Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και να “τραυματίζει” την αγορά εργασίας. Χιλιάδες επιχειρήσεις μετρούν ζημιές, ενώ μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρίσκεται σε αναστολή εργασίας ή στο ταμείο ανεργίας.
Από την πρώτη μέρα της πανδημίας το υπουργείο Εργασίας έλαβε μέτρα προκειμένου να “ανακουφίσει” όσο το δυνατόν περισσότερο επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Δύο από τα δύο βασικά όπλα που έβγαλε από τη φαρέτρα του ήταν ο μηχανισμός “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” αλλά και οι αναστολές συμβάσεων. Δύο προγράμματα που σύντομα ολοκληρώνονται, όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει σκοπό να τα τερματίσει αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, υψηλόβαθμα στελέχη της οδού Σταδίου θεωρούν δεδομένη την παράτασή τους τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο, καθώς πρόκειται για προγράμματα που “προστατεύουν” πάνω από 700.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Ο μηχανισμός συνεργασία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούνιο και σε αυτόν εντάσσονται εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που έχασαν τουλάχιστον το 20% του τζίρου τους το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019. Όσοι εργαζόμενοι υποστούν μείωση έως 50% στον μισθό τους, θα λάβουν από το κράτος το 60% της απώλειας τους, ενώ η πολιτεία καλύπτει και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών). Αν δεν αλλάξει κάτι το πρόγραμμα θα ρίξει… αυλαία 31 Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Εργασίας κάνουν λόγο για παράταση του μηχανισμού τουλάχιστον έως 28 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή θα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται λίγο η κατάσταση στην αγορά και φυσικά θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε ικανοποιητικό βαθμό. Εκτιμάται ότι κάτω από την ομπρέλα του “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” υπάρχουν ήδη 40.000 εργαζόμενοι.
Οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας βρίσκονται στη “ζωή” μας εδώ και περίπου 10 μήνες, παρέχοντας τη δυνατότητα σε εργαζομένους να λαμβάνουν την πολυπόθητη αποζημίωση ειδικού σκοπού προκειμένου να καλύψουν έστω τις βασικές τους ανάγκες (έως 534 ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr έχει ήδη “κλειδώσει” η παράταση του προγράμματος για τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιανουάριο, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο οι αναστολές συμβάσεων να ισχύσουν και τον Φεβρουάριο αλλά σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις.
“Πρόκειται για μια διαδικασία που συνδέεται άρρηκτα με την πορεία της πανδημίας και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μέρα-μέρα” εξηγεί υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εργασίας στο enikonomia.gr. Ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν σε αναστολή φαίνεται ότι κινείται στην περιοχή των 650.000-700.000, ένας μεγάλος αριθμός που οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις εστίασης κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά τον Δεκέμβρη. Όπως ισχύει τώρα, έτσι και τον Ιανουάριο, οι αναστολές θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή λόγω λουκέτου της επιχείρησης με κρατική εντολή. Υπενθυμίζεται όμως ότι σε αναστολή μπαίνουν και εργαζόμενοι (προαιρετικά) , όταν οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές αλλά ανήκουν στις πληττόμενες. Αρκεί να επιλέξει η εν λόγω επιχείρηση αν θα αναστείλει μέρος ή το σύνολο των συμβάσεων.