Aνάμεσα στη διαχείριση των φετινών πυρκαγιών, την προετοιμασία των πρώτων νομοσχεδίων της νέας κυβέρνησης και τις διπλωματικές προετοιμασίες για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μια νέα εποχή στο ελληνικό Δημόσιο που αποτυπώνεται σε μια λέξη: Αποπολιτικοποίηση!
Σύμφωνα με την imerisia.gr, σκοπός είναι να καταργηθεί η παλαιά, αμαρτωλή πρακτική της τοποθέτησης σε κρατικές θέσεις κομματικών φίλων, αποτυχόντων πολιτευτών και, γενικότερα, ατόμων που κύριο προσόν έχουν την κομματική επαφή, τη «γνωριμία», κι όχι τα αντικειμενικά προσόντα που απαιτούνται, προκειμένου να πετύχει στη θέση που τοποθετείται.
Στη συνάντηση που είχε προ ημερών με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ (Νίκη Κεραμέως, Θοδωρής Λιβάνιος, Βιβή Χαραλαμπογιάννη και Στάθης Κωνσταντινίδης), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την προετοιμασία του πρώτου μεγάλου νομοσχεδίου που θα φέρει η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή αμέσως μόλις αυτή ανοίξει τις εργασίες της, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου.
Η αρχή θα γίνει από τον χώρο της Υγείας
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αναμόρφωσης του επιτελικού κράτους, θα θέτει σαφείς και μετρήσιμους κανόνες για τη επιλογή προσώπων σε κρίσιμες θέσεις του δημόσιου τομέα. Η αρχή θα γίνει από τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, που αποτελεί και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού πριν από τις εκλογές. Η επιλογή διοικητών στις επτά ΔΥΠΕ (Διοικητικές Υγειονομικές Υπηρεσίες) και στα 106 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα αποτελεί το πρώτο σημαντικό στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και εδώ τα κριτήρια θα είναι κάθε άλλο παρά πελατειακά.
Στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν την υποψηφιότητά τους για τη θέση που τους ενδιαφέρει, προσκομίζοντας και τα ανάλογα τυπικά προσόντα, τα οποία πρέπει να είναι συναφή με τη φύση της θέσης. Όσοι περνούν στην επόμενη φάση, δηλαδή πληρούν τις προδιαγραφές που θα τεθούν στην αρχική υποβολή υποψηφιότητας, θα περάσουν από δομημένες συνεντεύξεις, τις οποίες θα κάνουν μικτά κλιμάκια με ισχυρή συμμετοχή στελεχών του ΑΣΕΠ.
Δομημένη συνέντευξη σημαίνει ότι σε όλους τους υποψηφίους για μια επιτελική θέση στο Δημόσιο γίνονται οι ίδιες ερωτήσεις (προκειμένου να αποφευχθούν ευνοϊκές μεταχειρίσεις μέσω «εύκολων» ερωτήσεων) και, επίσης, όποιοι δεν επιλεγούν και θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να κάνουν ένσταση ώστε να υπάρχει επανεξέταση των διαδικασιών επιλογής.
Από αυτές τις δυο φάσεις θα προκρίνεται μια «μικρή λίστα» υποψηφίων που δεν θα ξεπερνά τους τρεις, από τους οποίους θα γίνεται η τελική επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο ή τον αντίστοιχο με το αντικείμενο της θέσης, υπουργό.
Τι ακολουθεί
Μετά τις επιλογές διοικήσεων στον τομέα της Υγείας, ακολουθούν οι επιλογές στις άλλες ΔΕΚΟ, ενώ στη συνέχεια θα στελεχωθούν περιφερειακές και τοπικές κρατικές δομές με την ίδια διαδικασία, όχι όμως τα ίδια κριτήρια, καθώς θα υπάρξει προσαρμογή των κριτηρίων επιλογής, στην ιδιαιτερότητα κάθε θέσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η εισαγωγή κριτηρίων επιλογής με βάση τις πραγματικές δεξιότητες που θα περιλαμβάνει τεστ για την διαχειριστική επάρκεια και τη δυνατότητα δημιουργικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που όμως το μεγάλο στοίχημα (από το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος) είναι τα κριτήρια να είναι αδιάβλητα, δηλαδή μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ώστε να μην τα «προσαρμόζει» ο καθένας στα δικά του μέτρα.
Παρόμοιες θα είναι και οι διαδικασίες προσλήψεων, στοχοθεσίας και αξιολόγησης στο Δημόσιο, που θα ακολουθήσουν την επιλογή διευθυντών, τμηματαρχών και διοικητών σε κρατικές δομές. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει και κινητροδότηση των στελεχών του Δημοσίου, ώστε η άμιλλα μεταξύ τους με «έπαθλο» την ικανοποίηση του πολίτη, να έχει πρακτικό αντίκρισμα και στη δική τους εξέλιξη και αμοιβή.
Πηγή: imerisia.gr