Μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας για το χαρακτήρα του «νέου ΕΣΥ», φαίνεται πλέον καθαρά ότι η λειτουργία των Νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, παράλληλα με τις τραγικές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (από 78220 τον Ιανουάριο 2020 σε 75022 τον Δεκέμβριο 2021), αποτελεί συνειδητή επιλογή μιας στρατηγικής πολιτικής, που πάτησε στους διαχρονικούς σχεδιασμούς όλων των κυβερνήσεων, αφού έραβαν με νόμους την επιπλέον διείσδυση των εργολάβων και των εταιρειών με ΣΔΙΤ στα Δημόσια Νοσοκομεία και ξήλωναν κάθε χρόνο την χρηματοδότηση των προϋπολογισμών. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συνεχίζει τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, στα πλαίσια του «νέου ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για την κύρωση «σύμβασης δωρεάς» με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προβλέπεται η δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη (το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό νοσοκομείο) με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Καθόλου τυχαίο είναι ότι στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου «Για τους σκοπούς και το αντικείμενο της σύμβασης» δεν υπάρχει καν αναφορά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά αναφέρεται στη συμβολή του έργου για την «αναβάθμιση του Ελληνικού Τομέα Υγείας». Το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ύπαρξη «CEO» (chief executive officer), δηλαδή ανώτερου διοικητικού στελέχους, όπως ακριβώς συμβαίνει σε έναν οποιοδήποτε ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο.
Εξίσου αποκαλυπτικό είναι ότι στο νομοσχέδιο δηλώνεται σαφώς ότι το νέο νοσοκομείο – ΝΠΙΔ θα «είναι πρότυπο νοσοκομείο, το οποίο θα θέσει τους κανόνες για τη μελλοντική ανάπτυξη παροχών στην Ελλάδα.» Επομένως στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.
Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.
Σε πλήρη ανασφάλεια βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη σίτιση, αφού τους έδωσαν μία μικρή παράταση μέχρι 30/6/22 για να προετοιμαστούν οι εργολάβοι να αναλάβουν. Στο ίδιο έργο και οι επικουρικοί εργαζόμενοι, που λάμβαναν υποσχέσεις, για να ξημερώσουν στην αβεβαιότητα και την κοροϊδία της μοριοδότησης και να καταλήξουν στις λίστες της ανεργίας τέλος του χρόνου.
Από τις εξαγγελίες τους, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι χιλιάδες συνάδελφοι υγειονομικοί που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ από 1.9.2021 έως 31.12.2022, αφού ο εμβολιασμός για την Κυβέρνηση αποτελεί εργαλείο εκβιασμών και εξαθλίωσης, ανοίγοντας επικίνδυνα μονοπάτια ανατροπής εργασιακών σχέσεων και απολύσεων μέχρι τέλους του χρόνου, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας.
Συναδέλφισσες /οι
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι αυτοί που πληρώνουμε το μάρμαρο της εκμετάλλευσης, είμαστε οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές μας. Λογαριάζουν όμως χωρίς εμάς και πρέπει να γίνει υπόθεση του καθένα, η συλλογική δράση και η απάντηση που πρέπει να δοθεί στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» – ΟΧΙ στα νοσοκομεία – επιχειρήσεις.
ΟΧΙ στις αναστολές – απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Να επιστρέψουν πίσω όλοι οι συνάδελφοι Υγειονομικοί που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής – εξαθλίωσης.
ΟΧΙ στην επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία.
Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους κλάδους των Υγειονομικών.
Ο εμβολιασμός, να σταματήσει να αποτελεί εργαλείο εκβιασμού και διαχωρισμού με σκοπό την κατάργηση της μονιμότητας και να γίνει όπλο στα χέρια της επιστήμης.
Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον εμβολιασμό, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων.
Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού