Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες προβλέπουν τη διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, τη σύντμηση της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση αλλά και την απλοποίηση του υπολογισμού των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, προωθούνται άμεσα από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Σημειώνεται πως ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «όπλα» προκειμένου οι εκκρεμείς συντάξεις να εκδοθούν όσο το συντομότερο δυνατό.
Αναλυτικά, η σχετική τροπολογία που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει:
1.Την άρση πολλών εξαιρέσεων στη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης έτσι ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημα των συνταξιούχων μετά την έξοδό τους από τον εργασιακό βίο. Σήμερα προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν περίπου 40.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι , δηλαδή μόνο το 20% αυτών που περιμένουν στην ουρά. Οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή. Με βάση το νομικό πλαίσιο δε μπορούν να λάβουν προσωρινή σύνταξη όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή η πλειοψηφία των ασφαλισμένων , όσοι έχουν οφειλές , οι αγρότες του ΟΓΑ , όσοι λαμβάνουν κομμάτι τις σύνταξης από άλλα κράτη ( Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία) και όσοι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης με αποτέλεσμα να μένει εκτός της απονομής ένας στους δύο ασφαλισμένους.
Με τη νέα διάταξη καταργούνται τα « εμπόδια» για τους εν αναμονή συνταξιούχους που εντάσσονται στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, βρίσκονται σε εκκρεμότητα για την αναγνώριση πλασματικών ετών η είναι ασφαλισμένοι του πρ. ΟΓΑ οι οποίοι στο εξής θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ωστόσο θα συνεχίσουν να μη δικαιούνται την παροχή όσοι οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ αλλά οι τροποποιήσεις που προωθούνται και σ΄αυτόν τον τομέα θα δώσουν σε περισσότερους το δικαίωμα χορήγησης προσωρινής σύνταξης.
Παράλληλα όπως εξηγεί η διάταξη, με την κατάργηση των εξαιρέσεων εξυπηρετείται και ο e–EΦΚΑ γιατί εκκαθαρίζει συντομότερα τις σε βάρος του απαιτήσεις και δεν επιβαρύνεται από την τυχόν καθυστέρηση έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης.
2. Tην απλοποίηση του συστήματος περί διακανονισμού οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Το επιτρεπτό όριο οφειλής προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να λάβει ο σφαλισμένος σύνταξη ανέρχεται συνολικά σε 20.000 Ευρώ για τον ΟΑΕΕ, σε 15.000 για τον ΕΤΑΑ και σε 4.000 Ευρώ για τον ΟΓΑ. Με την νομοθετική παρέμβαση το όριο για τους ασφαλισμένους αγρότες θα ανέλθει στα 6.000 ευρώ και για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του πρ. ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς) το όριο θα φτάσει τις 20.000 ευρώ ενώ θα απλοποιηθούν και οι διαδικασίες επιμερισμού των οφειλών.
Σήμερα οι οφειλές επιμερίζονται σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις. Για παράδειγμα η οφειλή των 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ διακρίνεται σε κεφάλαιο ύψους 14.000 Ευρώ και προσαυξήσεις – πρόστιμα ύψους 6.000 Ευρώ με αποτέλεσμα να απορρίπτονται οι αιτήσεις ρύθμισης της οφειλής και αποπληρωμής της μέσω της σύνταξης εάν το ποσό της κύριας οφειλής υπερέβαινε τις 14.000 ευρώ, ακόμη κι αν το σύνολο της οφειλής δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Με τη νέα διάταξη καταργείται η υφιστάμενη διάκριση κάτι που απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει και τους ασφαλισμένους.
Αντίστοιχα και στη διαδοχική ασφάλιση καθορίζονται με τον ίδιο τρόπο τα ποσά που μπορεί να διακανονισθούν για οφειλές προς τους συμμετέχοντες φορείς.
3. Την απλοποίηση των διαδικασιών στη έκδοση σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση. Η οριστική απόφαση δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα. Όμως το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα του ασφαλισμένου ο οποίος θα έχει τη συνολική ευθύνη έκδοσης της σύνταξης.
Ο τελευταίος φορέας θα επικοινωνεί με τα άλλα πρώην ταμεία για να διαπιστώσει αν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ο ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξη και ποιο είναι το σύνολο του ασφαλιστικού βίου που διένυσε. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος 62 ετών που έχει ασφαλιστεί 10 χρόνια στο ΝΑΤ, 10 χρόνια στο πρώην ΙΚΑ και 15 χρόνια στο πρώην ΤΕΒΕ ( σύνολο 35 χρόνια) υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στον τελευταίο φορέα, το ΤΕΒΕ. Η απάντηση είναι απορριπτική καθώς απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης στο ΤΕΒΕ για να συνταξιοδοτηθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας σε ηλικία 62 ετών. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και στο ΙΚΑ το οποίο αποστέλλει επίσης απορριπτική απάντηση. Ωστόσο με βάση τον κανονισμό του ΝΑΤ, ο ασφαλισμένος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα χρόνια. Ο υπάλληλος του τελευταίου φορέα που επεξεργάζεται το φάκελο αναζητά τους χρόνους ασφάλισης από τους άλλους φορείς και εκδίδει τη σύνταξη.
Με την ισχύουσα κατάσταση ο τελευταίος φορέας αν απορρίψει την αίτηση συνταξιοδότησης, υποβάλλει το αίτημα στο δεύτερο φορέα ο οποίος απαντά μετά από ένα χρόνο. Αν και πάλι η απόφαση είναι απορριπτική χρειάζεται άλλος ένας χρόνος μέχρι να απαντήσει ο τρίτος φορέας.
Η νέα διαδικασία υπολογίζεται ότι θα διαρκεί λίγους μήνες σε αντίθεση με το «Γολγοθά» που βιώνουν σήμερα οι ασφαλισμένοι περιμένοντας στην ουρά 3-4 χρόνια.
Μεγάλη Τετάρτη η προκαταβολή των εκκρεμών συντάξεων
Παράλληλα , ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση της διαδικασίας για την προκαταβολή σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους, με τα ποσά να πληρώνονται πιθανότατα την Μεγάλη Τετάρτη. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους.
Ωστόσο, οι υποβολές αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 36.088 τα στιγμή που εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη υπερβαίνουν τις 150.000.
Η αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση, είναι ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι φοβούνται πως η προκαταβολής θα αποτελέσει «άλλοθι» και θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση της έκδοση της οριστικής τους σύνταξης. Το υπουργείο Εργασίας πάντως έχει διαβεβαιώσει πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αναλυτικά ,μέσα σε 21 ημέρες, εισήλθαν στη πλατφόρμα 53.798 πολίτες. Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους. Από τις 41.366 αιτήσεις, οι 36.088 περνούν στο στάδιο της επεξεργασίας προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης. Όσον αφορά στις υπόλοιπες, 4.375 απορρίφθηκαν καθώς οι αιτούντες ήδη λάμβαναν σύνταξη, άλλες 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις αφορούσαν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (12.314 αιτήσεις), του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (8.950) και του τ. ΟΑΕΕ (8.545). Μέσα σε 21 ημέρες, εισήλθαν στη πλατφόρμα 53.798 πολίτες. Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους.
Πηγή: ethnos.gr