήματα προόδου διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης και χτίζοντας σταδιακά ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου που καλύπτει την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευή πτηνοτροφών, τη σφαγή και μεταποίηση, το δίκτυο διανομής για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τις υποδομές της σε Ήπειρο και Μακεδονία δραστηριοποιήθηκε έντονα στην αγορά των αυγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών για όλα τα παραγωγικά ζώα.
Την τελευταία δεκαετία, η «Νιτσιάκος» υλοποίησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που της εξασφάλισε συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας στις κύριες δραστηριότητες της και επιπλέον επέτρεψε την είσοδο της στην αγορά της ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς, τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα κύκλωμα παραγωγής για νωπά τεμάχια γαλοπούλας και κουνέλι, την παραγωγή αλεύρων για την αρτοποιία και τη βιομηχανία, και την εισαγωγή και εμπορία ενός νέου οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον τύπου βιομάζας από φλοιό ηλιόσπορου.
Το ξενοδοχείο κόσμημα
Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος όμως έβαλε το στίγμα του και στα τουριστικά δρώμενα της περιοχής. Ουσιαστικά έβαλε τα Γιάννινα στον τουριστικό χάρτη με την ίδρυση και λειτουργία του ξενοδοχείου Du Lac. Ενός ξενοδοχείου που από το 1998 αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.