Στα τελικά στάδια επεξεργασίας του βρίσκεται το σχέδιο νέων μέτρων επιδότησης εισφορών αλλά και μισθών προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κορωνο-κρίση και, έτσι, να αναχαιτιστεί ενδεχόμενο κύμα απολύσεων στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα το σάιτ Capital.gr, είναι η κρατική κάλυψη μόνο των εργοδοτικών εισφορών και η “επιστρεπτέα” επιδότηση της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων που επλήγησαν βαριά από την κορονο-κρίση.
Το υπό διαμόρφωση νέο “πακέτο” κάλυψης μη μισθολογικού αλλά και μισθολογικού κόστους, το οποίο αναμένεται να “τρέξει” από τον ερχόμενο Μάιο και έπειτα, δηλαδή αφού αρθούν αποφασιστικά τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις αρμοδίων στελεχών που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, δεν θα είναι “οριζόντιου” χαρακτήρα, όπως ισχύει έως και σήμερα για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά “στοχευμένου”, καθώς “στενεύουν ολοένα και περισσότερα τα δημοσιονομικά περιθώρια”.
Με άλλα λόγια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσαν να τεθούν “ρήτρες” στήριξης, οι οποίες θα διαφοροποιούν τα μέτρα τόσο στον χρόνο διάρκειας όσο και στο περιεχόμενο, ανάλογα με τον πληττόμενο κλάδο και το τζίρο κάθε επιχείρησης που ανήκει σε κάθε πληττόμενο κλάδο.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των μέτρων, θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τον κρατικό Προϋπολογισμό.
Οι δύο “ρήτρες”
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις δύο βασικές “ρήτρες” του σχεδιαζόμενου νέου “πακέτου” στήριξης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν τα εξής:
1. Προοπτικές κλάδου
Η πρώτη “ρήτρα” εξετάζεται να αφορά τις προοπτικές του κάθε πληττόμενου κλάδου.
Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη τα οποία συμμετέχουν στη διαμόρφωση του σχεδίου μέτρων για την απασχόληση στη μετά την πανδημία εποχή, σημαντικότερη ενδεχομένως πρέπει να είναι η στήριξη για κλάδους οι οποίοι έχουν θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές −όπως ο τουρισμός− και υποδεέστερη για κλάδους όπως το μικρό λιανεμπόριο, το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης και προ της πανδημίας.
Μάλιστα, η στήριξη την οποία θα λάβει ο κάθε πληττόμενος κλάδος θα συσχετιστεί με την όλη διαμορφούμενη κυβερνητική στρατηγική για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
2. Τζίρος επιχείρησης
Η δεύτερη “ρήτρα” θα είναι ο τζίρος κάθε επιχείρησης. Αυτό σημαίνει πως η στήριξη θα είναι ευρύτερη για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχασαν μεγαλύτερο τζίρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με τις επιχειρήσεις οι οποίες έχασαν μικρότερο τζίρο κατά την ίδια περίοδο.
Η διάρκεια των μέτρων
Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον κλάδο και το εύρος της μείωσης του τζίρου κάθε επιχείρησης ανά κλάδο, θα διαφοροποιηθεί και η χρονική διάρκεια της στήριξης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε κλάδο (ανεξαρτήτως προοπτικών του) που επλήγη πολύ από την κορονο-κρίση και οι ίδιες υπέστησαν μεγάλη μείωση τζίρου θα λάβουν μεν άμεση στήριξη, αλλά θα έχει “ημερομηνία λήξης”, δηλαδή θα αφορά ένα ορισμένο διάστημα, π.χ. για 4 μήνες (μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 2021).
Από την άλλη μεριά, οι κλάδοι με θετικές προοπτικές (όπως ο τουρισμός) θα λάβουν, σύμφωνα με τις ίδιες εισηγήσεις, μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας στήριξη.
Τα μέτρα
Όσον αφορά τα μέτρα τα οποία εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας, σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι βασικά δύο: η επιδότηση εισφορών και η επιδότηση μισθών.
– Κατ’ αρχάς, σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη επιδότηση εισφορών, στο τραπέζι βρίσκεται η κρατική κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους.
Αυτό περιλαμβάνει τις εργατικές και τις εργοδοτικές εισφορές. Ωστόσο, το βασικό σενάριο προβλέπει την επιδότηση μόνο των εργοδοτικών εισφορών ύψους 24,3% επί των μικτών αποδοχών.
Στη βάση αυτού του σεναρίου, εξετάζεται η μερική ή ολική επιδότηση. Σε περίπτωση ολικής επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, οι ωφελούμενοι εργοδότες θα ελαφρυνθούν με τα 2/3 του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων τους.
– Έπειτα, αναφορικά με τις εισηγήσεις οι οποίες προβλέπουν την επιδότηση μισθών σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν πολύ από την πανδημία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Κ” έχει κατατεθεί εισήγηση για ενός είδους “επιστρεπτέα” κάλυψη αμοιβών εργαζομένων.
Αυτό σημαίνει πως, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (κλάδου, τζίρου κ.λπ.), θα μπορούσε το κράτος να καλύψει μεν μέρος ή όλο τον μισθό εργαζομένων, με την προϋπόθεση, όμως, πως η επιχείρηση θα επέστρεφε την επιδότηση αυτή στο κράτος έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η επιστροφή αυτή θα μπορούσε να είναι ολική ή μερική, δηλαδή η επιχείρηση θα μπορούσε να επιστρέψει στο κράτος το σύνολο της επιδοτούμενης μισθοδοσίας ή μέρος αυτής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Παρεμβάσεις οριζόντιου χαρακτήρα ενόψει
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει τα μέτρα στήριξης της “επόμενης μέρας” της πανδημίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δρομολογεί και παρεμβάσεις ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους για όλες τις επιχειρήσεις, οριζόντια. Στο ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για το 2021 γίνεται λόγος για “πιθανά σενάρια διατήρησης της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών μετά το 2021” (σ.σ. το 2022) και “προοπτικές” για “περαιτέρω σωρευτική μείωση έως 5 π.μ. (σ.σ. δηλαδή κατά 1,1 μονάδες επιπλέον) μέχρι το 2023”.
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ψηφιστεί (από την προηγούμενη κυβέρνηση) μείωση κατά 0,5% των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης στα μέσα του 2022. Με άλλα λόγια, οι εισφορές του επικουρικού των μισθωτών θα ανέλθουν στο 6% έναντι 6,5%, ενώ οι συνολικές εισφορές μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα πέσουν στο 36,1%, έναντι 36,6% που είναι από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειάζεται επιπλέον μείωση 0,6%, προκειμένου να εκπληρωθεί η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των εισφορών κατά 5% μέχρι το 2023.
Πηγή: capital.gr