Κόπηκαν από την κάρτα παροχών 25.014 άνεργοι που βρέθηκαν με εισοδήματα έως 1 εκατ. ευρώ κατά την εκκαθάριση του μητρώου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Το μήνυμα για τη διακοπή των παροχών που συνδέονται με την κατοχή της κάρτας ανεργίας το πήραν πριν από ενάμιση μήνα (αρχές Μαΐου) από τη διοίκηση της ΔΥΠΑ που έλεγε ότι… «σας ενημερώνουμε ότι κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4921/2022, από σήμερα δεν είστε δικαιούχος των παροχών της κάρτας ανεργίας».
Προδιαγραφές
Οι… άνεργοι εισοδηματίες αποκαλύφθηκαν με τα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν στον νόμο «Δουλειές Ξανά» (ν. 4921/2022) του υπουργείου Εργασίας που έβαλε προδιαγραφές ώστε να λαμβάνουν τις παροχές που απορρέουν από την κάρτα της ΔΥΠΑ οι πραγματικοί άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα στο ύψος των εισοδημάτων των δικαιούχων που παίρνουν το επίδομα θέρμανσης τον χειμώνα, δηλαδή ατομικό έως 16.000 ευρώ ετησίως, και οικογενειακό έως 24.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Η τομή του νόμου είναι πως οι… άνεργοι του 1 εκατ. ευρώ δεν μπορούν πλέον να έχουν παροχές σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, κατασκηνωτικά προγράμματα, δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα μεταφοράς, μειωμένα εισιτήρια σε θέατρο, κινηματογράφο εκδηλώσεις και άλλες διευκολύνσεις. Μπορούν να μένουν με την ιδιότητα του ανέργου στα μητρώα αλλά χωρίς καμία πρόσβαση σε παροχές της κάρτας.
Πρέπει να διευκρινιστεί ωστόσο, ότι από τα επιδόματα ανεργίας και άλλες οικονομικές ενισχύσεις δεν αποκλείεται κανένας άνεργος καθώς το δικαίωμα σε αυτές τις παροχές συνδέεται αυστηρά με προϋπάρχουσα εργασία και με ασφάλιση ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Ενδεικτικό της στρέβλωσης που υπήρχε για δεκαετίες στον πρώην ΟΑΕΔ είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στις λίστες των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν και 12 «άνεργοι» με εισοδήματα από 500.000 έως 1.000.000 ευρώ.
Η πλειοψηφία δε, όσων έχασαν την κάρτα παροχών είναι με εισοδήματα της τάξης των 40.000 ευρώ και άνω.
Υποχρεώσεις
Το δεύτερο πεδίο παρεμβάσεων που υλοποιεί ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης βάσει του νόμου 4921/2022 είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά ενεργοποιήθηκε ο κώδικας με τις αμοιβαίες υποχρεώσεις ανέργων και ΔΥΠΑ. Στην πράξη αυτός ο «κώδικας» λέει ότι ο άνεργος θα πρέπει να τηρεί κάποιες υποχρεώσεις έναντι της ΔΥΠΑ (όπως σύνταξη ατομικού σχεδίου δράσης, συμμετοχή σε κατάρτιση κ.λπ.) και η ΔΥΠΑ από την πλευρά της οφείλει να τον εντάσσει σε πολιτικές και προγράμματα απασχόλησης και να καταβάλλει τα ανάλογα επιδόματα.
Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή των αμοιβαίων αυτών κανόνων οι υπηρεσίες του Οργανισμού βρήκαν μερικές χιλιάδες ανέργων να μην τους έχουν εφαρμόσει. Το επόμενο στάδιο είναι να γίνουν συστάσεις ώστε να ανταποκριθούν και να μην αποκοπούν από τα προγράμματα απασχόλησης. Αλλη μια καινοτομία αυτών των κανόνων είναι ότι πλέον οι θέσεις εργασίας που υποδεικνύονται στους αναζητούντες εργασία θα πρέπει να είναι ανάλογες των προσόντων, των δεξιοτήτων τους, της μόρφωσης αλλά και πλησίον του τόπου κατοικίας τους. Με τρεις αρνήσεις όμως για εργασία σε τέτοιες θέσεις, ο άνεργος θα χάνει το επίδομα. Αντίθετα, αν παίρνει επίδομα και πιάσει δουλειά, η ΔΥΠΑ τού καταβάλλει το ήμισυ του επιδόματος μέχρι την ημερομηνία που θα το έπαιρνε αν συνέχιζε να μένει άνεργος. Το επίδομα εργασίας χορηγείται για προσλήψεις από 29/12/2022 και μετά. Εως σήμερα έχουν υποβληθεί στη ΔΥΠΑ 9.787 δηλώσεις ενδιαφέροντος και έχουν υπαχθεί πάνω από 6.000 άνεργοι με το επίδομα εργασίας.
ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΟΑΕΔ
Ο νόμος 4921 που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022, έμεινε γνωστός με τον τίτλο «Δουλειές Ξανά» και αποτελεί σήμερα τον κύριο μεταρρυθμιστικό βραχίονα για τις πολιτικές απασχόλησης του κράτους.
Μέχρι τώρα με βάση τις διατάξεις του νόμου έχουν επιτευχθεί «κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις υπέρ των ανέργων» αναφέρει σε δήλωσή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης και παραθέτει ενδεικτικά τις εξής παρεμβάσεις:
1 Δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου αναζητούντων εργασία. Σε κάθε έναν παρέχεται Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ που διασυνδέεται και αντλεί πληροφορίες από το Ψηφιακό Μητρώο. Η κάρτα διατίθεται ήδη μέσω της χρήσης του wallet.gov.gr σε περίπου 30.000 ανέργους οι οποίοι έχουν στο προσωπικό τους ψηφιακό πορτοφόλι όλα τα προγράμματα και τις παροχές που μπορούν να αξιοποιήσουν.
2 Θέσπιση Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης που περιλαμβάνει καταγραφή των προσωπικών χαρακτηριστικών, του επαγγελματικού προφίλ και στόχων, αλλά και των κατάλληλων ενεργειών (κατάρτιση, συμβουλευτική) ώστε ο άνεργος να χτίσει την υποδομή για την επαγγελματική του αποκατάσταση. Ηδη 390.099 άνεργοι έχουν αποκτήσει Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
3 Καταβολή εφάπαξ επιδόματος 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους που δεν πήραν ποτέ επίδομα με εγγραφή για πάνω από 5 έτη! Το επίδομα καταβάλλεται σε ανέργους ως κίνητρο για να καταρτίσουν ή επικαιροποιήσουν το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Εως σήμερα έχουν επιδοτηθεί 67.608 δικαιούχοι με το 300άρι. Εξυπακούεται ότι με τα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν μένουν εκτός οι «άνεργοι-εισοδηματίες».
Πηγή: eleftherostypos.gr