Υπερεργασία, ελλιπής ασφάλιση, ρατσισμός, έλλειψη αξιολόγησης, απουσία κατάρτισης αλλά και φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης ταλανίζουν έναν από τους πλέον κρίσιμους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας στην Κρήτη.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 1893 εργαζομένων στον κλάδο από ολόκληρο το νησί, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Σύμφωνα με την έρευνα, ως μείζον αναδεικνύεται το πρόβλημα της υπερεργασίας, αφού ένα μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων (34,80%) απάντησε ότι στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου, λαμβάνει μόλις ένα με δύο ρεπό το μήνα ,ενώ και ένα 8,80% δήλωσε υπερβολική επιβάρυνση, δηλαδή λιγότερα ή και καθόλου ρεπό.
Σοβαρό ζήτημα προκύπτει και στον τομέα της ασφάλισης αφού το 8,70% δηλώνει ότι αμείβεται λιγότερο από ότι αναλογεί στις ώρες εργασίας του ενώ το 65,20% δηλώνει ότι παρότι αποδίδει περισσότερο, δεν αξιολογείται και δεν υπάρχει προοπτική επιβράβευσης.
Ταυτόχρονα ανησυχητικό είναι το ποσοστό που έχει βρεθεί αντιμέτωπο ή έχει γίνει μάρτυρας στο χώρο εργασίας του με φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης 67,60% και με ρατσιστικές εκδηλώσεις (διάκριση φύλου ή μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών) σε ποσοστό 61,40%.
Σε όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα πρέπει να προστεθεί η έλλειψη σεμιναρίων επιμόρφωσης και κατάρτισης παρότι το δυναμικό των εργαζομένων είναι υψηλού επιπέδου, με την πλειοψηφία μιλά μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μιχάλης Ριζικιανάκης “αυτές οι συνθήκες απομακρύνουν εργαζόμενους από τον κλάδο” και αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από την Πολιτεία “σε πέντε χρόνια ο κρισιμότερες τουριστικός πυλώνας θα τελεί σε αδυναμία εύρεσης εργαζομένων“.