voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία – Τι να προσέξουν οι πολίτες

    Θεσσαλονίκη: Χωρίς προβλήματα το πέρασμα της κακοκαιρίας Eva από την Κεντρική Μακεδονία

    Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

    διαΝΕΟσις: Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία

    Τα πρότυπα βάρους στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να υποδηλώνουν μελλοντική παχυσαρκία

    Στο Ηράκλειο για αυτοψία μετά τον σεισμό ο Γ.Κεφαλογιάννης: «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανησυχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια»

    Στο Ηράκλειο για αυτοψία μετά τον σεισμό ο Γ.Κεφαλογιάννης: «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανησυχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια»

  • Εκπαίδευση
    panellinies-eksetaseis-latinika

    Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών

    ΑΣΕΠ: 4Κ/2020 – Πρόσκληση υποψηφίων για ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών – Κατηγορία ΔΕ

    ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 για εκπαιδευτικούς: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων και ποιους αφορά

    Εκδήλωση με θέμα τα 40 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης (video)

    Εκδήλωση με θέμα τα 40 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης (video)

    Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου προς τις μαθήτριες και τους μαθητές που θα διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025

  • Θέσεις εργασίας
    ΑΣΕΠ: 4Κ/2020 – Πρόσκληση υποψηφίων για ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών – Κατηγορία ΔΕ

    ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 για εκπαιδευτικούς: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων και ποιους αφορά

    Επιτυχής η έκδοση ομολόγου από τη ΔΕΗ – Υπερκάλυψη 4 φορές και άντληση 600 εκατ. ευρώ

    Η ΔΕΗ προχωρά σε 35 νέες προσλήψεις – Αυτές είναι οι ειδικότητες που ζητούνται

    ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 για εκπαιδευτικούς: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων και ποιους αφορά

    ΔΕΗ: Προσλήψεις 9 ατόμων στη Φλώρινα

    ΔΕΗ: Προχωρά σε 35 νέες προσλήψεις, οι ειδικότητες που ζητούνται

  • Οικονομία
    Τιμολόγια ρεύματος: Μπλε και κίτρινα τα φθηνότερα το πρώτο εξάμηνο του 2024

    Στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος στράφηκαν το 2024 οι καταναλωτές – Τα οφέλη

    Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ έως τις 10 Δεκεμβρίου

    Τι αλλάζει στην εξόφληση χρεών – Θα αξιολογείται το προφίλ του οφειλέτη

    ΑΑΔΕ: Μέγιστο όριο 60 ημερών για ελέγχους στις μεταβιβάσεις

    Ειδικό εποχικό επίδομα έως 1.219,50 ευρώ: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις

    e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 30 Μαΐου

  • Εργασιακά
    Νέο επίδομα ανεργίας: Ποια αλλαγές έρχονται

    Επίδομα άδειας 2025: Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι θα πάρουν αυξημένο φέτος

    Συντάξεις Ιουνίου: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται νωρίτερα

    ΔΥΠΑ: 143 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο

    ΚΕΔΕ: 1.500 επιπλέον θέσεις από το πρόγραμμα «55+» για προσλήψεις σε δήμους

    Νίκη Κεραμέως: «Η επιτάχυνση του χρόνου απονομής συντάξεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου»

    Κεραμέως: Τη νέα δυναμική της αγοράς εργασίας στη χώρα μας ανέδειξε η “Ημέρα Καριέρας” της ΔΥΠΑ

  • VOUCHER
    Κατασκηνώσεις e-ΕΦΚΑ 2024: Από σήμερα άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

    ΔΥΠΑ: Λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα παιδικών κατασκηνώσεων – Ποιοι δικαιούνται επιταγή

    Κοινωνικός τουρισμός: Πότε να κάνετε την αίτηση με βάση τον ΑΦΜ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

    ΔΥΠΑ: Παρατείνονται έως 28/5 οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

