Ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την διαδικασία της συνέντευξης οφείλουν να είναι οι εργοδότες, όσοι εργάζονται στα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού και οι μάνατζερ όταν έρχονται σε επαφή με ενδιαφερόμενους που έχουν κάνει αίτηση για δουλειά.
Ακόμη και η αγγελία που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρείας ή μέσω Linkedin θα πρέπει να έχει ελεγχθεί ενδελεχώς ώστε να αποφεύγονται τυχόν στερεοτυπικές και προσβλητικές εκφράσεις. Σύμφωνα με την Maggie Smith, αντιπρόεδρο στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού της Traliant, πέντε είναι τα πιο βασικά πράγματα που οφείλετε να αποφεύγετε όταν παίρνετε συνέντευξη από κάποιον που θέλει να εργαστεί στον χώρο σας:
1. Προσωπικές ερωτήσεις
Ένας γενικός κανόνας που οφείλετε να ακολουθείτε είναι να παραμένετε στα επαγγελματικά θέματα και να μην προχωράτε σε αυτά που αφορούν την προσωπική ζωή του συνεντευξιαζόμενου. Θα πρέπει να αποφεύγονται ερωτήσεις για την ηλικία, την εθνικότητα, το φύλο, την θρησκεία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, αναπηρίες, για το εάν είναι παντρεμένοι, εάν έχουν ή σκοπεύουν να κάνουν παιδιά.
2. Προκαταλήψεις για την φροντίδα των παιδιών
Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως εξής: στην περίπτωση για παράδειγμα που ρωτήσετε τις γυναίκες που ενδιαφέρονται για την ανοιχτή θέση εάν έχουν παιδιά, αλλά δεν ρωτήσετε τους άνδρες ενδιαφερόμενους. Επίσης, αντιστρόφως εάν αρνηθείτε να δώσετε στους άνδρες τα προνόμια φροντίδας παιδιών (π.χ. επιδόματα, άδειες), αλλά δεχθείτε σε γυναίκες.
3. Διαφορετικές ερωτήσεις σε κάθε ενδιαφερόμενο
Είναι ένα διαφορετικό είδος προκατάληψης το να ρωτά κανείς διαφορετικά πράγματα σε όσους κάνουν αίτηση για τον ίδιο ρόλο. Όταν πρόκειται για την ίδια θέση, τότε θα πρέπει να κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις σε όλους.
4. Ερωτήσεις για τον προσωπικό χώρο
Μετά την επέλαση του κορωνοϊού, είναι πλεον σύνηθες οι συνεντεύξεις να πραγματοποιούνται από απόσταση. Πολλές φορές οι συνεντευξιαζόμενοι κάθονται στην κουζίνα, στο προσωπικό τους γραφείο ή στο σαλόνι τους. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να μην ρωτάτε για τον περίγυρό τους και να εστιάσετε στην συζήτηση. Βέβαια, εάν συμβεί κάτι που ο συνεντευξιαζόμενος δεν μπορεί να ελέγξει (π.χ. η γάτα περπατά μπροστά στην κάμερα), τότε οφείλετε να του δώσετε λίγο χρόνο να ανασυγκροτηθεί.
5. Αναζήτηση για έναν συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου
Ίσως έχετε την τάση να ψάχνετε για κάποιον που θα είναι ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα μέλη της υφιστάμενης ομάδας (π.χ. ηλικία, φύλο, εθνικότητα). Στην τάση αυτή θα πρέπει να αντισταθείτε, καθώς οι άνθρωποι με διαφορετικό background ή στυλ μπορούν να δώσουν μία νέα πνοή στην ομάδα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company