Ανησυχια υπαρχει ανάμεσα στις τάξεις των ξενοδοχουπαλλήλων. Μια ανησυχία που έχει προκαλέσει η λήξη του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας, το οποίο, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύει μέχρι σήμερα, 30 Ιουνίου.
Πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν ακόμα επαναπροσληφθεί στην εργασία τους λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης. Σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς όπως τα Επτάνησα, πολλές μονάδες δεν έχουν καν ανοίξει ρολά λόγω της μη έλευσης των Άγγλων τουριστών.
Με δεδομένη τη δύσκολη συγκυρία πολλοί αμφιβάλλουν αν οι εργοδότες θα τηρήσουν όσα προβλέπει η νομοθεσία είτε επαναπροσλαμβάνοντας τους εργαζόμενους είτε δίνοντας τους τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) από την πλευρά της προχωράει στην ενημέρωση των μελών της σχετικά με το τι ισχύει για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ έχει ως εξής:
“Συναδέλφισσες-οι,
Με βάση την προφανή ανησυχία των συναδέλφων που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης το οποίο απορρέει από τον ν. 1346/83 καθώς και από την Κ.Σ.Σ.Ε. Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας και λόγω του ότι το μέτρο των αναστολών, με τα όσα έχουμε μέχρι σήμερα ενημερωθεί από το υπουργείο εργασίας, φαίνεται να λήγει στις 30/6/2021 σας ενημερώνουμε τα εξής:
1.- Στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν
Βάση του ν.1346/83 αλλά και της Κ.Σ.Σ.Ε. Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας ,που έχει κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτική η καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης είναι η 10η Ιουνίου. Αυτό λόγω του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας που ισχύει μέχρι 30/6/2021, μετατίθεται την 1η Ιουλίου 2021, εάν δεν υπάρξει παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι την 1η Ιουλίου θα πρέπει να επαναπροσληφθούν όλοι οι συνάδελφοι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει απόλυση, με όλα τα απορρέοντα δικαιώματα, να γίνει καταγγελία στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας και ταυτόχρονα οι συνάδελφοι, να το καταγγείλουν και στα σωματεία μας προκειμένου να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.
2.- Στα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν
Οι εργοδότες οφείλουν να αποζημιώσουν το σύνολο του προσωπικού τους, εφόσον δεν συνεχιστούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας.
Παράταση ζητάνε οι ξενοδόχοι
Από την πλευρά τους και οι ξενοδόχοι ζητάνε να συνεχιστεί το καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας και τον Ιούλιο τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία των αστικών κέντρων όπως τονίζει με επιστολή του προς του αρμόδιους Υπουργούς ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
Ο κ. Βασιλικός, επισημαίνει πως η ζήτηση στα ξενοδοχεία των αστικών κέντρων και αυτά των ορεινών προορισμών η ζήτηση δεν πρόκειται, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες, να επανέλθει πριν τον μήνα Σεπτέμβριο, και ως εκ τούτου η παράταση του μέτρου αυτού θεωρείται αναπόφευκτη.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΞΕΕ τονίζει ακόμη ότι τα αστικά ξενοδοχεία λειτουργούν ήδη το 2021 με πολύ μεγάλη μείωση τζίρου σε σχέση με το 2020, ενώ τα ορεινά ξενοδοχεία δεν ολοκλήρωσαν τη σεζόν του 2020 και δεν λειτούργησαν καθόλου τη σεζόν 2020-2021, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα ξενοδοχεία που εξαρτώνται από τον συνεδριακό-εκθεσιακό τουρισμό.
Ειδικότερα, η επιστολή του κ. Βασιλικού προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη έχει ως εξής:
“Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς περιόδου που διανύουμε από τον Μάρτιο του 2020, η Ευρώπη μέσα από τις συλλογικές της αποφάσεις αλλά και η Ελληνική κυβέρνηση έχουν αποδείξει έμπρακτα την αποφασιστικότητα τους για στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου.
Πολλά από τα μέτρα τα οποία ακόμα απολαμβάνουμε, είχαν σχεδιαστεί-αποφασιστεί σε χρονικές στιγμές όπου πιστεύαμε η ελπίζαμε πώς το 2021 θα ήταν πολύ διαφορετικό από το 2020 σε ότι αφορά τα τουριστικά μεγέθη της χώρας.
Διανύοντας πια τον μήνα Ιούνιο συνειδητοποιούμε όλοι, πως δυστυχώς και η φετινή χρονιά αποδεικνύεται ασταθής και δεν προσφέρεται για ασφαλείς προβλέψεις. Η συνεχής μεταβολή του ξεκινήματος της τουριστικής ροής προς την χώρα μας οδηγεί σε περαιτέρω αβεβαιότητα τον κλάδο μας. Από την άλλη όμως είναι σαφές πως υπάρχει παγκοσμίως ανάγκη και θέληση για ταξίδια όπου μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες αναμένουμε μία ισχυρή και απότομη άνοδο στα βασικά μεγέθη των τουριστικών επιδόσεων της χώρας.
Όμως η ανάκαμψη αυτή δεν πρόκειται να είναι ούτε γεωγραφικά οριζόντια ούτε ισομερώς κατανεμημένη στις διάφορες μορφές τουρισμού. Δυστυχώς επίσης κάθε μέρα που περνάει μειώνει την πιθανότητα τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα μέτρα να αρκέσουν προκειμένου να στηρίξουν την βιωσιμότητα του κλάδου.
Συγκεκριμένα,
– Τα αστικά Ξενοδοχεία λειτουργούν ήδη το 2021 με πολύ μεγάλη μείωση τζίρου σε σχέση με το 2020 όπου είχαν λειτουργήσει σχεδόν όλο το πρώτο τρίμηνο.
– Τα ορεινά Ξενοδοχεία, δεν ολοκλήρωσαν την σεζόν του 2020 και δεν λειτούργησαν καθόλου την σεζόν 2020-2021 καθώς ήταν κλειστά. Αποτέλεσμα αυτού να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη περίοδο απραξίας.
– Τα ξενοδοχεία που εξαρτώνται από τον συνεδριακό-εκθεσιακό τουρισμό, καθώς εκ της φύσεως τους τα συνέδρια προγραμματίζονται μήνες έως και έτη νωρίτερα, εκ των πραγμάτων μεταθέτει για αυτά την όποια ανάκαμψη επί πλέον των σημερινών δυσκολιών και περιορισμών που απαιτούνται στην διενέργεια συνεδρίων και εκθέσεων.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τι μετρήσεις που έχει κάνει για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα πως κάποιες κατηγορίες ξενοδοχείων αναμένουν πολύ πιο αργή και σταδιακή επαναφορά στα βασικά τους μεγέθη.
Σε συνέχεια των παραπάνω κρίνουμε πως θα είναι εξαιρετικά επίφοβο για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων να αρθεί από 1/7/2021 η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας καθώς δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη πως η ζήτηση θα μπορέσει να καλύψει την προσφορά ακόμη και με την χρήση διαθέσιμων εργαλείων, όπως το συνεργασία. Ιδιαίτερα για τα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση δεν πρόκειται, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες, να επανέλθει πριν τον μήνα Σεπτέμβριο, η παράταση του μέτρου αυτού θεωρείται αναπόφευκτη.
Επιπλέον αυτού και με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου προβλέπεται η κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, αναδεικνύεται εκ παραλλήλου αδήριτη η ανάγκη να προβλεφθούν ανάλογα μέτρα στήριξης και για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Σε πρώτη φάση μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο όπου ανάλογα με τις τότε συνθήκες θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου.
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Η αποφυγή μιας συστημικής δυσκολίας είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιβίωση ενός κλάδου που έφτασε να συνεισφέρει πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ (8.000.000.000) στο ΑΕΠ της χώρας το 2019, επανεπενδύοντας ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1.000.000.000) τον χρόνο μόνο σε ανακαινίσεις, τροφοδοτώντας 17 κλάδους και 9 τομείς.
Είμαστε σίγουροι πως με μία εστιασμένη και εύστοχη από εδώ και πέρα στήριξη, το Ελληνικό ξενοδοχείο θα μπορέσει και πάλι να στηρίξει τοπικές κοινωνίες και οικονομία, όπως έκανε και κατά την διάρκεια της δεκαετούς κρίσης.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.
Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Βασιλικός
Πρόεδρος Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε”