Σε συνθήκες αντίξοες είναι αναγκασμένοι να εργάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, για να διατηρηθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ξενοδοχεία όπου εργάζονται.
Το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν θέσεις εργασίας σε διάφορα πόστα και δε βρίσκουν έχει οδηγήσει σε μια σειρά από συνέπειες.
Έτσι υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν καθόλου αφού δε βρήκαν το απαιτούμενο προσωπικό, ενώ συνηθέστερο είναι το φαινόμενο να λειτουργούν ξενοδοχεία αλλά όχι με όλα τα δωμάτια τους!
Υπάρχουν δηλαδή κλειστά δωμάτια αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για να υποστηρίξει τη φροντίδα αυτών των δωματίων!
Είναι μια κατάσταση που ακούγεται οξύμωρη, μιας και – μετά από τη μακρά περίοδο καραντίνας και τα πολλά οικονομικά προβληματα – θα περίμενε κανείς η προσφορά για εργασία να υπερκαλύπτει τη ζήτηση.
Κάτι τέτοιο φαίνεται όμως πως δεν ισχύει, με τον κ. Νίκο Κοκολάκη, πρόεδρο του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου να επιβεβαιώνει το πρόβλημα. Αιτία για αυτή την κατάσταση είναι πως πολλοί εργαζόμενοι, αρνούνται να εργαστούν κάτω από συνθήκες εκμετάλλευσης, καθώς υπαρχουν ξενοδόχοι και επιχειρήσεις που εκμεταλλευόμενες τη διαμορφωθείσα – λόγω κορωνοϊού – κατάσταση, καταστρατηγούν τις εργασιακές συμβάσεις.
Ετσι εχουμε το φαινόμενο πολλοί εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό να αναζητούν εργασία σε άλλο επαγγελματικό κλάδο, από το να εργαστούν κάτω από κακές εργασιακές συνθήκες με εξαντλητικά ωράρια. Το πρόβλημα ως σημερα είναι σημαντικό, αλλά όχι ιδιαίτερα έντονο (και καλύπτεται εκ των έσω) καθώς το τουριστικό ρεύμα δεν έχει φτάσει ακόμη σε μεγάλα επίπεδα.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις ξενοδοχειακές μονάδες εργάζονται πολλές φορες κάνοντας υπερωρίες, αφού όπως λένε χαρακτηριστικά, οι τουρίστες πρέπει να απολαμβάνουν ένα επίπεδο υπηρεσιών.
Όπως αναφέρουν πηγές ενημέρωσης αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση τότε τα επόμενα χρόνια θα δούμε τα ξενοδοχεία να επανδρωνονται με προσωπικό από τρίτες χώρες, συμφωνα με το newshub.gr με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν για το ντόπιο εργατικό δυναμικό.
Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η άρνηση για την κάλυψη θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία από τους ντόπιους ξενοδοχουπαλληλους δεν έχει να κάνει μόνο με την αμοιβή, αλλά και με τις συνθήκες εργασίας, ειδικά όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τη φετινή χρονιά.