«Έχουν εκκαθαριστεί όλες οι συντάξεις έως και το 2018, είναι θέμα κάποιων ημερών να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις του 2019», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Αναφορικά με τις συντάξεις του 2020 είπε πως απομένει να εκκαθαριστεί ένα 8%, ενώ για του 2021 ανέφερε ότι απομένει να εκκαθαριστούν οι αιτήσεις του δεύτερου εξάμηνου.
Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ως επανάσταση την ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέτρο που είναι υπέρ των εργαζομένων, η εφαρμογή του οποίου -όπως ανέφερε- θα ξεκινήσει από τράπεζες και σούπερ μάρκετ.
Αναλυτικά η συνέντευξή του
Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις: Το πράγμα είχε κακοφορμίσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που λες ότι «θα το αντιμετωπίσουμε το ζήτημα» και υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν το πιστεύουν διότι σου λένε «σιγά μην αντιμετωπιστεί». Σε σχέση με το 2019 το 2021 βγήκαν 83% παραπάνω από εμάς και μάλιστα με 900 λιγότερους υπάλληλους, που σημαίνει ότι απέδωσε το σύστημα, η μέθοδος που ακολουθήσαμε. Αυτή την ώρα έχουν εκκαθαριστεί πλήρως όλες οι κύριες συντάξεις που βρήκα εγώ εκκρεμείς ’16,’17,’18. Αυτές τις ημέρες, όπου να ‘ναι θα τελειώσει και το θέμα με τις κύριες εκκρεμείς συντάξεις του ’19. Έχει μείνει αυτή την ώρα ένα 1% από το ’19 που παραμένει εκκρεμές, οι πιο σύνθετες περιπτώσεις. Γίνεται μια εφόρμηση για το ’20 επίσης με στόχο να το κλείσουμε τον επόμενο 1,5 μήνα. Από το ’20 αυτή την ώρα έχει μείνει εκκρεμές μόνο ένα 8% και από το ’21 εκκρεμούν συντάξεις, ο κυρίως όγκος των εκκρεμών συντάξεων είναι φυσικά στο ’21 αλλά κι εκεί κατά βάση όχι πάντα, είναι του β’ εξαμήνου του ’21. Άρα είμαστε πια στην τελική ευθεία για να αντιμετωπίσουμε το θέμα και δυο καινούργιοι θεσμοί που πρόσφατα αποφασίσαμε να εισαχθούν οι συντάξεις εμπιστοσύνης και οι συντάξεις fast-track θα μας βοηθήσουν γιατι συνδυάζουν τις νέες τεχνολογίες που είναι πια διαθέσιμες και στον ΕΦΚΑ με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη.
Αναφορικά με τα ωράρια εργασίας των οδηγών των φορτηγών: Για τους οδηγούς των φορτηγών υπάρχει σε όλη την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια ένα σύστημα που λέγεται ταχογράφος. Το σύστημα αυτό καταγράφει ποτέ ξεκίνησε να δουλεύει κάποιος, ποτέ τέλειωσε να δουλεύει και είναι ας πούμε ένας πρόδρομος κατά κάποιο τρόπο της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θέλουμε να εισάγουμε εμείς γενικότερα και θα ξεκινήσουμε από 1η Ιουλίου στις τράπεζες και στα supermarket. Προφανώς μας ενδιαφέρει το σύστημα του ταχογράφου όχι μόνο να ελέγχεται αλλά να είναι ενταγμένο και στο γενικότερο σύστημα παρακολούθησης το ψηφιακό-ηλεκτρονικό του υπουργείου. Υπάρχουν πάντως τα εχέγγυα και με την Επιθεώρηση Εργασίας που γίνεται τώρα πια ανεξάρτητη αρχή θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς τα μπρος.
Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μια επανάσταση για την αγορά εργασίας, για την καθημερινότητα των εργαζομένων, κυρίως όμως για τα δικαιώματα των εργαζομένων γιατι θα είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο θα καταγράφεται ποτέ έφτασες και ποτέ φεύγεις απ’ τη δουλειά σου έτσι ώστε να μην μπορεί να σε κλέβει ο εργοδότης σου. Να μην σου κλέβει την εργασία σου, η δουλειά σου θα φαίνεται. Από 1ης Ιουλίου ξεκινάει η εφαρμογή στις τράπεζες και στα supermarkets παράλληλα με μια αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που είναι η καταγραφή, η «ακτινογραφία» του τι γίνεται στην αγορά εργασίας το οποίο το αναβαθμίζουμε, το απλουστεύουμε για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων και των λογιστών τους.
Υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα υποδηλωμένης εργασίας αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα που πάμε να αντιμετωπίσουμε με την ψηφιακή κάρτα. Να πληρώνεται ο άλλος για το 8ωρο όχι για το 4ωρο και ταυτόχρονα πάμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα των υπερωριών. Είναι μετρό κοινωνικής ευθύνης.
Για τον εργασιακό νόμο: Εμείς απαντούμε με κοινωνική πολιτική στη πράξη. Να ξέρετε ότι όταν πέρασε ο νόμος αυτός έπιανε τα μύρια όσα αντεργατικός, τούτο το άλλο κτλ. Πριν λίγες μέρες η Ελλάδα λόγω αυτού του νόμου, του αντεργατικού υποτίθεται, έχει ενταθεί στις 12 χώρες παγκοσμίως που έχουν κατοχυρώσει πλέον την ισότητα τη νομική μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία. Κι αυτό είναι μια έμπρακτη απάντηση στην αντιπολίτευση, την εύκολη αντιπολίτευση με τα μεγάλα λόγια. Κι επίσης μια άλλη έμπρακτη απάντηση είναι ότι βρήκαμε την ανεργία, εμείς οι αντεργατικοί δήθεν 17,2% και την έχουμε πάει 12,8%.
Ερωτηθείς αν αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τον κοινωνικό τουρισμό: Αυξάνεται. Θα αυξηθεί προκειμένου να καλυφτούν περισσότερο καλυτέρα φέτος περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα πέρσι από φυσικές καταστροφές για να καλυφτεί το αυξημένο κόστος ιδιαίτερα στα ναύλα. Αλλά και ο κοινωνικός τουρισμός θα συμβάλει κι αυτός από τη δική του πλευρά στη στήριξη του τουρισμού μας αλλά και στη στήριξη των ίδιων των εργαζομένων και των οικογενειών τους.