H Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Δια βίου Μάθησης με επιστολή που απέστειλε προς τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την άλλοτε αδιάφορη και άλλοτε προσβλητική, όπως χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση, αντιμετώπιση της Δ.ΥΠ.Α. προς τα ΚΔΒΜ – μέλη μας, ιδίως εν σχέσει με τις κολοσσιαίες καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών προς αυτά, αλλά και προς τους ίδιους τους ωφελούμενους προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.
Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, σε ορισμένες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν ξεπεράσει τα δύο χρόνια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο Σύλλογός μας, ως φορέας εκπροσώπησης της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρού και μεσαίου μεγέθους Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (εφεξής και χάριν συντομίας ΚΔΒΜ), τα οποία είναι εγκατεστημένα και δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, συνέταξε και απέστειλε προς τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, την από 21/3/23- Α0033 επιστολή, σκοπός της οποίας ήταν η καταγραφή της έντονης ανησυχίας για την άλλοτε αδιάφορη και άλλοτε προσβλητική αντιμετώπισης της Δ.ΥΠ.Α. προς τα ΚΔΒΜ – μέλη μας, ιδίως εν σχέσει με τις κολοσσιαίες καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών προς αυτά, αλλά και προς τους ίδιους τους ωφελούμενους προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Σημειώνεται και πάλι με έμφαση, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν ξεπεράσει ήδη τα δύο έτη (!!), δοκιμάζοντας με τον πλέον ευθύ τρόπο τις οικονομικές αντοχές των ΚΔΒΜ, τα οποία έχουν οδηγηθεί σε πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο. Επισημαίνεται με έμφαση ότι η ΔΥΠΑ, παρότι υπήρξε η βασική αποδέκτης της ανωτέρω από 21/3/23-Α0033 επιστολής μας, ουδόλως απάντησε ούτε ανταποκρίθηκε στις αγωνιώδεις εκκλήσεις μας, παρά παρέμεινε αταλάντευτη και σταθερή στην θέση πλήρους συνεχούς και αδιάλειπτης αδιαφορίας προς τα αιτήματα του κλάδου μας.
Πλην όμως η ΔΥΠΑ έθεσε, προσφάτως, νέα εμπόδια στην λειτουργία των ΚΔΒΜ – μελών μας. Ειδικότερα, ορισμένα μέλη του Συλλόγου μας έλαβαν το από 14.03.2023 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τμήματος Συμπράξεων και Συνεργασιών, υπαγομένου στην Δ/νση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ3) της ΔΥΠΑ, δυνάμει του οποίου ενημερώνονταν αρμοδίως ότι : «[…] τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών για τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων της Δ.ΥΠ.Α., θα πρέπει να καταβάλλονται από τον Φορέα Κατάρτισης και όχι να μπαίνουν σε ρυθμίσεις». Η νέα αυτή στάση της ΔΥΠΑ επάγεται σοβαρότατων συνεπειών για τα ΚΔΒΜ – μέλη μας.
Β. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΠΑ
Όπως οι συναρμόδιοι φορείς ήδη γνωρίζετε, τα ΚΔΒΜ, παραμένοντας επί σειρά ετών απλήρωτα, έχουν ήδη επιβαρυνθεί με τις υποχρεώσεις και τα λειτουργικά έξοδα που συνδέονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ήτοι σωρεία φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ίδιων των ΚΔΒΜ, αμοιβές των καθηγητών, των συμβούλων και του προσωπικού που αυτά απασχόλησαν, εξόφληση των φορέων πιστοποίησης, το κόστος των γευμάτων των ωφελούμενων. Ωστόσο, τώρα, στις υποχρεώσεις αυτές προστίθεται μια επιπλέον, εντελώς ανελαστική προϋπόθεση, αυτή της προεξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών των ωφελουμένων, με την οποία, όμως, βαρύνεται στην πραγματικότητα η ΔΥΠΑ.
