Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat η Κρήτη καταλαμβάνει τη μαύρη πρωτιά στην αύξηση της ανεργίας όχι μόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας αλλά σε σχέση με όλες τις Περιφέρειες όλων των Χωρών της Ε.Ε με ποσοστό +5,6% και ακολουθούν οι Βαλεαρίδες νήσοι στην Ισπανία με 4,3% αύξηση.
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει αναδείξει το γεγονός, ζητώντας από την Κυβέρνηση στοχευμένες πολιτικές και αντ’αυτού ο κ.Χατζηδάκης προτίθεται να φέρει νομοσχέδιο νομιμοποίησης της μαύρης υπερωριακής απασχόλησης αντί να πιέσει τις Βιομηχανίες και Επιχειρήσεις για προσλήψεις ανέργων.
Αναλυτικά και σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat:
Αύξηση εμφανίζει το ποσοστό της ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-74 ετών στην πλειονότητα των περιφερειών NUTS 2 της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του 2020.
Ιδιαίτερα επιβαρυμένη εμφανίζεται η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς όπως φαίνεται και στον χάρτη της Eurostat σχεδόν όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας είναι κόκκινες, δηλαδή έχουν ποσοστό ανεργίας μεγαλύτερο από 14,2%. Οι κόκκινες περιοχές είναι 27 και οι 11 από αυτές είναι στην Ελλάδα.
Μεγάλες διαφορές
Ο μέσος όρος για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,1%, αλλά παρατηρούνται μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα και από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία συνέχισε να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας να καταγράφεται στην πολωνική περιοχή Μεγάλη Πολωνία (Wielkopolskie) (1,8%) και σε δύο περιοχές της Τσεχίας: Κεντρική Βοημία (1,9%) και Νοτιοδυτικά (2,0%), ακολουθούμενη από τρεις ακόμη περιοχές της Τσεχίας: την Πράγα, Βορειοανατολική Τσεχία και Νοτιοανατολική Τσεχία (όλες με 2,3%).
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις αυτόνομες ισπανικές πόλεις της Θέουτα (24,5%) και τη Μελίγια (23,7%) και σε δύο ακόμη ισπανικές περιοχές, τα Κανάρια Νησιά (22,6%) και την Ανδαλουσία (22,3%).
Να σημειωθεί ότι το 2019, το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-74 στην ΕΕ είχε σημειώσει ιστορικό χαμηλό από το 2000. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 σε σύγκριση με το 2019, καθώς η αγορά εργασίας επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία.
Στα ύψη η ανεργία των 15-24
Η ανεργία των νέων ηλικίας 15 έως 24 είναι πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο ανεργίας όλων των ηλικιών (15-74). Για το 96% των περιφερειών το ποσοστό ανεργίας για την ηλικία 15 έως 24 είναι διπλάσιο από το ποσοστό ανεργίας όλων των ηλικιακών ομάδων. Ο μέσος όρος για όλες της περιοχές της ΕΕ είναι 16,9%.
Το μικρότερο νούμερο που συναντάμε για αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι 5% στην Πράγα, όπου η ανεργία για όλο τον πληθυσμό που μπορεί να εργαστεί είναι 2,3%. Η Κεντρική Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 63,6% πίσω από την ισπανική Melilla. Ενώ η ανεργία όλων των ηλικιακών ομάδων ανέβηκε κατά 0,4% από το 2019, για την ηλικία 15-24 είχαμε αύξηση κατά 1,8%.
Η πλειοψηφία των ανέργων έχουν συμπληρώσει πάνω από ένα χρόνο ανεργίας σχεδόν στο 1/6 των χωρών. Σε όλη την ΕΕ το 35,6% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (για πάνω από 12 μήνες). Η Ήπειρος, η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική είναι στις 5 περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων.
Στην Κρήτη η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ
Η πλειονότητα των περιφερειών της ΕΕ σημείωσε αύξηση του ποσοστού ανεργίας, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ με διαθέσιμα δεδομένα, η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στην ελληνική περιοχή της Κρήτης (+5,6 σε σύγκριση με το 2019), ακολουθούμενη από τις Βαλεαρίδες Νήσους (+4,3) στην Ισπανία, τα Ιόνια Νησιά (+3,6) και το Νότιο Αιγαίο (+3,0) στην Ελλάδα καθώς και τη γαλλική περιοχή Καμπανία-Αρδένες (+2,6).
Αντίθετα, λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) των περιφερειών της ΕΕ είδε το ποσοστό ανεργίας τους να πέφτει το 2020. Οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην ελληνική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (-4,9 σε σύγκριση με το 2019), στην υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας Ρεουνιόν (-3,9 ), ακολουθούμενη από την αυτόνομη ισπανική πόλη Μελίγια (-3,3 ) και δύο ακόμη υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας, τη Γαλλική Γουιάνα (-3,2) και τη Γουαδελούπη (-3,1 ).
Τα στοιχεία για τον Μάρτιο του 2021 – Δεύτερη στην ΕΕ η Ελλάδα
Η καταστροφική εικόνα του 2020 εξηγεί και τα τωρινά στοιχεία για την ανεργία.
Το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη μειώθηκε λίγο τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στο 8,1% αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε ετήσια βάση λόγω της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Φεβρουάριο (αναθεωρημένη τιμή) και στο 7,1% τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat.
Tο Μάρτιο του 2021, η Ελλάδα ήταν δεύτερη στην ΕΕ σε ανεργία στους νέους.
Καλούμε την Κυβέρνηση αντί να φέρνει μέσα σε αυτή τη λαίλαπα σκληρά αντεργατικά μέτρα προς ψήφιση ,άμεσα να προχωρήσει σε στοχευμένες λύσεις ενίσχυση της απασχόλησης .