Εργασιακά

ΕΦΚΑ: Από Σεπτέμβριο διεκπεραίωση συντάξεων με οφειλές

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 8.500 αιτήσεις για σύνταξη με οφειλές έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ, αλλά οι αιτούντες δεν έχουν ακόμη λάβει τη σύνταξή τους. Προβλέπεται ότι οι πρώτες συνταξιοδοτήσεις θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο. Ειδικότερα, έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ αιτήσεις από ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και από αγρότες με οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός οφειλετών με τα αναφερόμενα ποσά ανέρχεται σε 25.000, ενώ άλλοι 50.000 οφειλέτες θα μπορούσαν να λάβουν σύνταξη εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι 4.000 ασφαλισμένοι που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για σύνταξη αναμένεται να τη λάβουν στο τέλος Σεπτεμβρίου, αφού προηγηθεί έλεγχος των οικονομικών τους στοιχείων. Η καταβολή σύνταξης από τον ΕΦΚΑ απαιτεί ότι οι οφειλές των ασφαλισμένων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ, ενώ για τις οφειλές προς τον πρώην ΟΓΑ το όριο είναι 10.000 ευρώ.

Για να υπαχθεί ένας ασφαλισμένος στη ρύθμιση, πρέπει να πληροί ταυτόχρονα τις εξής προϋποθέσεις:

α) Οι οφειλές του προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ και προς τον πρώην ΟΓΑ τα 10.000 ευρώ. Οι οφειλές περιλαμβάνουν το συνολικό ποσό των ασφαλιστικών εισφορών, τις οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου, την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και άλλες επιβαρύνσεις.

β) Να έχει συμπληρώσει τα 67 έτη ηλικίας ή, αν διαθέτει ασφαλιστικό χρόνο τουλάχιστον 40 ετών, τα 62 έτη ηλικίας.

γ) Να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε ασφαλιστικό χρόνο τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών, ανεξάρτητα από τον φορέα απονομής της σύνταξης.

δ) Οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ συνολικά ή τα 6.000 ευρώ, αν οφείλει αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ. Λαμβάνονται υπόψη τα συνολικά ποσά καταθέσεων σε όλους τους λογαριασμούς του οφειλέτη και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι αναφερόμενες προϋποθέσεις πρέπει να είναι πληρωμένες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

ΕΦΚΑ: Από Σεπτέμβριο διεκπεραίωση συντάξεων με οφειλές

Διαδικασία Υποβολής Αίτησης Υπαγωγής

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται παράλληλα με την αίτηση για συνταξιοδότηση. Μέσω της αίτησης υπαγωγής, ο ασφαλισμένος δίνει τη συγκατάθεσή του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να κοινοποιήσουν στον e-ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία για την εφαρμογή της ρύθμισης. Αυτό συνεπάγεται τη νόμιμη άρση του τραπεζικού απορρήτου, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του ν.δ. 1059/1971, και του φορολογικού απορρήτου σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022).

Στην αίτηση υπαγωγής, η οποία λειτουργεί ως υπεύθυνη δήλωση, περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:

α) Δήλωση για τον αριθμό των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο οποίο αυτοί βρίσκονται.

β) Επιβεβαίωση ότι το υπόλοιπο των λογαριασμών κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της υποβολής της αίτησης και ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται δεν υπερβαίνουν τα καθορισμένα όρια.

γ) Δήλωση συμμόρφωσης με τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

Οι αναγκαίες προσωπικές πληροφορίες του αιτούντος διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες παρέχουν πληροφορίες για τις καταθέσεις και την αξία αποτίμησής τους.

Ανακτώνται τα εξής στοιχεία:

  • Αριθμός αίτησης
  • ΑΦΜ χρηματοδοτικού φορέα
  • ΑΦΜ δικαιούχου
  • Κωδικός χρηματοοικονομικού προϊόντος
  • Είδος χρηματοοικονομικού προϊόντος
  • Αξία χρηματοοικονομικού προϊόντος
  • Μέσος όρος τελευταίου δωδεκαμήνου
  • Ένδειξη κατάθεσης
  • Δεσμευμένο ποσό
  • Είδος κατάθεσης
  • Ημερομηνία αποτίμησης
  • Νόμισμα

Η επιβεβαίωση της εκπλήρωσης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση γίνεται μέσω των δηλωθέντων στοιχείων από τον αιτούντα και των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων αυτών των στοιχείων.

Μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, ο e-ΕΦΚΑ προχωρά στον έλεγχο των οφειλών του ασφαλισμένου. Εάν οι οφειλές δεν υπερβαίνουν τα καθορισμένα όρια, η συνταξιοδοτική πράξη εκδίδεται και η σύνταξη καταβάλλεται.

Αν τα όρια υπερβαίνονται, ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει τις εξής προϋποθέσεις:

α) Εάν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας, ελέγχεται αν έχει εξοφλήσει τις εισφορές για τον χρόνο ασφάλισης. β) Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει το 67ο έτος αλλά έχει το 62ο και χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, ελέγχεται αν έχει καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές. γ) Ελέγχονται τα όρια των τραπεζικών καταθέσεων του ασφαλισμένου.

Εάν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τότε ο e-ΕΦΚΑ κοινοποιεί την οφειλή προς τον ασφαλισμένο και αν δεν υπάρξει εξόφληση εντός της προθεσμίας, απορρίπτεται η αίτηση συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τα 20.000€ αλλά όχι τα 30.000€, ή τα 6.000€ αλλά όχι τα 10.000€ για τον π. ΟΓΑ, και εφόσον πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, η αίτηση υπαγωγής γίνεται δεκτή και εκδίδεται η συνταξιοδοτική πράξη. Εάν το ποσό υπερβαίνει τα 30.000€ ή τα 10.000€ για τον π. ΟΓΑ, κοινοποιείται έγγραφο οφειλής και πρέπει να εξοφληθεί το υπερβάλλον ποσό εντός διμήνου, διαφορετικά ακολουθείται απόρριψη της αίτησης.

Πηγή: ergasia.gr

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