Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υπουργός Εργασίας απάντησε στις καταγγέλιες για απευθείας αναθέσεις της ΔΥΠΑ ύψους 92.000 ευρώ, σχολίασε τη φημολογία περί αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στις παιδικές κατασκηνώσεις.
Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τη συζήτηση περί αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, η Δόμνα Μιχαηλίδου εμφανίστηκε την Τετάρτη «κάθετη» πως αυτά θα παραμείνουν σταθερά.
«Δεν ξέρω αν είναι και αυτό στο πακέτο της δημιουργίας εντυπώσεων των ευρωεκλογών που είναι πολύ σημαντικές για εμάς, αλλά δεν υπάρχει καμία μα καμία συζήτηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη με 15 χρόνια εργασίας, στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Δεν συζητούμε καθόλου αυτό το όριο να αλλάξει καθόλου. Δεν είναι καθόλου στην ατζέντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το πρωτοσέλιδο της ΕΦΣΥΝ «Προβληματικές απευθείας αναθέσεις από τη ΔΥΠΑ», η Δόμνα Μιχαηλίδου σχολίασε πως «τα δημοσιεύματα είναι για ένα άθροισμα αναθέσεων ενενήντα κάτι χιλιάδων ευρώ μαζί με το ΦΠΑ».
Σε μια προσπάθεια να διευκρινίσει το τι ακριβώς συμβαίνει, ανέφερε πως οι δράσεις δημοσιότητας – αυτές οι συγκεκριμένες στις οποίες αναφέρονται τα δημοσιεύματα – είναι η κατανομή διαφημιστικού μπάτζετ σε διάφορα μέρη της ελληνικής περιφέρειας, έτσι ώστε όταν παραδείγματος χάριν η ΔΥΠΑ πηγαίνει και κάνει μέρες καριέρας στη Θεσσαλία ή τρέχει προγράμματα εξωστρέφειας ιδίως στην ελληνική επαρχία, να γνωρίζει ο κόσμος στον οποίο απευθυνόμαστε, ιδιαίτερα όταν δεν είναι στο κέντρο, ότι τρέχουν αυτά τα προγράμματα της ΔΥΠΑ.
»Τα προγράμματα αυτά και οι αναθέσεις στις οποίες τα δημοσιεύματα αναφέρονται είναι όσο καταλαβαίνω 100% νόμιμες. Δηλαδή ο νόμος από το 2016 σου λέει ότι μέχρι και τις 30.000 ευρώ δεν χρειάζεται να κάνεις διεθνή διαγωνισμό ο οποίος παίρνει πάνω από ένα χρόνο.
»Μέχρι και τις 30.000 ευρώ μπορεί σε εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές να δώσεις απευθείας ένα ποσό[…] Πληρούσαν πλήρως τις προδιαγραφές, πληρούσαν τη νομοθεσία των απευθείας αναθέσεων, δεν είναι μία ανάθεση των 92 χιλιάδων ευρώ. Είναι τέσσερις ή πέντε αθροιστικά[…] δίνονταν αυτά τα 30.000 ευρώ στην εταιρεία αυτή, η εταιρεία κρατούσε ως δική της πληρωμή το 8%, δηλαδή από τις 30.000 κρατούσε περίπου 2.500 χιλιάδες[…]» .
Τέλος τόνισε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση τηρήθηκε νομίμως η διαδικασία, ενώ «η εταιρεία αυτή παίρνει το 8% των τριάντα χιλιάδων, δηλαδή δυόμιση χιλιάδες ευρώ και όλα τα υπόλοιπα δίνονται απευθείας στα κανάλια, με αποδεικτικά στοιχεία βέβαια της επαρχίας, έτσι ώστε να προωθηθούν οι δράσεις της ΔΥΠΑ».
Για τις παιδικές κατασκηνώσεις
«Φέτος το υπουργείο Εργασίας βγάζει 107.000 θέσεις για κατασκηνώσεις για παιδιά μεταξύ 6 και 16 ετών έως και ένα μήνα», ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός.
«ιδιαίτερα ένα μήνα σε παιδιά τα οποία είναι από πληγείσες περιοχές, περιοχές δηλαδή που είναι στη Θεσσαλία, στον Έβρο που έχουν πληγεί είτε από φωτιές είτε από πλημμύρες, αλλά με ειδική μοριοδότηση σε παιδιά, είτε μονογονεϊκών, είτε πολύτεκνων, είτε παιδιά με αναπηρία» εξήγησε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».
Πρόσθεσε ότι «για τις κατασκηνώσεις του ΕΦΚΑ η πλατφόρμα άνοιξε στις 20 και κλείνει στις 30 του μηνός, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να οργανώσουν το καλοκαίρι τους, να οργανώσουν τον χρόνο των ίδιων των παιδιών τους και να μπορούν τα παιδιά δημιουργικά, χωρίς να χρειάζεται οι γονείς να δώσουν κάτι παραπάνω ως επίδομα ή ως πληρωμή πάνω από το κουπόνι που τους δίνει το κράτος, είτε μέσω ΕΦΚΑ είτε μέσω ΔΥΠΑ, 107.000 παιδιά να πάνε σε όλη την Ελλάδα στην κατασκήνωση που εκείνοι θα επιλέξουν.
»Στις κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα μέχρι 30.000 ευρώ. Οι κατασκηνώσεις του ΕΦΚΑ δεν έχουν καν εισοδηματικά κριτήρια. Νομίζω ότι καλύπτουμε πολύ μεγάλο ποσοστό των παιδιών σε όλη την Ελλάδα, γιατί η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος που κλείνουν τα σχολεία είναι πολύς. Οι γονείς πρέπει να οργανώσουν το καλοκαίρι τους και το καλοκαίρι των παιδιών τους».