    ΔΥΠΑ: Τελευταία ευκαιρία για 70.000 vouchers παιδικών κατασκηνώσεων

    Από την Τρίτη (20/05) οι αιτήσεις για τους 28 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

  • Πολιτική
    Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας θα μιλάμε για ένα νέο ΕΣΥ

    Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας θα μιλάμε για ένα νέο ΕΣΥ

    Τσιάρας: Η επιβίωση του αγροτικού τομέα είναι εθνικό θέμα – Έχει διασφαλιστεί η συνέχεια των πόρων για την καταβολή ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε κάθαρση και διαφάνεια

    Μητσοτάκης: Φαίνεται ότι στη Βουλή θα είμαστε μόνοι μας στον δρόμο της ευθύνης – Πιο ασφαλείς οι νέες ταυτότητες

    Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

    Κοζάνη και Πτολεμαΐδα εντάσσονται στις προβληματικές περιοχές Κατηγορίας Α΄ με επίδομα απομακρυσμένων περιοχών

    Κοζάνη και Πτολεμαΐδα εντάσσονται στις προβληματικές περιοχές Κατηγορίας Α΄ με επίδομα απομακρυσμένων περιοχών

  • Εκλογές
    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

    Μεγάλες αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές ετοιμάζει η κυβέρνηση – Καταργείται ο Β’ γύρος, εισάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος o Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Συγχαρητήρια του Χάρη Δούκα στον Νίκο Ανδρουλάκη για την επικράτησή του

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική 1. Πρώτα Θέματα

Επίδομα ανεργίας: Δεν το δικαιούται το 72% των ανέργων!

από NEWS ROOM
21/02/2025
σε 1. Πρώτα Θέματα, Εργασιακά

168
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Λιγότεροι από τρεις στους δέκα ανέργους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ) για τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα μας ανήλθαν σε 981.374, από αυτούς επιδοτούνται μόνο οι 276.786, ποσοστό 28,2%.

Το ποσοστό των επιδοτούμενων ανέργων σε βάθος διετίας είναι ακόμα χαμηλότερο και κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 15%, με βάση εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ.

Στο άμεσο μέλλον το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί κι άλλο, αφού ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα λειτουργήσει ως «κόφτης», πιθανόν για δεκάδες χιλιάδες ανέργους νυν δικαιούχους, που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής του.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το νέο επίδομα, απαιτεί πλέον 175 ημέρες πλήρους ασφάλισης με εισφορές υπέρ ανεργίας, κατά τους 14 μήνες πριν τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, ενώ οι τελευταίοι δύο μήνες δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Το καθεστώς που ισχύει ως σήμερα απαιτεί 125 ημέρες ασφάλισης, προστίθενται δηλαδή επιπλέον 50 ημέρες ή δύο μήνες πλήρους ασφαλισμένης απασχόλησης.

ΣχετικαΑρθρα

Ειδικό εποχικό επίδομα έως 1.219,50 ευρώ: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις

Τα νέα επιδόματα ανεργίας με διπλό μπόνους – Tι αλλάζει

31/03/2025
Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών

Ποιοι θα πάρουν το νέο επίδομα ανεργίας

30/03/2025

Το νέο επίδομα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 15.000 νέους ανέργους, που θα επιλεγούν με κλήρωση μέσω ψηφιακού αλγόριθμου, για ένα διάστημα που θα διαρκέσει ως και 16 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί, κι αφού μεσολαβήσουν τροποποιήσεις με βάση τα πορίσματα της αξιολόγησης, θα εφαρμοστεί καθολικά στο σύνολο των ανέργων. Αρχικά αναμενόταν να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, αλλά δόθηκε μια μικρή παράταση για τεχνικούς λόγους, ενώ πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την υλοποίησή του.

