Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη αλλά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Ειναι όπως λένε αφόρητη η κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αλλά και άλλοι εργαζόμενοι σε κλάδους του τουρισμού
Φτάνοντας στο τέλος μιας πρωτοφανούς σεζόν, όπου άλλοι δούλεψαν για 3-4 μήνες, άλλοι 1-2 μήνες και άλλοι καθόλου, τώρα όλοι πλέον αγωνιούν για το πως θα βγει (οικονομικά) ο επερχόμενος χειμώνας καθώς ο συνηθισμένος οικογενειακός προγραμματισμός έχει ανατραπεί.
Μάλιστα το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου προχωρησε σε νέα ανακοίνωση στην οποια αναφέρει:
«Αναμένουμε την Κ.Υ.Α για να προγραμματίσουμε τις ζωές μας.
Φτάσαμε το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη και ακόμα αναμένουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αποσαφηνίζει τα ζητήματα που προέκυψαν από την ψήφιση του ν.4722/2020 σχετικά με τις αναστολές συμβάσεων που παρατάθηκαν μέχρι και τον Οκτώβριο.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το Υπουργείο Εργασίας έχει ολοκληρώσει τη δουλειά που του αναλογεί και περιμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών να πράξει επιτέλους το ίδιο.
Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή τι πρέπει να πράξουν.
Αν θα συνεχίσουν την αναστολή και τον Οκτώβριο ή αν θα κάνουν αίτηση για ταμείο ανεργίας.
ΖΗΤΑΜΕ λοιπόν από το Υπουργείο Οικονομικών να υπογράψει την Κ.Υ.Α, ώστε να προγραμματίσουμε τις ζωές μας!!
Ξέρετε κ.κ. του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο!!!
Η υπομονή μας εξαντλείται»
Παρέμβαση σωματείων
Ενώ σε άλλη ανακοίνωση τονίζεται: «τα σωματεία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου αυτές τις ημέρες προς τα αρμόδια Υπουργεία για να δοθεί άμεσα λύση με την έκδοση και σχετικής Κυβερνητικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα αποσαφηνίζει τις εκκρεμότητες που προέκυψαν μετά την ψήφιση του Νόμου Ν.4722/2020. H σύσταση των σωματείων, πάντως, προς τους εργαζόμενους είναι μέχρι και να δοθεί λύση να περιμένουν λίγο ακόμα και να μην τρέξουν στον ΟΑΕΔ για το επίδομα, για το οποίο υπάρχει προθεσμία 60 ημερών από την ημέρα απόλυσης-λήξης της σύμβασης προκειμένου να γίνει η κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών».
Το θέμα στη Βουλή
Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία θα αποσαφηνίζει τα ζητήματα που προέκυψαν από την ψήφιση του ν.4722/2020 σχετικά με τις αναστολές συμβάσεων που παρατάθηκαν μέχρι 31/10/20, αλλά και η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων μονομερώς από τους εργαζομένους, αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.), κ. Γιώργου Χότζογλου, του Προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου κ. Νίκου Κοκολάκη και του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Βαρδάκη.
Στην κατεύθυνση αυτή η Π.Ο.Ε.Ε.Τ. προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία καλεί τα αρμόδια Υπουργεία στην επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, βάση της οποίας ο κ. Βαρδάκης προχώρησε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, καταθέτοντας σχετική αναφορά, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν άμεσα στην υπογραφή της σχετικής Κ.Υ.Α..
Σύμφωνα με την επιστολή της Π.Ο.Ε.Ε.Τ αν και φτάσαμε στο πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη, ακόμα αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή και αμήχανη θέση, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα τους δοθεί η δυνατότητα αναστολής εργασίας μονομερώς ή αν θα πρέπει να κάνουν αίτηση στον ΟΑΕΔ για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
Ανδρέας Κριτσωτάκης