Αυξήσεις που φέρνουν τον κατώτατο μισθό μέχρι και τα 709,4 ευρώ προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τα πορίσματα των 11 φορέων που εξασφάλισε ο «Ελεύθερος Τύπος», οι αυξήσεις που προτείνονται είναι:
* ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού). Προτείνει αύξηση κατά 7% με συνδυασμό πληθωρισμού και ΑΕΠ. Ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί κατά 2% από την 1η.1.2022 και προτείνεται να αυξηθεί (περαιτέρω) κατά 7% ή κατά 46,4 ευρώ, φθάνοντας στα 709,4 ευρώ.
* Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ): Η κεντρική τράπεζα κρίνει ότι υπάρχει περιθώριο για μια «λελογισμένη αύξηση των κατώτατων μισθών μεταξύ 2,7% και 3,4% από την 1η Μαΐου 2022, η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα οδηγήσει σε μέση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3,8-4,3% το 2022 και κατά 0,9-1,1% το 2023». Παρατηρεί ότι η αύξηση θα ενισχύσει άμεσα τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
* ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου): Τάσσεται υπέρ μιας «σημαντικής αύξησης», χωρίς να την προσδιορίζει με ποσοστό, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να έχει ως βάση τον πληθωρισμό (6,2%). Επίσης, προτείνει η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδεθεί και με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών.
* ΙΟΒΕ: Προτείνει «ήπια αύξηση» στον κατώτατο μισθό, με παράλληλη στήριξη μέσα από στοχευμένα μέτρα προς τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και με αξιοποίηση ενδεχόμενου δημοσιονομικού χώρου για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε σχέση με τη φορολογία της εργασίας και τις ασφαλιστικές εισφορές. Για τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες) προτείνει να συμφωνούνται διμερώς μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
* ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις): Προτείνει τρία σενάρια με αυξήσεις 2%, 4% και 6%. «Οι πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και το 2022 δικαιολογούν μια επιπρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3% έως 4%», λέει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, αλλά «αν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2022 διαψευστούν, τότε η αύξηση θα πρέπει να είναι χαμηλότερη».
* ΓΣΕΒΕΕ (Επαγγελματοβιοτέχνες): Θεωρεί αναγκαία μία αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του πληθωρισμού ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι εντός των δυνατοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να έχει και θετικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην εγχώρια ζήτηση και στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
* ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών): Αναφέρει ότι μία αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα πρέπει να είναι «υπερβολικά μεγάλη» και εφιστά την προσοχή γιατί ενδέχεται να προκαλέσει αξιώσεις για μισθολογικές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά. Αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός σε δωδεκάμηνη βάση είναι 773,5 ευρώ και σχεδόν ταυτίζεται με τον «κατώτατο» μισθό του Δημοσίου (ΜΚ1 για ΥΕ κατηγορία), που είναι 780 ευρώ.
* ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Προτείνει άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά της διαπραγμάτευσης των μισθολογικών αυξήσεων στο τραπέζι εργοδοτών και εργαζομένων.
* ΟΑΕΔ: Για κάθε 1% αύξησης των κατώτατων ορίων μισθού και ημερομισθίου οι δαπάνες για τα επιδόματα αυξάνονται κατά 14,7 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο ΟΑΕΔ και προτείνει ότι «η οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνδυαστεί με τις μεταβολές του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών του καταναλωτή».
* Πορίσματα στατιστικών δεδομένων κατέθεσαν η ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ο ΟΜΕΔ χωρίς πρόταση για αύξηση.
Η τελική πρόταση θα υποβληθεί από το ΚΕΠΕ ως τα μέσα Απριλίου και θα αποτελέσει τη βάση για την αύξηση που θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ολες οι εκτιμήσεις «δείχνουν» προς μια αύξηση μεταξύ 5,7% και 6% ώστε ο μισθός να περάσει τα 700 ευρώ.
Από μια μεταβολή του κατώτατου μισθού θα επηρεαστούν 646.208 εργαζόμενοι ή το 28,3% του συνόλου των μισθωτών.