Νέα έρευνα από το Harvard T.H. Chan School of Public Health εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του αέρα στο περιβάλλον των γραφείων και της γνωστικής λειτουργίας των εργαζομένων.
Η διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι τα χαμηλά ποσοστά εξαερισμού και τα αυξημένα επίπεδα σωματιδίων συνδέονται με μειωμένη απόδοση σε γνωστικά τεστ.
Περισσότερα από 300 άτομα συμμετείχαν στην μελέτη, σε έξι χώρες και πάνω από 40 κτίρια. Οι χώροι εργασίας ήταν εξοπλισμένοι με μια σειρά αισθητήρων που παρακολουθούσαν τα επίπεδα PM2.5, CO2, θερμοκρασίας και υγρασίας σε πραγματικό χρόνο. Όταν αυτοί οι αισθητήρες μετρούσαν τα επίπεδα PM2.5 και CO2 κάτω ή πάνω από ορισμένα όρια, μια εφαρμογή smartphone ζητούσε από τον συμμετέχοντα να κάνει μια σειρά από τεστ. Γενικά, καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα PM2.5 και CO2 σε εσωτερικό περιβάλλον, οι χρόνοι απόκρισης και στα δύο γνωστικά τεστ επιβραδύνονταν.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αυξήσεις στα επίπεδα PM2.5 σχετίζονται με οξείες μειώσεις στη γνωστική λειτουργία», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Jose Guillermo Cedeño Laurent. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτές τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σε ενήλικες. Η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, πώς τα χαμηλά ποσοστά εξαερισμού επηρεάζουν αρνητικά τη γνωστική λειτουργία. Συνολικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα επηρεάζει την υγεία και την παραγωγικότητα σημαντικά περισσότερο από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως».
«Συνήθως σκεφτόμαστε ένα γραφείο ως ένα ασφαλές περιβάλλον, οπότε είναι πιθανό όταν διαγνωστεί το άσθμα στους εργαζόμενους, οι επαγγελματικές αιτίες να αγνοηθούν», λέει ο επιστήμονας Christopher Huntley. «Ως αποτέλεσμα, υπήρξε πολύ μικρή έρευνα για αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, έχουμε διαγνώσει αυξανόμενα περιστατικά άσθματος σε ασθενείς που εργάζονται σε περιβάλλον γραφείου».
Ο Joseph Allen, ανώτερος συγγραφέας της νέας μελέτης, προτείνει ότι αυτή η αυξανόμενη εστίαση στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα θα οδηγήσει σε έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης για εσωτερικά περιβάλλοντα. Και αυτό θα μπορούσε να είναι έχει θετικό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
«Νομίζω ότι θα υπάρξει μια θεμελιώδης αναπροσαρμογή ως προς τον τρόπο που σκεφτόμαστε τους εσωτερικούς χώρους», λόγω της πανδημίας, δήλωσε πρόσφατα ο Allen σε συνέντευξή του. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν θα ανέχονται τα “άρρωστα” κτίρια, όπου νοιώθουν κουρασμένοι, έχουν φαγούρα στα μάτια, πονοκέφαλο ή βρίσκονται σε ένα γραφείο που μοιάζει με ντουλάπα χωρίς παράθυρα. Τελείωσε εκείνη η εποχή».