Aνοιχτό το ενδεχόμενο να ξεπαγώσουν και οι επικουρικές συντάξεις το 2023 προκειμένου να δοθούν αυξήσεις όπως θα γίνει στις κύριες συντάξεις, άφησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα δοθεί αύξηση στις επικουρικές συντάξεις το 2023 ή εάν θα παγώσουν λόγω ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε πώς “όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, το 2023 -ύστερα από μία περίοδο 12 ετών- πράγματι ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Ο νόμος ορίζει ότι το ποσοστό της αύξησης είναι ο μέσος όρος της ποσοστιαίας μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και της μεταβολής του ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς και δεν μπορεί να υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τον νόμο και ανάλογα με τις μεταβολές των παραπάνω μεταβλητών θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις. Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν συνεπάγεται πάγωμα των επικουρικών συντάξεων. Απλώς ο τύπος με τον οποίο προσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις είναι διαφορετικός”.
Εν συνεχεία μίλησε για τους τρόπους που στήριξε η κυβέρνηση την τελευταία τριετία το εισόδημα των συνταξιούχων. «H κυβέρνηση την τελευταία τριετία στήριξε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους το εισόδημα των συνταξιούχων. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε στην αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν άνω των τριάντα ετών ασφαλιστέα εργασία, στην άρση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις όσων είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ, στην επιστροφή αναδρομικών 1,2 δισ. ευρώ και στη διπλή στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα με 250 και 200 ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα εισοδήματα των εργαζόμενων συνταξιούχων λόγω της μείωσης του ποσοστού της περικοπής της σύνταξής τους από 60% σε 30%. Επιπλέον, μειώσαμε τα απαιτούμενα χρόνια διαμονής στη χώρα, προκειμένου να μπορούν οι ομογενείς συμπολίτες μας από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη. Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε και την επίδραση μίας σειράς σημαντικών μέτρων που αφορούν ολόκληρο τον πληθυσμό, που ενισχύουν ιδιαίτερα τα εισοδήματα των συνταξιούχων και, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων μεταξύ αυτών, όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και οι επιδοτήσεις των τιμών της ενέργειας» τόνισε.
Πέναλτι 30% εργαζόμενων συνταξιούχων: Υπάρχουν σκέψεις του υπουργείου Εργασίας για την αλλαγή της νομοθεσίας
Ο κ. Τσακλόγλου ρωτήθηκε εάν θα αλλάξει και το πλαίσιο για το πέναλτι του 30% των εργαζόμενων συνταξιούχων. «Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι υφίστανται αυτήν την περικοπή στη σύνταξή τους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως προ τριετίας η περικοπή αυτή ήταν όχι 30% αλλά 60%. Όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το ότι ακόμα και σήμερα ένα στα δύο ευρώ του συνόλου των συντάξεων παρέχεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό -δηλαδή από τον φορολογούμενο- και όχι από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην εθνική σύνταξη, αλλά και σε μέρος της ανταποδοτικής σύνταξης. Επομένως, με την προσωρινή περικοπή της σύνταξης παρακρατείται ένα ποσοστό της επιδότησης που δίνει ο φορολογούμενος προς τον συνταξιούχο», απάντησε ο κ. Τσακλόγλου.
«Όμως, νομίζω ότι το πιο σημαντικό κομμάτι της ερώτησής σας σχετίζεται με το δημογραφικό. Αναμφίβολα, οι επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα είναι εξαιρετικά δυσμενείς και αυτό αφορά το σύνολο σχεδόν του δυτικού κόσμου – και, σταδιακά, όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος που όλες σχεδόν οι αναπτυγμένες χώρες προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη, μερική έστω, συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας. Όντως, το υφιστάμενο σύστημα, όπου ακόμα και μία μόνο ώρα εργασίας μηνιαίως συνεπάγεται περικοπή του 30% της σύνταξης, αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για εργασία των συνταξιούχων. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν σκέψεις και εσωτερικές διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Εργασίας για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στόχος μας είναι να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ κινήτρων απασχόλησης συνταξιούχων και δημοσιονομικών περιορισμών», πρόσθεσε.