Πλήρης κρατική κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό ή με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης; Επί του παρόντος, τα σενάρια εργασίας γίνονται με τη δεύτερη παραδοχή, ωστόσο όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί από τον πρωθυπουργό.
Η συζήτηση προφανώς δεν αφορά στους εργαζόμενους που δουλεύουν κανονικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά εκείνους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης για κάποιον ή κάποιους μήνες λόγω πανδημίας, ενώ δεν λείπουν- αν και λίγες λόγω rotation- οι περιπτώσεις εργαζομένων σε πληττόμενους κλάδους που παραμένουν σε αναστολή από τον Μάιο ως σήμερα, δηλαδή όλο το κρίσιμο διάστημα που «μετράει» για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων.
Στα 800 ευρώ ο μέσος μισθός όσων είναι σε αναστολή εργασίας
Τα στοιχεία που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή πάνω στο τραπέζι και επί των οποίων θα γίνουν οι υπολογισμοί για τη λήψη της τελικής απόφασης δείχνουν κατ’ αρχάς ότι ο μέσος μισθός όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας είναι 800 ευρώ. Το δεύτερο στοιχείο, που είναι αποφασιστικής σημασίας για το κόστος της κάλυψης του Δώρου Χριστουγέννων, είναι ο αριθμός των εργαζομένων που βρέθηκε και βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης εργασίας:
Τον Μάιο ήταν περίπου 540.000
Τον Ιούνιο περίπου 135.000
Τον Ιούλιο ο αριθμός τους έπεσε σε 70.000
Τον Αύγουστο αυξήθηκε στους 100.000 μετά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα
Τον Σεπτέμβριο έφτασαν τους 120.000
Οι δηλώσεις αναστολών για τον Οκτώβριο συνεχίζονται, ενώ τον Νοέμβριο του νέου lockdown πιθανότατα θα προσεγγίσουν τον αριθμό του περασμένου Απριλίου, δηλαδή περίπου 810.000.
Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων
Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων; Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΩΡΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στην περίπτωση εργαζομένου με 800 ευρώ, το Δώρο είναι 800 ευρώ, ενώ προβλέπεται και προσαύξηση επιδόματος αδείας άλλα 33,33 ευρώ.
Τι θα συμβεί, όμως, αν αυτός ο εργαζόμενος έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης γι’ αυτό το χρονικό διάστημα και αντί να παίρνει τον ονομαστικό μισθό των 800 ευρώ, παίρνει την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ; Αν το Δώρο Χριστουγέννων, που στην περίπτωσή του θα πρέπει να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον Προϋπολογισμό, υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ, τότε θα πάρει Δώρο 534 ευρώ + προσαύξηση επιδόματος 22,25 ευρώ.
Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά». Όσοι βρίσκονται σε αναστολή τον Νοέμβριο θα εισπράξουν ως τις 7 Νοεμβρίου ειδική αποζημίωση 800 ευρώ, δηλαδή 266 ευρώ παραπάνω. Αν αυτά τα 266 ευρώ προστεθούν στα 534 ευρώ του Δώρου, τότε ο εν λόγω εργαζόμενος θα πάρει τελικά ολόκληρο το Δώρο του.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι χαμένοι θα είναι εργαζόμενοι με ονομαστικό μισθό άνω των 800 ευρώ, αφού παρά την προσαύξηση της ειδικής αποζημίωσης, δεν θα φτάσουν στο Δώρο που θα έπρεπε να λάβουν υπό κανονικές συνθήκες.
Όσοι από τους μισθωτούς που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το οκτάμηνο, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους τμήμα Δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή την περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με το πώς αμείβονται, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.