Μείζον ζήτημα δημιουργεί στην εύρυθμη λειτουργία των Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας η λήξη των συμβάσεων των επικουρικών εργαζομένων με το πρόβλημα να συναντάται και στις δομές της Κρήτης.
Για την υποστελέχωση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών (ΚΚΠΠ) της χώρας, πραγματοποίησαν Κοινοβουλευτική Παρέμβαση 44 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ, Φωτίου Θεανούς, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης.
Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η λήξη συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, η συνταξιοδότηση μονίμων υπαλλήλων και η μη προκήρυξη θέσεων εργαζομένων που θα τους αντικαταστήσουν, είναι η κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα ΚΚΠΠ της χωράς, γεγονός που έχει οδηγήσει στην αδυναμία λειτουργίας δομών, οι οποίες φιλοξενούν χρονίως πάσχοντες συμπολίτες μας, ανάπηρα παιδιά και ενήλικες με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και παιδιά που χρειάζονται προστασία και φροντίδα.
Πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατή η παροχή στους φιλοξενούμενους των ποιοτικών υπηρεσιών και των συνθηκών αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης που δικαιούνται από το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Το καθεστώς εργασίας με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι απάνθρωπο για τους εργαζόμενους και αναποτελεσματικό για τους οργανισμούς. Η κοινωνική φροντίδα απαιτεί προσωπικό εκπαιδευμένο και δεσμευμένο μακροπρόθεσμα στην αποστολή του και σε αυτό δεν συμβάλει το αίσθημα της προσωρινότητας και η εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν διαχρονικά οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας βασικό μοχλό στην επίτευξη του στόχου της αποϊδρυματοποίησης, μέσω της μετεξέλιξής τους από δομές ιδρυματικού χαρακτήρα σε μηχανισμό συντονισμού και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ μιλά αόριστα για αποϊδρυματοποίηση, απαξιώνοντας τις δημόσιες δομές, απογυμνώνοντάς τες από πόρους και προσωπικό και εκχωρώντας τα πάντα στους ιδιώτες” σημειώνεται από τον κ. Βαρδάκη.
«Η συμβολή των εργαζομένων των δομών αυτών, στην υψηλού επιπέδου φροντίδα και στήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας είναι καθοριστικής σημασίας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση απαξιώνει τα ΚΚΠΠ, οδηγώντας τα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. Στην Κρήτη, από 23 Μαΐου αρχίζει η λήξη συμβάσεων 50 εργαζομένων που εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό στις 8 δομές κοινωνικής πρόνοιας, ενώ τον Νοέμβριο λήγουν οι συμβάσεις 40 ακόμα επικουρικών εργαζομένων. Οι αποχωρήσεις αυτές θα αφήσουν πλήρως κενές τις θέσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους εργαζόμενους που θα χάσουν την δουλειά τους, όσο και για τους συνανθρώπους μας που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.» προσθέτει ο κ. Βαρδάκης.
Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν θα παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις των επικουρικά εργαζόμενων στα ΚΚΠΠ, καθώς και αν θα προκηρυχθούν νέες μόνιμες θέσεις προσωπικού ανά ειδικότητα, με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων. Τέλος ζητούν να μάθουν αν θα εκδοθούν επιτέλους οι κανονισμοί των ΚΚΠΠ καθοριστεί η οργάνωση και λειτουργία των ΚΚΠΠ με σύγχρονους Οργανισμούς Λειτουργίας ώστε να αναλάβουν κεντρικό ρόλο ως ο βραχίονας του κράτους για την επίτευξη της αποϊδρυματοποίησης.