Εργασιακά

Όλο το σχέδιο για τον “πόρο” των εργαζομένων συνταξιούχων υπέρ ΕΦΚΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες στο υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τη διαμόρφωση της νέας ρύθμισης κρατήσεων στο εισόδημα από την απασχόληση όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να απασχολούνται μετά τη συνταξιοδότηση.

Tα βασικά σημεία της επερχόμενης ρύθμισης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr, θα είναι τα εξής:

* Κατάργηση του πέναλτι του 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων

* Επιβολή “πόρου υπέρ e- ΕΦΚΑ” ύψους 10% επί των μικτών αποδοχών από την απασχόληση των συνταξιούχων και ποσό που θα αντιστοιχεί στο 50% των εισφορών της ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας σύνταξης την οποία έχουν επιλέξει οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

* Διαμόρφωση πλαφόν ίσου με το  12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 4.956 ευρώ σε ετήσια βάση  (413 ευρώ σε μηνιαία βάση). Αυτό σημαίνει πως τον πόρο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει μόνο όποιος συνταξιούχους εισπράττει από την απασχόλησή του πάνω από 4.956 ευρώ ετησίως.

Το πιθανότερο σενάριο -αν και δεν αποκλείεται να τεθούν ορισμένες εξαιρέσεις- προβλέπει πως ο “πόρος υπέρ ΕΦΚΑ” ύψους 10% για τους μισθωτούς θα επιβληθεί, από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή, όποιος εργαζόμενος (μισθωτός) συνταξιούχος αποκτά εισόδημα πάνω από 4.956 ευρώ ετησίως από την απασχόλησή του, θα καταβάλει τον πόρο 10% υπολογισμένο επί του συνολικού ποσού της αμοιβής του. Για παράδειγμα,  μισθωτός, με ετήσιες μικτές αποδοχές 10.000 ευρώ ή 883 ευρώ/μήνα, θα καταβάλλει πόρο ύψους 1.000 ευρώ ετησίως (10% Χ 10.000 ευρώ) ή 83 ευρώ/μήνα.

Επίσης, επαγγελματίας με το ίδιο εισόδημα (10.000  ευρώ/έτος), έχοντας επιλέξει  την 1η ασφαλιστική κατηγορία (169 ευρώ), θα καταβάλει πόρο υπέρ ΕΦΚΑ, 84 ευρώ.

Η σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει στη Βουλή εντός του τρέχοντος μήνα και θα έχει ισχύ από την ημερομηνία που θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (δηλαδή δεν θα ισχύσει αναδρομικά).

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