Βαρύτατες ποινές κατά ιδιωτών ιατρών οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι και μεγάλα πρόστιμα σε βάρος όσων εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά και σε βάρος εργοδοτών σε δομές που συνεχίζουν να απασχολούν ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό σε δομές υγείας προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε απόψε το βράδυ στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως:
– Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός φοιτητών και σπουδαστών (ΑΕΙ, ΙΕΚ και Κολλέγια) οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σε ιδιωτικές δομές Υγείας.
– Με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης η αναστολή καθηκόντων αίρεται υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο.
– Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των προβλεπομένων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής σε επανέλεγχο πρόστιμο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
– Τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται και στους ιδιώτες υποχρέους που εργάζονται στις δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παραβιάζουν τις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.
– Στους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία) οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι επιβάλλονται επιπλέον οι ακόλουθες κυρώσεις:
α) καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο κάθε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία
β) αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
γ) αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.
– Πέρα από τις άλλες κυρώσεις (πειθαρχικές ή ποινικές) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ:
α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού ενώ δεν έχει εμβολιαστεί ή βεβαίωσης νόσησης ενώ δεν έχει νοσήσει και β) στον υπάλληλο ή σε οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού.
-Ορίζεται ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης μη συνυπολογιζομένου ΦΠΑ για το rapid test το ποσό των 10 ευρώ συνολικά για τη δειγματοληψία και την ανάλυση του δείγματος.