“Έχω προκαλέσει προσωπικά όσους κάνουν κριτική να φέρουν μία διάταξη, μία παράγραφο, μία λέξη από το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, η οποία να οδηγεί προς τα πίσω σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων στα delivery και τα courier συγκριτικά με τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι τότε. Δεν έχει έρθει κανείς. Απλώς γίνονται διάφορες πολιτικές θεατρικές παραστάσεις. Προσπαθούν να συνδέσουν για λόγους ψηφοθηρικούς ορισμένοι μια αθέμιτη πρακτική μιας εταιρείας με τις προβλέψεις του νόμου, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα πράγματα».
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε σημερινές συνεντεύξεις του, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, απαντώντας στις αιτιάσεις στελεχών της αντιπολίτευσης ότι δήθεν η προσπάθεια ψηφιακής πλατφόρμας για μετατροπή συμβάσεων μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών οφείλεται στις προβλέψεις του νέου νόμου 4808/2021. Υπογράμμισε δε ότι το καθεστώς της διάκρισης μισθωτοί / ελεύθεροι συνεργάτες προϋπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη αλλά και ότι ο νέος νόμος θέσπισε για πρώτη φορά νέα δικαιώματα για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών (δικαίωμα συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης, απεργίας, υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας από τις πλατφόρμες). Και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του, προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση και το νόμο, βγάζει λάδι την εταιρεία για τις αθέμιτες πρακτικές που ακολούθησε.
Επί της ουσίας, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι ο νόμος αναγνωρίζει ότι, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση την Ισπανία, «σε αυτές τις δουλειές μπορείς να είσαι είτε μισθωτός ορισμένου ή αορίστου χρόνου είτε ελεύθερος συνεργάτης».
«Επίσης, πρόσθεσε, επειδή έχω μιλήσει με τους ανθρώπους αυτούς, να σας πω ότι πάρα πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να είναι μισθωτοί, διότι έτσι είναι ο προγραμματισμός τους, έτσι θεωρούν ότι είναι καλύτερο για το συμφέρον τους, μου το έχουν πει εμένα του ιδίου. Άλλοι βεβαίως θέλουν να είναι μισθωτοί. Υποχρέωση των εταιρειών είναι να σέβονται τη νομοθεσία και στις δύο περιπτώσεις».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη:
– Για την περυσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ως προς το καθεστώς των εργαζομένων στις πλατφόρμες:
«Ο νόμος αντανακλά πλήρως το πνεύμα της εγκυκλίου Βρούτση που είχε προηγηθεί. Τα υπόλοιπα είναι fake news. Είναι ανοησίες».
– Για την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ ως προς το ίδιο θέμα:
«Κι αυτό είναι ανοησία. Συγγνώμη που το λέω και λυπάμαι που επαναλαμβάνονται αυτές τις μέρες από ανθρώπους που είτε έχουν σκοπιμότητα είτε δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Υπήρχε μία εταιρεία στην οποία δούλευαν εργαζόμενοι και οι οποίοι προκύπτει ότι είχαν σχέση μισθωτής εργασίας ή εν πάση περιπτώσει από την σύμβασή τους προέκυπτε ότι τελικά είχαν καθεστώς που δήλωνε μισθωτή εργασία. Ρωτήθηκε λοιπόν ο ΕΦΚΑ, ήλεγξαν οι υπηρεσίες και είπαν ότι είναι μισθωτή εργασία. Τι θα μπορούσαν να πουν; Και ποια είναι η σχέση με το θέμα που συζητούμε;».
– Για τους ελέγχους:
«Σε σχέση με τις κυρώσεις, ο ΣΕΠΕ έτσι κι αλλιώς ελέγχει την αγορά, χθες βγάλαμε ένα δελτίο Τύπου, που δείχνουμε τους ελέγχους και τα αποτελέσματά τους τα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και διεξάγει έρευνα και για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ό,τι είναι θα γίνει με βάση αυτά που προβλέπει η νομοθεσία και αυτά που προβλέπουν γενικότερα οι αρχές του εργατικού δικαίου».