Να ακολουθηθούν διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που προχώρησαν για την πρόσληψη ιατρών που θα στελεχώσουν ΜΕΘ, στην πρόσληψη γιατρών Εργασίας στα Δημόσια Νοσοκομεία, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Παράλληλα ζητά να δοθεί άμεσα τέλος στην διαιώνιση μεταβατικών περιόδων ώστε να ασκείται η Ιατρική της Εργασίας όπως κάθε ιατρική ειδικότητα και κατ’ αποκλειστικότητα από ειδικευμένους σε αυτή γιατρούς.
“Αυτή την περίοδο οι επαγγελματικοί παράγοντες κινδύνου για τους υγειονομικούς συνολικά αλλά και για τους γιατρούς ειδικότερα αυξάνονται λόγω της πανδημίας. Τόσο η έκθεση στον SARS-CoV-2 που αποτελεί επαγγελματικό παράγοντα κινδύνου για τους υγειονομικούς όσο και η υπερεργασία, η ένταση εργασίας, οι πολλές ώρες εργασίας και το επαγγελματικό stress αποτελούν ορισμένες μόνο πλευρές επιδείνωσης της επαγγελματικής έκθεσης των γιατρών και συνολικά των υγειονομικών”.
Αντί για την ουσιαστική αξιοποίηση της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, “γίνονται αποσπασματικά και μη οργανωμένα επιλογές γιατρών της ειδικότητας με αμφίβολα κριτήρια. Αποτέλεσμα τέτοιων διαγωνισμών είναι το πρόσφατο παράδειγμα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων όπου επιλεγεί παιδοχειρουργός αντί για ειδικό Ιατρό Εργασίας!”
ΠΙΣ: Ένταξη των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)
Σύμφωνα με τον ΠΙΣ το νοσοκομειακό περιβάλλον αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο εργασιακό περιβάλλον με πληθώρα βιολογικών, φυσικών, χημικών και οργανωτικών παραγόντων κινδύνου.
“Σε αναγνώριση αυτών των παραγόντων κινδύνου έχουν ήδη ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα ειδικότητες υγειονομικών από το 2011 ενώ είναι σε εξέλιξη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου εργασίας όπου έχουν κατατεθεί αιτήματα από τον ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, ΙΣΑ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΝΕ, σωματεία νοσοκομείων για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες ειδικότητες υγειονομικών”, αναφέρει ο ΠΙΣ σε σχετικη ανακοίνωσή του”.