Με την ανακοίνωση του 4ου πακέτου μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων το voucherergasia.gr σας παρουσιάζει τα όσα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι για να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, εφόσον το δικαιούνται.
Σημερα στη νέα συνέντευξη Τύπου έγινε ενημέρωση για την ενίσχυση της οικονομίας εστιάζοντας στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τις 900.000 επιχειρησεις που έχουν συμπεριληφθεί, προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ και αναστολές φόρων. Ερωτηματικό όμως παραμένει το τι θα γινει στο μέλλον, μετά δηλαδή το πέρας του καλοκαιριού και τον ερχομό του Φθινοπώρου.
Για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ, η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για τις υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων- εργοδοτών. Από την 1η Απριλίου, ενεργοποιείται η αντίστοιχη πλατφόρμα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δικές τους δηλώσεις. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, που έχουν κλείσει κατόπιν κυβερνητικής εντολής (π.χ. εστιατόρια), θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις σε ημερομηνίες που ορίζονται με βάση τον ΑΦΜ τους:
Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως υπαρχουν πολλά σημεία τα οποία χρήζουν προσοχής για την εφαρμογή των μέτρων στην εργασία
Συμφωνα με το iefimerida.gr κρίσιμο στοίχημα, ειδικά για το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, είναι να ελέγξει και επιβάλλει την ορθή εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στην αγορά εργασίας, καθώς ήδη καταγγέλλονται καταχρηστικές συμπεριφορές από εργοδότες. Τα σημεία που χρήζουν προσοχής- πέρα από την επικείμενη εξειδίκευση με σχετική Απόφαση των όρων της εκ περιτροπής εργασίας για τουλάχιστον το 50% του προσωπικού επιχειρήσεων- είναι τα εξής:
«Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020».
Είναι προφανές ότι η ρήτρα για τις απολύσεις ΔΕΝ δεσμεύει τον εργοδότη μετά τη συμπλήρωση των 45 ημερών και το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο που μεριμνά για τη ρευστότητα στην αγορά, θα πρέπει να προσέξει να μην υπάρξει έκρηξη απολύσεων από το καλοκαίρι και μετά.
«Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά τη λήξη της αναστολής».
Εδώ το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε να μην υπάρξει κύμα «μαϊμού» παραιτήσεων, δηλαδή απολύσεων, καθώς δεν θα αυξηθούν μόνο τα ποσοστά ανεργίας, αλλά θα καταστρατηγηθούν και οι όροι στήριξης των επιχειρήσεων, σε βάρος των νομοταγών.
«Κατ‘ εξαίρεση οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης. Η παρεχόμενη αυτή εργασία, με τηλεργασία, πρέπει πριν την έναρξη πραγματοποίησης της να δηλωθεί στο έντυπο ειδικού σκοπού για την εξ αποστάσεως εργασία που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να είναι αμειβόμενη από τον εργοδότη αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του εργαζομένου του».
Εδώ ο κίνδυνος είναι προφανής. Εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί και δικαιούνται μόνο τα 800 ευρώ από το Κράτος, ενδεχομένως να πιεστούν από εργοδότες για «μαύρη» τηλεργασία και φυσικά όχι μόνο για έκτακτες ανάγκες. Αν ο έλεγχος και ο εντοπισμός της «μαύρης» εργασίας είναι μια φορά δύσκολος, ο αντίστοιχος έλεγχος για τηλεργασία σε τέτοιες συνθήκες φαντάζει «βουνό».