Η κυβέρνηση διαφημίζει ότι το νέο επίδομα, που θα είναι εμπροσθοβαρές, θα ξεκινάει δηλαδή με μεγαλύτερα ποσά και θα μειώνεται ανά τρίμηνο, θα οδηγήσει αρχικά σε αυξήσεις, αναλογικά με τον χρόνο προϋπηρεσίας και το ύψος του μισθού. Αυτό που δεν λέει όμως είναι ότι μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων, που δουλεύουν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς, καθώς και νέοι με μικρή προϋπηρεσία, όχι μόνο δεν θα δουν αυξήσεις, αλλά ενδέχεται να πεταχτούν εκτός επιδόματος ανεργίας.

Προς το παρόν στην πιλοτική εφαρμογή του επιδόματος, η προϋπόθεση των 175 ημερών δεν θα ισχύσει για τους εποχικά εργαζόμενους, αλλά αυτό δεν θα είναι μόνιμο. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, που δεν λογίζονται ως εποχικοί, αλλά εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης – όπως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, συμβασιούχοι δήμων κ.λπ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), οι συνέπειες του νέου καθεστώτος για το επίδομα ανεργίας θα είναι καταστροφικές για τους περισσότερους από 80.000 εργαζόμενους σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών. Από αυτούς η μεγάλη πλειονότητα δεν θα καταφέρει να θεμελιώσει δικαίωμα για να δικαιούται επίδομα ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδίως όσοι εργάζονται λιγότερες ώρες ή σε έναν μόνο εργοδότη, δυσκολεύονταν να συμπληρώσουν ακόμα και τα 125 ένσημα που απαιτούνταν με το ισχύον καθεστώς και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποκλειστούν από την επιδότηση ανεργίας, εφόσον εφαρμοστεί το νέο όριο των 150 ημερών.

Με τη αυστηροποίηση των όρων αναμένται να ενταθούν οι εκβιασμοί από τη μεριά των εργοδοτών, πολλοί εκ των οποίων ασκούσαν ήδη τεράστιες πιέσεις στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια για να τους αποδίδουν τα 125 ένσημα. Ο πιο συνηθισμένος ήταν η επιστροφή μέρους των αποδοχών στο χέρι του εργοδότη, για να τους δποαοοθεί ο «μαγικός αριθμός» των 125 ενσήμων, για να έχουν δικαίωμα επιδότησης τους «ανενεργούς» θερινούς μήνες. Η ΟΙΕΛΕ υποστηρίζει ότι με το νέο σύστημα θα αυξηθεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία στα φροντιστήρια – που ήδη σύμφωνα καταγραφές της Ομοσπονδίας φτάνει το 40%.

Το πιλοτικό επίδομα ανεργίας, αν εφαρμοστεί οριζόντια θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες σε πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων, δηλώνει στο in o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης. “Aυξάνει τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας κατά 50 ημέρες, περικόπτει το επίδομα μακροχρόνια ανεργίας, κόβει στην ουσία την προσαύξηση των τέκνων από το επίδομα ανεργίας. Τιμωρεί τους πολύτεκνους εργαζόμενοης – κάτι που είναι πρωτοφανές». Πράγματι με το νέο σύστημα η προσαύξηση για τα προστατευόμενα μέλη από 10% του επιδόματος για κάθε μελος, μειώνεται στα 40 ευρώ, συν 20 για κάθε επιπλέον μέλος, με πλαφόν τα 100 ευρώ»

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ υπστηρίζουν ότι το επίδομα ανεργίας δεν αυξάνεται, παρά για μια πολύ μικρή μερίδα εργαζομένων, που έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και είναι υψηλόμισθοι. «Σήμερα η αγορά εργασίας είναι μια συνεχόμενη εναλλαγή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Χαρακτηρίζεται από μια συνεχή κινητικότητα, με πολύ χαμηλούς μισθούς. Σε μεγάλο μέρος αποτελείται από ημι-απασχολούμενους, ευέλικτα εργαζόμενους, ακριβώς αυτούς που τιμωρεί το νέο επίδομα εργασίας».

