Ανάστατοι και προβληματισμένοι είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της Καθαριότητας στα σχολεία του Ηρακλείου, αναφορικά με την υγειονομική αντιμετώπιση που έχουν εν μέσω πανδημικής κρίσης αλλά και με τη γενικότερη κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.
Όπως καταγγέλλουν, η Πολιτεία δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στα σχολεία.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, απέκλεισε από τη διαδικασία των δωρεάν self test τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο το ήδη χαμηλό τους εισόδημα.
Οι σχολικές καθαρίστριες, που είναι επιφορτισμένες με τον καθαρισμό όλων των αιθουσών, των προαυλίων, των τουαλετών και των γραφείων και που κυριολεκτικά έχουν σηκώσει στις πλάτες τους την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας όλο το διάστημα της πανδημίας, δεν μπορεί να εξαιρούνται της διαδικασίας και ούτε φυσικά να επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιες.
Έτσι, το ίδιο το άνοιγμα των σχολείων εγινε ιδιαίτερα επισφαλές και επικίνδυνο, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων και την υπερταχεία μετάδοση του ιού.
Οπως σημειώνουν το να βασιζόμαστε στην «ατομική ευθύνη» των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα, μ’ ένα μόνο παραπάνω self test, χωρίς κανένα μέτρο για τα πολυμελή τμήματα, τις αίθουσες κλουβιά και την έλλειψη προσωπικού των σχολείων μόνο παρά «εγκληματική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια τέτοια διαχείριση.
Δεν μπορεί συνεχώς το μπαλάκι της ευθύνης να μετατίθεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που σήμερα σε συνθήκες υπερμετάδοσης καλούνται να υπερβάλλουν και πάλι εαυτό σε αντοχή.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, αυτή τη στιγμή το προσωπικό σχολικής καθαριότητας είναι το ελάχιστο δυνατό και δεν επαρκεί για να τηρηθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία.
Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι τα εξαντλητικά ωράρια και η πίεση, για να είναι οι αίθουσες καθαρές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων και οι απλήρωτες υπερωρίες για την απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων.
Οι σχολικές καθαρίστριες διεκδικούν από την Πολιτεία να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία και επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που ποτέ δε διασφαλίστηκαν και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.
Διεκδικούν δωρεάν συχνό προληπτικό έλεγχο, άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, νέες προσλήψεις εργαζομένων σχολικών καθαριστριών με πλήρη και μόνιμη εργασία, καταβολή των ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) σε όσους Δήμους δεν έχουν δοθεί, τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους σχολικούς χώρους από εξειδικευμένα συνεργεία. Στα πλαίσια των εργασιακών τους διεκδικήσεων ακόμη επιδιώκουν την αναγνώριση του κορονοϊού ως εργατική ασθένεια, να δοθεί άδεια σε όλους τους εργαζόμενους της σχολικής καθαριότητας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη και να καταβάλλονται οι μισθοί και τα επιδόματά τους χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία. Οι σχολικές καθαρίστριες, οι αφανείς ήρωες της πανδημικής κρίσης αξίζουν τον σεβασμό και την προσοχή της Πολιτείας στα δίκαια και αναγκαία τους αιτήματα.
Το θέμα στη Βουλη
Μάλιστα το θέμα εχει φτάσει στη Βουλή μέσα από παρεμβάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της «Ελληνικής Λύσης».
Ο Σωκράτης Βαρδάκης μάλιστα σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του, κατέθεσε ερώτηση, προς τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων
«Δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη, με αποτέλεσμα το κάθε σχολείο να ψάχνει τρόπους να καλύψει τα self-test του προσωπικού καθαριότητας με όποιον τρόπο μπορεί, μέσω των Δήμων, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, περισσευμάτων κ.ο.κ. Μάλιστα, έχουν ήδη υπάρξει αίτημα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και από Δήμους της χώρας μας, προς τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα το θέμα. Το προσωπικό καθαριότητας περνά από όλους του χώρους των σχολείων, με σκοπό τον απαραίτητο καθαρισμό και κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, φροντίζοντας κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να κρατάει τα σχολεία μας καθαρά και ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν αν θα μεριμνήσουν για την άμεση συμπερίληψη του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, στους δικαιούχους δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test), όπως ίσχυε κατά την περσινή σχολική χρονιά.», δήλωσε ο κ. Βαρδάκης με την κατάθεση της ερώτησης.
Η «Ελληνική Λύση»
Ενώ από την πλευρά της η «Ελληνική Λύση» και ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει πως με δεδομένα όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
«1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα του κλάδου της σχολικής καθαριότητας;
2.Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε διορισμούς νέων σχολικών καθαριστριών, αφού ο υπάρχον αριθμός δεν επαρκεί, ώστε να τηρηθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία;
3.Για ποιους λόγους, εν μέσω πανδημικής κρίσης, θέσατε τις σχολικές καθαρίστριες εκτός της διαδικασίας των δωρεάν self test, αφού κι εκείνες αποτελούν μέρος του προσωπικού των σχολείων;»