Και τούτο διότι, όπως είναι γνωστό, τα κονδύλια του εκάστοτε έργου, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών των ωφελουμένων, βαρύνουν αποκλειστικά και μόνον το ελληνικό Δημόσιο, ενώ αυτά (τα κονδύλια) έχουν ήδη απορροφηθεί και δεσμευτεί από την ΔΥΠΑ. Περαιτέρω Έτσι, ενώ η προϋπόθεση εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών των ωφελούμενων, εάν οι υποχρεώσεις αυτές υπάγονταν σε ρύθμιση, θα συνιστούσε μια, απλώς, «λογιστική» επιβάρυνση για τα ΚΔΒΜ, που δεν θα τους στερούσε πολύτιμη ρευστότητα, δοθέντος ότι αυτά, έχοντας λάβει από την (υπόχρεη) ΔΥΠΑ το ποσό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, θα αποπλήρωναν, σταδιακά, τις υποχρέωσεις τους προς τον e – EΦKA, αντίθετα, η απαιτούμενη από την ΔΥΠΑ προεξόφληση (αντί δηλαδή της ρύθμισης) των οφειλών, ενώ η τελευταία έχει τεράστιες ανεξόφλητες οφειλές προς τα ΚΔΒΜ, οδηγεί τον κλάδο μας σε γρήγορο θάνατο.
Επιπρόσθετα των ανωτέρω, στην δεδομένη οικονομική δυσπραγία των μελών μας, υφίσταται και το εξής τεχνικό θέμα. : Όλα, ανεξαιρέτως, τα ΚΔΒΜ – μέλη μας έχουν προβεί σε ρύθμιση του συνόλου των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους, αναμένοντας, ασφαλώς, την εξόφληση των οφειλών της ΔΥΠΑ, ώστε και αυτά με την σειρά τους να εξοφλήσουν τις οικείες υποχρεώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές των ωφελουμένων. Ωστόσο, όταν ρυθμίζονται και δοσοποιούνται οφειλές προς τον e – ΕΦΚΑ, κάθε καταβολή δόσης από τα ΚΔΒΜ δεν άγεται προς εξόφληση συγκεκριμένης ασφαλιστικής οφειλής, δοθέντος ότι αυτές, λόγω της ρύθμισης, έχουν ομαδοποιηθεί και έχουν χάσει την αυτοτέλειά τους. Υπό την έννοια αυτή, η εξόφληση συγκεκριμένης, μόνον, οφειλής, όπως των ασφαλιστικών εισφορών των ωφελούμενων, την προεξόφληση των οποίων ζητά, τώρα, η ΔΥΠΑ, θα προϋπέθετε την καταγγελία και την απώλεια, σύμφωνα με τους όρους τους, των ευεργετικών αποτελεσμάτων των ρυθμίσεων των ΚΔΒΜ, ρυθμίσεις οι οποίες συνιστούν όρο οικονομικής επιβίωσης των τελευταίων. Ως εκ τούτου, καθίσταται τεχνικά αδύνατη η εξόφληση των συγκεκριμένων ασφαλιστικών εισφορών των ωφελούμενων, στον βαθμό που αυτές έχουν ενταχθεί και είναι μέρος ευρύτερης ρύθμισης οφειλών προς τον e – ΕΦΚΑ, κάτι το οποίο, δυστυχώς, ισχύει για το σύνολο των ΚΔΒΜ -μελών μας. Να σημειώσουμε ότι η υποχρέωση καταβολής εισφορών με την διαδικασία αυτή προέκυψε στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά από τροποποίηση του αρχικού ΦΕΚ και των σχετικών προσκλήσεων και αφού είχαν υλοποιηθεί αρκετά προγράμματα κατάρτισης.
Γ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η ένταση και σε αυτήν την δεύτερη επιστολή μας οφείλεται στο οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει τα ΚΔΒΜ, η δε ανησυχία του Συλλόγου μας συνδέεται άμεσα με την επιβίωση του κλάδου μας και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από το σύνολο των συναρμοδίων φορέων. Έτσι, καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη αλλαγής του τρόπου εξόφλησης των οφειλών της ΔΥΠΑ προς τα ΚΔΒΜ, προκειμένου αυτά να μπορέσουν λειτουργήσουν με κανονικότητα και να συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες για την κοινωνία υπηρεσίες τους.
Τέλος, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την δημιουργία και την λειτουργία μίας πλατφόρμας διαλόγου, μεταξύ πολιτείας και φορέων κατάρτισης, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με στόχο την από κάθε άποψη ευδοκίμηση των προγραμμάτων κατάρτισης.