Με πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ μετακινούνται αυτή την εβδομάδα 4 αναισθησιολόγοι του ΠΑΓΝΗ και 3 αναισθησιολόγοι του ΓΝ Χανίων, στο ΓΝ Ρεθύμνου για πραγματοποίηση εφημεριών.
Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, «ενώ η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ γνώριζε εδώ και καιρό το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝ Ρεθύμνου, το οποίο οξύνθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν φρόντισε εγκαίρως να το στελεχώσει πλήρως με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δίνοντας και κίνητρα αγόνων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε θέσεις για τις οποίες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον».
Σύμφωνα με το Σωματείο, «η συστηματική υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών για την κάλυψη των μονάδων κορονοϊού, των εμβολιαστικών κέντρων κοκ. και οι συνεχείς μετακινήσεις από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προς τα νοσοκομεία ή μεταξύ νοσοκομείων διαφορετικών νομών, σε συνδυασμό με την περικοπή ρεπό και την αναστολή αδειών, εξουθενώνουν το ανεπαρκές (αριθμητικά) ιατρικό προσωπικό».
Όπως αναφέρει το Σωματείο, οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων του ΠΑΓΝΗ στο ΓΝ Ρεθύμνου, σε συνδυασμό με τη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού του εν λόγω τμήματος (μετά από 8 πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις/μετακινήσεις), «θα εμποδίσει την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, καθυστερώντας τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών».
«Η υποστελέχωση και το «μπάλωμα» των κενών με περιπλανώμενους υγειονομικούς είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Η προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στους ίδιους τους υγειονομικούς όσο και στην ποιότητα περίθαλψης των ασθενών», καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με μετακινήσεις και περαιτέρω αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς του ελλιπούς υγειονομικού προσωπικού «μπαλώνονται» ακόμη μια φορά χρόνιες ελλείψεις των δημόσιων δομών υγείας. Με πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ μετακινούνται αυτή την εβδομάδα 4 αναισθησιολόγοι του ΠΑΓΝΗ και 3 αναισθησιολόγοι του ΓΝ Χανίων στο ΓΝ Ρεθύμνου για πραγματοποίηση εφημεριών. Σε μετακινήσεις υποχρεώνονται και παθολόγοι εδώ και ένα μήνα για την κάλυψη εφημεριών στο ΤΕΠ του ΓΝ Αγίου Νικολάου (μετά τις αναστολές δύο γενικών γιατρών).
Ενώ η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ γνώριζε εδώ και καιρό το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝ Ρεθύμνου, το οποίο οξύνθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν φρόντισε εγκαίρως να το στελεχώσει πλήρως με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δίνοντας και κίνητρα αγόνων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε θέσεις για τις οποίες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
Η συστηματική υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών για την κάλυψη των μονάδων κορονοϊού, των εμβολιαστικών κέντρων κοκ. και οι συνεχείς μετακινήσεις από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προς τα νοσοκομεία ή μεταξύ νοσοκομείων διαφορετικών νομών, σε συνδυασμό με την περικοπή ρεπό και την αναστολή αδειών, εξουθενώνουν το ανεπαρκές (αριθμητικά) ιατρικό προσωπικό.
Από την άλλη, οι μετακινήσεις προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων. Συγκεκριμένα, οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων του ΠΑΓΝΗ στο ΓΝ Ρεθύμνου -σε συνδυασμό με τη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού του εν λόγω τμήματος (μετά από 8 πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις/μετακινήσεις)- θα εμποδίσει την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, καθυστερώντας τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών. Ενώ στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ συμπεριλαμβάνονται πάνω από 5400 ασθενείς, ακόμη λειτουργούν μόνο 6 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες γενικής αναισθησίας, τα 5 από τα 21 (μη τραυματικά) χειρουργικά τραπέζια στην Ορθοπεδική, 9 από τα 17 στη Χειρουργική Ογκολογική. Ανάλογη μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Βενιζέλειο στο ΓΝ Ρεθύμνου πέρυσι δημιούργησε πρόβλημα στα προγραμματισμένα χειρουργεία.
Η υποστελέχωση και το «μπάλωμα» των κενών με περιπλανώμενους υγειονομικούς είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Η προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στους ίδιους τους υγειονομικούς όσο και στην ποιότητα περίθαλψης των ασθενών.
Διεκδικούμε:
Πλήρη στελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων, και -γενικά- όλων των τμημάτων των δημόσιων δομών υγείας με το απαραίτητο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό
Άμεση επαναπροκήρυξη με κίνητρα αγόνων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε θέσεις για τις οποίες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον
να σταματήσουν οι μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ τμημάτων και δομών
καμία υπέρβαση στο πλαφόν των εφημεριών
άμεση επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων
Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, που να παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών».