“Κλείδωσε” στα βασικά σημεία το νέο επίδομα ανεργίας. Θα αποτελείται από δύο ποσά το “σταθερό” και το “μεταβλητό” και θα έχει χαρακτηριστικά ανταποδοτικότητας ώστε όσοι μένουν άνεργοι με πολλά χρόνια ασφάλισης να λαμβάνουν και υψηλότερο βοήθημα.
Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, πέραν της τακτικής παροχής, θα δοθεί “μπόνους” σε όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο. Επιπλέον, η επιδότηση δεν θα παρέχεται ως ενιαία πληρωμή ανά μήνα όπως σήμερα, αλλά θα εκκινεί από υψηλότερο επίπεδο και θα μειώνεται σταδιακά. Συνολικά, έχει υπολογιστεί ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα, αλλά είναι σίγουρο ότι για κάποιους θα είναι μεγαλύτερο.
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας με τη ΔΥΠΑ, το νέο επίδομα αναμένεται να απαρτίζεται από τρία διακριτά μέρη:
*Το “σταθερό” μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από το εκάστοτε κατώτατο ημερομίσθιο, όπως τώρα (55% του βασικού ημερομισθίου και αναγωγή σε μηνιαίο επίδομα), αλλά θα ξεκινά πιο ψηλά και θα μειώνεται ανά δύο ή τρείς μήνες (π.χ. 70% το πρώτο 3μηνο, 65% το δεύτερο, 55% το τρίτο, 45% το τέταρτο),
*Το “μεταβλητό” μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Το μεταβλητό επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται ως ένα επιπλέον ποσό πάνω στο βασικό επίδομα και το ύψος του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.
*Τις επιπρόσθετες παροχές, όπως η αναλογία από τα Δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα, οι προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, και οι ειδικές προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.
Το κλειδί για το νέο επίδομα ανεργίας είναι το ανώτατο ποσό το οποίο θα είναι επί της ουσίας το άθροισμα του “σταθερού” και του “μεταβλητού” ποσού.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ένας άνεργος που έχει εργαστεί και ασφαλιστεί για 25 έτη θα παίρνει το αυξημένο επίδομα ανεργίας για ένα τρίμηνο (70%) και πάνω σε αυτό θα έρθει να προστεθεί το μεταβλητό κομμάτι που θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και των αποδοχών του (μπόνους προϋπηρεσίας).
Αντίθετα ένας άνεργος με 3 χρόνια ασφάλισης θα πάρει το σταθερό ποσό μεν (70%) χωρίς μπόνους προϋπηρεσίας.
Το νέο επίδομα ανεργίας θα εφαρμοστεί με τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό.
Με τον κατώτατο μισθό στα 820 ευρώ όπως ήδη συζητείται, το βασικό ημερομίσθιο θα διαμορφωθεί στα 36,60 ευρώ το κανονικό ημερήσιο επίδομα ανεργίας θα είναι 20,12 ευρώ και το μηναίο 503 ευρώ.
Με το εξεταζόμενο σχέδιο ένας άνεργος θα λαμβάνει για το πρώτο τρίμηνο της ανεργίας, επίδομα ίσο με το 70% του ημερομισθίου, δηλαδή 25,62 ευρώ ημερήσιο επίδομα και 640 ευρώ μηνιαίο, και επάνω στα 640 ευρώ θα παίρνει το “μεταβλητό” επίδομα που θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και του μισθού του. Το μπόνους από το μεταβλητό επίδομα εκτιμάται ότι θα ενισχύει κλιμακωτά όσους έχουν πάνω από 15 χρόνια ασφάλισης και πληρωμής εισφορών υπέρ του κλάδου ανεργίας.
Το μεταβλητό επίδομα μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα επιπλέον 30% του μισθού που είχε ο άνεργος ως εργαζόμενος με ένα ανώτατο πλαφόν ώστε τι άθροισμα των δυο ποσών επιδόματος (σταθερό+μεταβλητό) να μην ξεπερνά τα 1.000, ή 1.100 ευρώ για ένα τρίμηνο.
Μετά το τρίμηνο θα μειώνεται το βασικό επίδομα και είναι πιθανό αυτό που θα κόβεται από το σταθερό ποσό να συμπληρώνεται από το μεταβλητό.
Η μελέτη Πισσαρίδη (2020) πρότεινε το επίδομα ανεργίας να συνδέεται με τον μισθό που είχε ο άνεργος κατά τα τρία τελευταία χρόνια και να αντιστοιχεί στο 55% του μισθού της τριετίας με όριο (πλαφόν) τα 1.200 ευρώ. Αυτό το αυξημένο επίδομα θα το παίρνει ο άνεργος για τρείς ή τέσσερις μήνες ενώ παράλληλα θα καταρτίζεται σε νέες δεξιότητες για να επιστρέψει στην αγορά εργασίας. Αν παρέλθει το διάστημα της αυξημένης επιδότησης ο άνεργος θα παίρνει το βασικό επίδομα.
Σύμφωνα με το capital,η μελέτη αποτελεί βασικό σενάριο στις προτάσεις που εξετάζονται για το ανώτατο όριο του επιδόματος και αναμένεται να καθοριστεί, λαμβανομένων υπόψη και των προτάσεων που θα προκύψουν από την μελέτη του ΟΟΣΑ.