Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν την υψηλότερη ανεργία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 1930 και τη Μεγάλη Ύφεση.
Θέσεις που χρειάστηκαν χρόνια για να δημιουργηθούν εξαφανίστηκαν μέσα σε μερικές εβδομάδες εξ αιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που παρέλυσαν την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Οι πρώτοι που χτυπήθηκαν ήταν οι μαύροι και οι Ισπανόφωνοι, παρά το γεγονός ότι πριν την κρίση, η ανεργία μεταξύ αυτών των ανθρώπων διαμορφωνόταν στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας.
Η ανεργία των μαύρων Αμερικανών εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο στο 16,7%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο και το υψηλότερο από τις αρχές του 2010. Η ανεργία στους Ισπανόφωνους εκτοξεύθηκε στο ποσοστό – ρεκόρ του 18,9%, καταγράφοντας τεράστια αύξηση από το 4,4% του περασμένου Φεβρουαρίου.
Ένας βασικός λόγος για την τάση αυτή είναι το γεγονός ότι οι μαύροι και οι Ισπανόφωνοι είναι πιθανότερο να απασχολούνται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή να έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν από το σπίτι. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, «η ύφεση χτύπησε περισσότερο τις μειονότητες, αλλά και τις γυναίκες, καθώς είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που εργάζονται σε τομείς που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα, όπως η εστίαση, τα ξενοδοχεία, η λιανική, αλλά και η φροντίδα ασθενών».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως επισημαίνει το economistas.gr, το ποσοστό ανεργίας των λευκών εργαζομένων ύπερ-τετραπλασιάστηκε στο ποσοστό – ρεκόρ του 14,2% σε σχέση με το Φεβρουάριο. Στους Ασιάτες Αμερικανούς, το ποσοστό εξαπλασιάστηκε στο 14,5%, ενώ το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες πενταπλασιάστηκε στο 15,5% τον Απρίλιο σε σχέση με το Φεβρουάριο.
Η ανεργία ανά επαγγελματικό τομέα
Η πανδημία διέλυσε την αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις περισσότερες βιομηχανίες να προχωρούν σε απολύσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία χάθηκαν τον περασμένο μήνα, μετά το κλείσιμο των εν λόγω επιχειρήσεων. Σε αυτούς τους τομείς χάθηκε ήδη το 47% των θέσεων εργασίας, που αντιστοιχεί σε 7,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τα τρία τέταρτα των απωλειών προήλθαν από τα εστιατόρια και τα μπαρ, όμως θέσεις εργασίας χάθηκαν και από τις τέχνες, τη διασκέδαση και αλλού.
Στον τομέα των λιανικών πωλήσεων χάθηκαν 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ όσο απίστευτο και αν φαίνεται, θέσεις χάθηκαν και από τον τομέα της φροντίδας υγείας, καθώς η πανδημία ανάγκασε πολλούς Αμερικανούς να αναζητήσουν βοήθεια στα νοσοκομεία.
Από τη φροντίδα υγείας χάθηκαν 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας, κυρίως από οδοντιατρεία και από γραφεία ιδιωτών ιατρών. Περίπου το 97% των οδοντιατρείων έκλεισαν στα τέλη Απριλίου και το 87% μείωσαν το προσωπικό τους.
Τέλος, 1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον κατασκευαστικό κλάδο.