Εργασιακά

ΕΦΚΑ: Σχεδιάζονται αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Το ποσό των 14,5 δισ. ευρώ έχει συγκεντρωθεί στο λογαριασμό Αλληλεγγύης γενεών που έχει συσταθεί στον ΕΦΚΑ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός συγκεντρώνει τα ποσά που παρακρατούνται από τις συντάξεις – άνω των 1.400 ευρώ – με ποσοστό από 3%-14% αναλόγως με το ποσό της σύνταξης.

Ήδη το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια βελτίωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου, μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή σημείωσε πως «υπάρχουν προβληματικά σημεία στη δομή της ΕΑΣ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης». Ο υφυπουργός τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής της εισφοράς, η οποία λειτούργησε «ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού».

Βεβαίως ο κ. Τσακλόγλου – σε κάθε περίπτωση – διευκρινίζει πως οποιαδήποτε προσαρμογή και εξομάλυνση γίνει θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν δημοσιονομικά ουδέτερη προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά σε χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αφορά 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1400 ευρώ. Χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εξετάζει την αναμόρφωση της εισφοράς και όχι την πλήρη κατάργησή της, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τη νέα ρύθμιση προβλέπουν:

  • Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς, ώστε να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στην φορολογία εισοδήματος.
  • Δεύτερον, τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