Κατά 12% μειώθηκαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω του συστήματος της προαναγγελίας, που στόχο είχε την περιστολή των ψευδο-αναστολών. Ένας στους οκτώ εργαζόμενους που είχε δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιανουάριο βρέθηκε εκτός «νυμφώνος» τον Φεβρουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής της προαναγγελίας.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις ψευδεπίγραφες αναστολές συμβάσεων που δηλώνονταν από εργοδότες οι οποίοι απασχολούσαν κανονικά τους μισθωτούς τους, αλλά τους δήλωναν εκ των υστέρων σε αναστολή σύμβασης με στόχο να μετακυλίσουν το σύνολο του μισθολογικού τους κόστους στο κράτος συμφωνα με τη naftemporiki.gr.
Μείωση κατά 75.000
Η νέα μορφή «αδήλωτης» εργασίας, που είχε εμφανιστεί ήδη από το πρώτο lockdown, πήρε γρήγορα διαστάσεις, όπως δείχνει ο όγκος των εργαζομένων που έμειναν εκτός αναστολών τον Φεβρουάριο. Καθώς οι λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ δεν άλλαξαν δραματικά ανάμεσα στους δύο μήνες του συνεχιζόμενου lockdown, οι 75.000 λιγότεροι μισθωτοί σε αναστολή τον Φεβρουάριο, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021, αποδίδονται από στελέχη της αγοράς στην κατάργηση της πρακτικής της εκ των υστέρων δήλωσης και στην καθιέρωση της προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων, που κατέστησε ευχερέστερους τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας 623.557 εργαζόμενοι. Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των συγκεκριμένων μισθωτών καταβλήθηκαν 306,43 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τον Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- περίπου 548.400 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει πως οι αναστολές Φεβρουαρίου ήταν κατά 75.000 λιγότερες, αν και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι. Λιγότερες αναστολές σημαίνει και μικρότερο κόστος για το Δημόσιο. Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού του Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 250 με 270 εκατ. ευρώ, όταν για τις αποζημιώσεις Ιανουαρίου είχαν απαιτηθεί 306 εκατ. ευρώ, δηλαδή 30-50 εκατ. ευρώ λιγότερα. Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι που είχαν προδηλωθεί στο σύστημα «Εργάνη» σε αναστολή σύμβασης αποκλείστηκαν και από τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης λόγω εργασίας και πλέον μπορούν να μετακινηθούν μόνο με τα έξι μηνύματα στο 13033.
Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού
Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη Παρασκευή θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή τον Φεβρουάριο, με βάση τα 534 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής. Μαζί με τις αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Παρασκευή θα πληρωθούν από το υπουργείο Εργασίας οι αναστολές συμβάσεων εργασίας παρελθόντων μηνών για τις οποίες έχουν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις, μονομερείς δηλώσεις τουρισμού κ.λπ. παρελθόντων μηνών, καθώς επίσης το επίδομα αδείας και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως το συνολικό ύψος των πληρωμών για αναστολές και «Συν-Εργασία» είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 570.000 δικαιούχους.
Πληρωμές από ΟΑΕΔ
Άρχισε χθες η καταβολή του πρώτου μήνα της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιανουαρίου η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου. Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Φεβρουαρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.
Η καταβολή της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης, θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, πάντως, θα καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ συνολικά 52 εκατ. ευρώ σε 116.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.