Η ΚΥΑ του πιλοτικού προγράμματος για το επίδομα ανεργίας αναφέρει ότι η εμπροσθοβαρής χορήγηση θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια, όσο το επίδομα εργασίας μειώνεται ανά τρίμηνο, αντί να παραμένει σταθερό σε βάθος δωδεκαμήνου όπως ίσχυε ως τώρα, τόσο ο άνεργος θα πιέζεται να βρει πιο δύσκολα δουλειά. «Πρόκειται για ένα επιχείρημα που έχει καταρριφθεί από την ίδια την πραγματικότητα», απαντάει ο κ. Μακράκης. «Αν ήταν έτσι, τότε το πρόβλημα της ανεργίας θα είχε ήδη λυθεί, αφού περίπου ο ένας στους δύο εγγεγραμμένους στα μητρώα της ΔΥΠΑ είναι μακροχρόνια άνεργος, και δεν λαμβάνει κανένα επίδομα 50%».

Ο ίδιος μας λέει ότι η Ελλάδα τοποθετείται πολύ χαμηλά σε διεθνές επίπεδο, σε ό,τι αφορά το ύψος και τη διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανεργίας, όσο και το ποσοστό των ανέργων που λαμβάνουν επιδότηση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα επιδόματα ανεργίας στην ΕΕ, ως ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος. Με βάση του υπολογισμούς του ΟΟΣΑ το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί μόλις στο 47% του εισοδήματος, για έναν εργαζόμενο με τουλάχιστον 12 μήνες προϋπηρεσίας, που λαμβάνει το 67% του μέσου μισθού. Η διαφορά μέχρι τώρα είναι ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το επίδομα είναι κυμαινόμενο ανάλογα με τη διάρκεια καταβολής του, ενώ στην Ελλάδα παραμένει σταθερό για 12 μήνες.

Πηγή: in.gr

Ετικέτες: επίδομα ανεργίας


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Συντάξεις Ιουνίου: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται νωρίτερα

    24 Μάι 2025

  • ΚΕΔΕ: 1.500 επιπλέον θέσεις από το πρόγραμμα «55+» για προσλήψεις σε δήμους

    24 Μάι 2025

  • Κεραμέως: Τη νέα δυναμική της αγοράς εργασίας στη χώρα μας ανέδειξε η “Ημέρα Καριέρας” της ΔΥΠΑ

    24 Μάι 2025

  • ΚΕΔΕ: 1.500 επιπλέον θέσεις από το πρόγραμμα «55+» για προσλήψεις σε δήμους

    23 Μάι 2025

  • Συντάξεις Ιουνίου: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται νωρίτερα

    23 Μάι 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασσα στον Ουρανό»: Στην Κρήτη οι πρωταγωνιστές της σειράς για ειδική εκδήλωση – Ποιοι θα δώσουν το παρών (VIDEO)

    «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασσα στον Ουρανό»: Στην Κρήτη οι πρωταγωνιστές της σειράς για ειδική εκδήλωση – Ποιοι θα δώσουν το παρών (VIDEO)

    16 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Σοκάρουν τα videos από τη στιγμή του σεισμού στην Κρήτη

    14 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Εκδήλωση με θέμα τα 40 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης (video)

    11 shares
    Share 4 Tweet 3
  • ΚΕΔΕ: 1.500 επιπλέον θέσεις από το πρόγραμμα «55+» για προσλήψεις σε δήμους

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Επίδομα άδειας 2025: Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι θα πάρουν αυξημένο φέτος

    9 shares
    Share 4 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικα
  • Αποψη
  • Αυτοδιοικηση
  • Οικονομια
  • Εκπαιδευση
  • Επικαιροτητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακα
  • ΕΣΠΑ
  • Θεσεις εργασιας
  • Παρουσιαση
  • Πνευματικα
  • Πολιτικη
  • Συνεντευξεις
  • Τεχνολογια
  • Τουρισμος

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.